Ελλάδα

Φθινόπωρο: Κι όμως, δεν μπήκε επίσημα!

Μπορεί να είναι 1 Σεπτεμβρίου σήμερα, αλλά ξεχάστε το... "Καλό Φθινόπωρο"! Δείτε πότε μπαίνει επίσημα αυτή η εποχή του χρόνου.

Μπορεί στο γραφείο και στα τηλέφωνα να εύχεστε “καλό μήνα” και να λέτε “τέλος το Καλοκαίρι για φέτος από σήμερα”, όμως κάνετε λάθος! Tο Φθινόπωρο δεν έχει μπει ακόμα επίσημα…

Το Φθινόπωρο σε όλον τον κόσμο

Το Φθινόπωρο είναι η εποχή ανάμεσα στο Καλοκαίρι και τον Χειμώνα. Στο Βόρειο ημισφαίριο ξεκινά στις 21 ή 22 ή 23 Σεπτεμβρίου ενώ στο Νότιο ημισφαίριο, στις 21 ή 22 ή 23 Μαρτίου, ανάλογα με τη φθινοπωρινή ισημερία. Αντίστοιχα στο Βόρειο τελειώνει στο χειμερινό ηλιοστάσιο στις 21 ή 22 ή 23 Δεκεμβρίου και στις 21 Ιουνίου ή 22 ή 23 στο Νότιο.

Στην ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει. Η τελευταία μέρα θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου. Τόσο οι ισημερίες, όσο και τα ηλιοστάσια, συμβαίνουν δύο φορές τον χρόνο και σηματοδοτούν την έναρξη των εποχών του έτους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μήνες Σεπτέμβριος, Οκτώβριος και Νοέμβριος στο βόρειο ημισφαίριο και Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος στο νότιο ημισφαίριο απαρτίζουν συμβατικά την εποχή του Φθινοπώρου.

Φθινοπωρινή Ισημερία

Η φθινοπωρινή ισημερία γίνεται περίπου στις 22 Σεπτεμβρίου. Τότε, ο Ήλιος διασχίζει από Βορρά προς Νότο. Κατά την εαρινή ισημερία, αρχίζει μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης μέρας στο Βόρειο Πόλο. Αντίστοιχα, ξεκινά και μια εξάμηνη περίοδος συνεχόμενης νύχτας στο Νότιο Πόλο.

Φέτος, το Φθινόπωρο στην Ελλάδα ξεκινά στις 22 Σεπτεμβρίου στις 11:02 μμ.

Το όνομα ισημερία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις ίσος και ημέρα. Το διεθνές αντίστοιχο όνομα, equinox, προέρχεται από το λατινικό aequus (ίσος) και nox (νύχτα), καθώς κατά την ισημερία, η νύκτα και η ημέρα έχουν περίπου το ίδιο χρονικό μήκος.

Η εποχή της συγκομιδής

Στην εύκρατη ζώνη το Φθινόπωρο είναι η εποχή της συγκομιδής. Τι σημαίνει αυτό; Ξεκινούν οι πρώτες βροχές, που προετοιμάζουν το έδαφος μεταφέροντας βαθύτερα τα άλατα, μεταλλικά στοιχεία και τις θρεπτικές ουσίες για την επερχόμενη σπορά. Την ίδια στιγμή, τα φυλλοβόλα δέντρα χάνουν το φύλλωμά τους και τα χρώματα στη φύση είναι διαφορετικά, πιο κίτρινα και καφέ.

Πώς όμως από πράσινα γίνονται τα χρώματα της φύσης κίτρινα και καφέ το Φθινόπωρο; Τα φύλλα των φυλλοβόλων δέντρων, ενεργοποιώντας ένα δικό τους αμυντικό μηχανισμό, όταν ωριμάζουν μπορούν και διασπούν τις χρωστικές ουσίες που έχουν παραγάγει -ανάμεσά τους και την χλωροφύλλη- και τις απορροφούν πίσω στο κοτσάνι για άλλες χρήσεις. Όταν το πράσινο χρώμα της χλωροφύλλης εξαφανίζεται, τότε αποκαλύπτονται τα υπόλοιπα χρώματα, αυτά που συνήθως αποκαλούνται “φθινοπωρινά”.

Πηγή βίντεο: Visit Greece και Annemieke van Leeuwen

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα