Ελλάδα

“Φύλλο και φτερό” τα “βιβλία” της ελληνικής οικονομίας

Κλιμάκιο ελεγκτών της Ε.Ε. έφτασε στην Αθήνα και ασχολείται με τον προσχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας.

Από το μεσημέρι της Τετάρτης στο Υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησαν τους ελέγχους οι ελεγκτές της Ε.Ε που έφτασαν στη χώρα μας. Όλα τα “βιβλία” της ελληνικής οικονομίας θα περάσουν από κόσκινο. Όπως αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου στο Reuters οι ελεγκτές είδαν τον προσχέδιο του Προγράμματος Σταθερότητας και τις επόμενες μέρες θα συναντηθούν με στελέχη των Υπουργείων Υγείας, Εργασίας, Οικονομίας, Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών.  

Ωστόσο νωρίτερα, αναφορές στον διεθνή τύπο ότι το μέλος Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Juergen Stark
είπε ότι τα κράτη της Ε.Ε. δεν θα βάλουν τον χέρι στην τσέπη για να σώσουν την Ελλάδα προκάλεσαν νευρικότητα στις αγορές. 

Ενδεικτική της κατάστασης που επικράτησε στις αγορές ήταν ότι το ευρώ μετά τις δηλώσεις του Stark έπεσε στο 1,4285 έναντι του δολαρίου όταν στο άνοιγμα των αγορών ήταν 1.4285 δολάρια. Στην αντεπίθεση όμως πέρασε λίγο αργότερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου που είπε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται εξωτερική ενίσχυση.( Διαβάστε σχετικά).

Αναφερόμενος στα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι “ο ελληνικός λαός ξέρει ότι είχαμε πάρει λάθος πορεία, γνωρίζει τις δυσκολίες και τις ζει καθημερινά από τις δυσπραγίες της οικονομίας μέχρι και την αδικία, ξέρει όμως, και είναι βαθιά μου πίστη, ότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου 

Πιο σκληρά μέτρα έφερε η τριετία του Προγράμματος Σταθερότητας

Τριετές και όχι τετραετές θα είναι τελικά το πρόγραμμα γιά τη μείωση του ελλείμματος στο 3%. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2012 θα χρειαστεί να εξοικονομηθούν επιπλέον 2,5 δισεκατομμύρια. Με δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης η εξοικονόμηση αυτή να προέλθει κατά 50% από μείωση δαπανών και κατά 50% από την είσπραξη φόρων, συμπεραίνεται ότι θα απαιτηθούν επιπλέον φορολογικά έσοδα περίπου 1,25 δισ., άρα να ληφθούν ακόμη σκληρότερα μέτρα.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι η επιλογή αυτή δεν επιβλήθηκε από την Κομισιόν, αλλά είναι εντολή του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, για να σταλεί το μήνυμα στις αγορές ότι επιταχύνονται οι αλλαγές στην οικονομία.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών -προσπαθώντας να καθησυχάσει τους φορολογουμένους- είπε ότι δεν θα υπάρξει φοροκαταιγίδα και τόνισε ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ ή της φορολογίας των καυσίμων. “Έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη, ώστε από εκεί να προέλθουν τα πρόσθετα έσοδα” είπε ο κ.Παπακωνσταντίνου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μετά το υπουργικό συμβούλιο έκαναν από κοινού δηλώσεις οι κ.κ.Παπακωνσταντίνου και Κατσέλη, ώστε να δοθεί η εικόνα πως υπάρχει ταύτιση των δύο οικονομικών υπουργών (δείτε το βίντεο).

H Ελλάδα έχει δεσμευτεί να υποβάλει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Ιανουαρίου το πρόγραμμα σταθερότητας της οικονομίας προκειμένου να υπάρξει η σχετική αξιολόγηση από την Επιτροπή και στη συνέχεια να υποβληθεί το πρόγραμμα για έγκριση στο Συμβούλιο ECOFIN , δήλωσε από τις Βρυξέλλες η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια.

Στο σχέδιο του προγράμματος σταθερότητας, θα αποτυπωθούν αναλυτικά τα μέτρα που παρουσίασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και αφορούν μεταξύ άλλων σε «πάγωμα» μισθών δημοσίων υπαλλήλων με απολαβές από 2.000 ευρώ και πάνω, καθώς και περιορισμό των επιδομάτων για την ίδια κατηγορία εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο εισοδηματικής πολιτικής που θα καθορίζει τις περικοπές στα επιδόματα θα ανακοινωθεί στα μέσα Φεβουαρίου.  

Κλειδί της δημοσιονομικής προσαρμογής χαρακτηρίζεται η άμεση απόδοση των αλλαγών στο φορολογικό πλαίσιο, με βασικούς άξονες τις αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, και την κατάργηση των χαριστικών φοροαπαλλαγών.

Πρόσθετα έσοδα θα αποφέρει η αύξηση των φόρων σε ποτά και τσιγάρα που θα έρθει τις επόμενες μέρες και θα φτάσει το 25% (δείτε τη σχετική είδηση). Έσοδα όμως θα φέρουν και οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων και την επαναφορά του ΦΜΑΠ, των γονικών παροχών και κληρονομιών αναμένονται επιπλέον έσοδα 390 εκατ. ευρώ. 

Το οριστικό σχέδιο που θα υποβληθεί πάντως, θα προβλέπει μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% σε ορίζοντα 4ετίας και θα κατατεθεί στη Βουλή στα μέσα του Ιανουαρίου.

Έκτακτη Σύνοδος για την οικονομία 

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα