Σύμφωνα και με την επιστολή που έχουν αποστείλει προς το υπ. Δικαιοσύνης, όσες γυναίκες κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού δεν έχουν καμία κάλυψη καθώς το Μεταγωγών αρνείται να τις μεταφέρει.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να δημιουργούνται στις κρατούμενες μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία τους, αφού δεν κάνουν τις απαραίτητες θεραπείες για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Αναλυτικά τα όσα αναφέρουν στην επιστολή τους
Τον τελευταίο χρόνο οι κρατούμενες των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού δεν έχουν πρόσβαση σε νοσοκομείο, προγραμματισμένες εξετάσεις, χειρουργεία, θεραπείες ακυρώνονται, αφού οι κρατούμενες δεν φθάνουν ποτέ στα νοσοκομεία. Αιτία είναι η σταθερή άρνηση του Μεταγωγών να τις μεταφέρει.
Οι άρρωστες γυναίκες αδυνατούν να διανύσουν τα λίγα χιλιόμετρα που τις χωρίζουν από τον γιατρό τους γιατί είναι …κρατούμενες.
Από τα προγραμματισμένα ιατρικά ραντεβού σε νοσοκομεία πραγματοποιείται το ένα στα 10. Και αυτή είναι μια επιεικής προσέγγιση. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής είναι σοβαρά περιστατικά υγείας να μην αντιμετωπίζονται ή να αντιμετωπίζονται καθυστερημένα μετά από μήνες και μετά από επανειλημμένες αναβολές.
Μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία κρατουμένων προκαλούνται με αυτήν την κατάσταση και απειλείται άμεσα η ζωή των άρρωστων γυναικών. Γυναίκες με καρκίνο δεν χειρουργούνται, δεν κάνουν τις αναγκαίες θεραπείες, γυναίκες με σοβαρά προβλήματα υγείας δεν ξέρουν αν θα προλάβουν να πάνε ζωντανές στο νοσοκομείο και να αντιμετωπίσουν εγκαίρως την αρρώστια. Υπάρχουν γυναίκες που φοβούνται πως δεν θα βγουν ζωντανές από την φυλακή.
Πολλές από αυτές τις άρρωστες γυναίκες μετάγονται από τις φυλακές του Ελαιώνα-Θήβας για να μεταφερθούν σε νοσοκομεία στα οποία δεν φθάνουν ποτέ. Γίνεται ξανά μεταγωγή στους στην Θήβα για να προγραμματιστεί νέο ραντεβού, γίνεται πάλι μεταγωγή τους στον Κορυδαλλό ΔΑ και αντιμετωπίζουν την ίδια ταλαιπωρία ξανά και ξανά.
Αυτή η τακτική που ακολουθεί το μεταγωγών με την ανοχή και την έγκριση των 2 αρμόδιων υπουργείων ( ‘’Δικαιοσύνης και ‘’Προστασίας’’ του Πολίτη ), είναι εγκληματική.
Καμία δικαιολογία δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτή την αντιμετώπιση που θέτει καθημερινά τον τελευταίο χρόνο σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων γυναικών που βρίσκονται στις φυλακές. Και φυσικά, δεν μπορούν να κρύβονται οι υπεύθυνοι πίσω από την δικαιολογία της ‘‘έλλειψης δύναμης’’, όπως το Μεταγωγών συνεχώς επικαλείται. Δηλαδή, ακόμα και αν δεχτούμε ότι αυτό ισχύει, θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι η ανθρώπινη ζωή δεν έχει καμία σημασία μπροστά στα ‘’επαρκή’’ μέτρα ασφαλείας, όποια και αν είναι αυτά τα μέτρα; Θα πρέπει να αποδεχτούμε ότι η ζωή των κρατουμένων δεν έχει αξία, γιατί είναι κρατούμενες/οι;
Με αυτή τη θέση δηλώνεται ρητά πως η ανθρώπινη ζωή χάνει την αξία της. Με αυτή τη συνθήκη παραβιάζεται κάθε δικαίωμα των κρατουμένων, παραβιάζεται το δικαίωμα στην υγεία, την περίθαλψη, παραβιάζεται και συνθλίβεται το πρωταρχικότερο όλων δικαίωμα το ίδιο το δικαίωμα στη ζωή.
Η κατάσταση αυτή δεν πάει άλλο. Δεν θέλουμε να υποστούμε μόνιμες βλάβες στην υγεία μας επειδή ως κρατούμενες δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε νοσοκομεία και γιατρούς. Δεν θέλουμε θανάτους στις φυλακές.
Δεν θέλουμε η φυλακή να απειλεί καθημερινά την ίδια τη ζωή μας. Οι μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία των κρατουμένων που δημιουργεί αυτή η συνθήκη, η οποία πλέον έχει λάβει μόνιμη χαρακτήρα και η άμεση απειλή σε καθημερινή βάση της ζωής όλων μας, έχει υπεύθυνους. Είναι το Μεταγωγών και πρωτίστως τα αρμόδια υπουργεία ‘’Δικαιοσύνης’’ και ‘’Προστασίας του Πολίτη’’. Δεν θα περιμένουμε να έχουμε νεκρή συγκρατούμενή μας. Γιατί τότε θα είναι αργά.
Να σταματήσει τώρα αυτή η εγκληματική-δολοφονική τακτική από το Μεταγωγών.
Άμεση πρόσβαση όλων των κρατουμένων σε νοσοκομεία.
Δικαίωμα στην υγεία, στη ζωή για όλες/όλους.
Υπογράφουν όλες οι γυναίκες του ισογείου στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού (ακολουθούν 53 υπογραφές κρατούμενων γυναικών) .(Κ2)
29 Μαρτίου 2019-03-29
Γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού”.
Τι δηλώνει στο newsit.gr ο Υπεύθυνος Δημόσιων Σχέσεων Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας
Μιλώντας στο newsit.gr ο Αντώνης Αραβαντινός, Υπεύθυνος Δημόσιων Σχέσεων Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, ανέφερε πως είναι δικαιολογημένα τα παράπονα των γυναικών.
Όπως αναφέρει “Όντως, υπάρχει μία σοβαρή δυσκολία στην εξυπηρέτηση των αναγκών των άρρωστων γυναικών, γιατί τα ραντεβού δεν διεκπεραιώνονται στους χρόνους και στο βαθμό που πρέπει. Ωστόσο, πρέπει να προσθέσω το εξής: Υπάρχουν τρεις τρόποι για να πάει κάποιος κρατούμενος ή κρατούμενη, για να κάνει εξέταση. Ο ένας είναι για μια έκτακτη ανάγκη, που δεν πάει ούτε με το Μεταγωγών, ούτε με την εξωτερική φρουρά. Θα πάει με το ασθενοφόρο. Υπάρχουν, μετά, τα προγραμματισμένα ραντεβού τα οποία, ναι, πάνε με το Μεταγωγών. Όταν έχει δυσκολία το Μεταγωγών πάνε με την Εξωτερική Φρουρά.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα περίπου ένα επτάμηνο ή οκτάμηνο, παρατηρείται ή δηλώνεται απόλυτη αδυναμία από το Μεταγωγών, προκειμένου να υλοποιήσει τις μεταφορές για το σύνολο των προγραμματισμένων ραντεβού. Το ίδιο γίνεται και με την Εξωτερική Φρουρά. Με αποτέλεσμα, πάρα πολλά ραντεβού, προφανώς πολλά από αυτά σημαντικά, να μην υλοποιούνται. Και, όντως, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις γυναίκες κρατούμενες που έρχονται από τις φυλακές του Ελαιώνα Θηβών, προφανώς γιατί η εξέταση που θέλουν να κάνουν δεν μπορεί να γίνει στα εκεί νοσοκομεία, όχι λόγω ειδικοτήτων, είναι θέμα μηχανημάτων. Δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις εξετάσεις εκεί, τις φέρνουμε εδώ για να τις κάνουν και δεν τις κάνουν ούτε εδώ. Ξαναγυρίζουν πίσω και μετά τις ξαναφέρνουμε.
Ναι, θεωρώ τελείως δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των κρατουμένων και κάτι πρέπει να γίνει οπωσδήποτε εκεί και για το Μεταγωγών και για την Εξωτερική Φρουρά. Ευτυχώς, που υπάρχει μία δυνατότητα σε αυτές που αντιμετωπίζουν άμεσο κίνδυνο υγείας και μεταφέρονται με το 166. Όμως η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα στην υγεία. Εμείς το ζούμε, ούτως ή άλλως και από την δικιά μας υπηρεσία. Η περισσότερες σκοπιές, τα περισσότερα πόστα είναι υποστελεχωμένα. Υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού. Δεν ξέρω πόσοι είναι αποσπασμένοι στο Μεταγωγών, πόσοι πήγαν εκεί και είναι με άδειες ή αποσπάστηκαν αλλού μετά, αλλά είμαι σίγουρος ότι το Μεταγωγών δεν το κάνει επίτηδες, γιατί, προφανώς, υπάρχει έλεγχος.
Το Μεταγωγών δεν απαντάει προφορικά σε μας, ότι δεν μπορεί να στείλει άτομα για τις μεταφορές αυτές. Μας στέλνει ένα έγγραφο που αναφέρει ότι δεν μπορούν και καμιά φορά στέλνει έγγραφο που ζητάει να αξιολογήσει ο γιατρός από τα δέκα περιστατικά το ένα ή τα δύο πιο σοβαρά. Και εκεί μεταφέρουν το δίλημμα στους γιατρούς, οι οποίοι τις περισσότερες φορές δεν απαντούν, γιατί αξιολογούν, προφανώς, όλα τα ραντεβού σοβαρά, ή πιστεύουν ότι αν επιμένουν ότι είναι όλα σοβαρά, μπορεί να υλοποιηθούν. Γιατί είναι δύσκολο για έναν γιατρό να διαλέξει.
Είναι ένας φαύλος κύκλος. Είναι αλήθεια αυτό, γνωρίζει η διεύθυνση Μεταγωγών, γνωρίζουν οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ότι υπάρχει πρόβλημα υποστελέχωσης του Μεταγωγών. Είναι αυτό που λέμε, δεν αρκεί να θέλεις, πρέπει και να μπορείς”.
“