Ελλάδα

Φυσικό αέριο Κρήτης, περισσότερος λιγνίτης και LNG και έμφαση στις ΑΠΕ η «απάντηση» στην ενεργειακή κρίση

Για την ερχόμενη εβδομάδα μεταφέρονται οι ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο τόξο νοτίως της Κρήτης, σε Κυπαρισσιακό κόλπο και στο Ιόνιο πέλαγος.

Στο κυβερνητικό επιτελείο φέρεται να… «ποντάρουν» κυρίως στα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης. Αν οι προσδοκίες επαληθευτούν, τότε εκτιμάται ότι σε βάθος χρόνου θα μπορέσει να καλυφθεί η εγχώρια ζήτηση σε φυσικό αέριο αλλά να υπάρξουν και εξαγωγές.

Η βούληση της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων, ώστε να τρέξει όσο πιο γρήγορα το πρότζεκτ. Στόχος είναι η έναρξη των ερευνητικών γεωτρήσεων στη χώρα να γίνει εντός του 2025.

Πρόκειται για ένα ενεργειακό πρότζεκτ, που μπορεί μεν να μακρόπνοο, αλλά σε συνδυασμό και με τις υπόλοιπες κινήσεις στην ενεργειακή «σκακιέρα», η στρατηγική επιδίωξη είναι να καταστεί η Ελλάδα ο νέος κόμβος εφοδιασμού της Ευρώπης με ενέργεια. Να είναι αυτή που θα μεταφέρει στη Γηραιά Ήπειρο, μέσω αγωγών που θα διασχίζουν την επικράτεια της, φυσικό αέριο από το Ισραήλ, και ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο, μέσω ηλεκτρικών υποθαλάσσιων καλωδίων.

Τα μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια και την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας

Παράλληλα η κυβέρνηση προχωρά τον σχεδιασμό της ώστε να θωρακιστεί, όσο πιο άμεσα, ενεργειακά η χώρα απέναντι στο ρευστό τοπίο που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση και ενίσχυσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Χτες ο Πρωθυπουργός, από την Κοζάνη όπου εγκαινίασε το γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο του ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια» – το οποίο θα μπορεί να τροφοδοτεί με ενέργεια 75.000 νοικοκυριά – ανακοίνωσε:

-Αύξηση της παραγωγής ενέργειας από λιγνίτη τα επόμενα δύο χρόνια:

Η εξόρυξη θα αυξηθεί κατά 50%, ώστε να μειωθεί βραχυπρόθεσμα η εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Ο Πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο και ότι δεν αλλάζει τα πραγματικά δεδομένα για τον λιγνίτη, ο οποίος παρ’ ότι ακριβός, ο πόλεμος στην Ουκρανία που οδήγησε το φυσικό αέριο σχεδόν σε δεκαπλάσια τιμή, τον κατέστησε σε αυτό το timing «προσωρινά, πιο φθηνή λύση για παραγωγή ενέργειας».

«Σε μία αχαρτογράφητη συγκυρία η πολιτική μας οφείλει να είναι ευέλικτη. Και οι όποιες μικρές, διορθωτικές παρεμβάσεις γίνουν στο Εθνικό Σχέδιο Ενέργειας και Κλίματος σε καμία περίπτωση δεν θα θέσουν σε αμφισβήτηση τους φιλόδοξους στόχους που έχουμε θέσει για τη μείωση των εκπομπών του αερίου του θερμοκηπίου κατά 55% το 2030 και βέβαια την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

– Έμφαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας:

Σχεδιάζεται η χρήση των πιο καινοτόμων τεχνολογιών, όπως τα αιολικά στη θάλασσα. Για το σκοπό αυτό η κυβέρνηση είναι έτοιμη να καταθέσει το σχετικό νομικό πλαίσιο που θα προσδιορίζει και τον τρόπο αδειοδότησης και θα επιταχύνει τις διαδικασίες για την υλοποίηση αυτών των έργων. Πρόκειται για τη φθηνότερη και η ασφαλέστερη μορφή ενέργειας την οποία μπορεί να παράξει η Ελλάδα, αξιοποιώντας το πολύτιμο αγαθό του ήλιου.

– Επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση του Σχεδίου της «Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης». που συνοδεύει την πολιτική της απολιγνιτοποίησης

Όπως εξήγησε ο Πρωθυπουργός η «πράσινη μετάβαση» αποτελεί μία αδιαπραγμάτευτη, στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξουν ειδικά προγράμματα του ΟΑΕΔ που θα στηρίζουν τοπικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για προγράμματα ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να προσλάβουν 5.500 εργαζόμενους.

-Προμήθεια και αποθήκευση αποθεματικών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και πρόβλεψη για μία νέα πλωτή δεξαμενή – «αποθήκη» στη Ρεβυθούσα».

Από την Κοζάνη ο Πρωθυπουργός για άλλη μία φορά δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση «όσο είναι δυνατόν και όσο το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια» θα συνεχίσει να επιδοτεί τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, για να μετριαστούν οι επιπτώσεις στο εισόδημα των νοικοκυριών.

Σήμερα εξάλλου ο Πρωθυπουργός συναντά στο Μέγαρο Μαξίμου την Επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον, στην οποία αναμένεται να επαναλάβει την πρόταση του για πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου και αποσύνδεση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος από το φυσικό αέριο. Μέτρα τα οποία επεξεργάζεται, μεταξύ άλλων, η Κομισιόν, για να κάνει την τελική της εισήγηση στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, η οποία αναμένεται να συνέλθει εκτάκτως τον Μάιο.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα