Site icon NewsIT
17:17 | 22.09.17

Φθινοπωρινή Ισημερία 2017: Τι είναι και τι ώρα γίνεται

Φθινοπωρινή Ισημερία 2017
Newsit Newsroom

Πλησιάζει η πρώτη μέρα του φθινοπώρου 2017 και η φθινοπωρινή ισημερία 2017 γίνεται σε λίγες ώρες! Δείτε το doodle για το Φθινόπωρο.

Η πρώτη μέρα του φθινοπώρου 2017 φτάνει με τη φθινοπωρινή ισημερία 2017 να απέχει μόλις λίγες ώρες! Συγκεκριμένα, η φθινοπωρινή ισημερία θα φέρει και επίσημα το Φθινόπωρο! Διαβάστε τι γίνεται ακριβώς στη φύση. H Google τιμά τη μέρα αυτή με doodle.

Πότε είναι επίσημα η πρώτη μέρα του φθινοπώρου 2017

Στις 23:02 ώρα Ελλάδας, το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου αρχίζει και τυπικά το φθινόπωρο με την Φθινοπωρινή Ισημερία. Τότε θα συμβεί η φθινοπωρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο, όπου βρίσκεται και η χώρα μας. Αυτό σηματοδοτεί  την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη.

Στην φθινοπωρινή ισημερία, σε όλο τον κόσμο, η νύχτα και η μέρα έχουν περίπου την ίδια διάρκεια (αλλά όχι ακριβώς ισομοιρασμένη). Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο, η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει. Η νύχτα θα φθάσει στο ζενίθ της κατά το χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου.

Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα. Το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα). Κατά την ισημερία, η νύκτα και η ημέρα έχουν περίπου το ίδιο χρονικό μήκος.

Το doodle

Με ένα doodle τιμά σήμερα η Google την εποχή αυτή. Στο κινούμενο σχέδιο της Google εμφανίζεται ένα ποντίκι που πίνει τσάι. Τα χρώματα είναι κίτρινα και καφέ, ενδεικτικά της εποχής.

Ισημερία και ηλιοστάσια

Οι ισημερίες (Εαρινή και Φθινοπωρινή Ισημερία), καθορίζουν την έναρξη της άνοιξης και του φθινοπώρου. Τα ηλιοστάσια (θερινό και χειμερινό) προσδιορίζουν την έναρξη του καλοκαιριού και του χειμώνα αντίστοιχα. Και στις τέσσερις περιπτώσεις πρόκειται για συγκεκριμένα σημεία στον χώρο και τον χρόνο, που εξαρτώνται από την θέση του πλανήτη μας κατά την ετήσια περιφορά του γύρω από τον ήλιο μας.

Οι ονομασίες εαρινή και φθινοπωρινή ισημερία είναι σχετικές και αφορούν στην εύκρατη ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου. Στις αντίστοιχες ημερομηνίες στο νότιο ημισφαίριο υπάρχουν εποχές είναι αντίθετες, ενώ στις δύο πολικές και την τροπική ζώνη δεν υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση εποχών.

Ηλιοστάσιο ονομάζεται η χρονική στιγμή κατά την οποία ο άξονας της Γης εμφανίζεται στραμμένος όσο περισσότερο προς ή μακριά από τον Ήλιο. Συμβαίνει κατά την ετήσια τροχιά της Γης γύρω από αυτόν. Αυτό ισοδυναμεί με τον Ήλιο να βρίσκεται στο βορειότερο ή στο νοτιότερο σημείο του ουρανού που βρίσκεται ποτέ το μεσημέρι, όπως εμφανίζεται σε εμάς πάνω στην επιφάνεια της Γης.

Όταν ο Ήλιος βρίσκεται στα Ηλιοστάσια φαίνεται σα να έχει σταθερή θέση ως προς την απόκλισή του. Εκεί οφείλεται το όνομα «ηλιοστάσιο». Ενώ το όνομα «Τροπή» οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ήλιος αλλάζει φορά κίνησης, διότι ενώ τις προηγούμενες μέρες πριν το θερινό ηλιοστάσιο, για παράδειγμα, έχει ανοδική πορεία, στις επόμενες του θερινού ηλιοστασίου έχει καθοδική. Για το βόριο ημισφαίριο, το θερινό ηλιοστάσιο είναι περί τις 21 Ιουνίου και το χειμερινό περί τις 21 Δεκεμβρίου. Τότε έχουμε την μεγαλύτερη (ή αντίστοιχα τη μικρότερη) ημέρα του έτους.

Πριν έρθει το Φθινόπωρο με τη φθινοπωρινή ισημερία 2017, πρέπει να ξέρετε ότι…

Αρκετά αρχαιοελληνικά ημερολόγια, ανάμεσά τους των Λακεδαιμονίων και των Μακεδόνων, είχαν ως αφετηρία (πρωτοχρονιά) τη φθινοπωρινή ισημερία.

Ετοιμαστείτε για την πρώτη μέρα του φθινοπώρου 2017 που τιμάται με google doodle!

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version