Το σκηνικό γνωστό, τα άκουσε ο Ε. Βενιζέλος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που πριν την ψηφοφορία των νέων μέτρων ξεσπάθωσαν, το αν θα ψηφίσουν τα μέτρα, είναι μάλλον άλλο θέμα.
Ως προς την εργασιακή εφεδρεία ο Κ. Γείτονας εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για την αντικειμενικότητα στην αξιολόγηση, ποιος δηλαδή θα επιλέγει και με ποια κριτήρια ποιος μένει και ποιος φεύγει, ενώ και ο Ανδρέας Μακρυπίδης ήταν λάβρος για το μισθολόγιο και το ενδεχόμενο κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μιλώντας στη Βουλή χαρακτήρισε το ενιαίο μισθολόγιο, «φτωχολόγιο» αφού όπως είπε περικόπτει μισθούς κατά 50%, ενώ χαρακτήρισε την εργασιακή εφεδρεία ανάλγητη απόφαση και σκληρό μέτρο.
Αναφερόμενος στην εθνική συλλογική σύμβαση τη χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή ενώ για την κατάργηση κλαδικών συμβάσεων υποστήριξε ότι οδηγεί σε εργασιακό μεσαίωνα και εργοδοτική αυθαιρεσία.
Η Λούκα Κατσέλη απ’ την πλευρά της, εκτός υπουργείου πλέον είπε “όχι” στην “ανεξέλεγκτη μείωση μισθών αλλά μόνο σε επιχειρήσεις που το έχουν ανάγκη για να επιβιώσουν”
Ο Ε. Βενιζέλος και πάλι έστρεψε τα πυρά του εναντίον όσων αντιδρούν αναφέροντας χαρακτηριστικά:
“Στο όνομα τίνος θα νομοθετήσουμε; Στο όνομα των πιο εξασφαλισμένων , του δημοσίου ή στο όνομα της νέας γενιάς και των ανέργων, και αυτών που φοβούνται ότι θα μείνουν μόνα και αβοήθητα θύματα της κρίσης ή των υπαλλήλων του δημοσίου που αμείβονται καλά; Έχουμε υποχρέωση κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης που υπερβαίνει συντεχνιακές και συνδικαλιστικές προσεγγίσεις.
Αυτό σημαίνει συναίσθηση ευθύνης, ενώπιον των συνθηκών που βρισκόμαστε.
«στο όνομα ποιου θα νομοθετήσουμε;”
Ο κ. Βενιζέλος περιέγραψε την κατάσταση με … λιγότερο μελανά χρώματα:
“Το ενιαίο βαθμολόγιο – μισθολόγιο δεν είναι απλά μόνο ταξινόμηση με ενιαίους και καθαρούς όρους αλλά ένα σύστημα διαρκούς αξιολόγησης.
Το μισθολόγιο εκλογικεύει την κατάσταση και αποκαθιστά αδικίες
Τη μεγαλύτερη δυσκολία την έχουμε εμείς στο ΥΠΟΙΚ πολύ υψηλά επιδόματα και οριζόντια δημιουργούν μια αίσθηση αδικίας… “ είπε ο υπουργός ενώ καυτηρίασε τη στάση της κοινωνίας απέναντι στην εφεδρεία και το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο:
Πρόκειται για μεγάλη τομή με μεγάλο δημοσιονομικό όφελος.
Η κοινωνία πρέπει να αποφασίσει για να βοηθήσει και το πολιτικό σύστημα…
Η κοινωνία να κατανοήσει… Είναι κατά μονιμότητας αλλά δε θέλει αξιολόγηση, όλοι θέλουν μειωμένο κράτος αλλά όχι εφεδρεία. Δεν γίνονται και τα δύο.
Ως προς τους κατώτατους μισθούς, ήταν κατηγορηματικός:
Ο κατώτατος μισθός στις χώρες Ε.Ε. δεν είναι κατοχυρωμένες… Δεν υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία για κατώτατο μισθό.
Διαβάστε επίσης: