– Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον νέο Οργανισμό Υγείας – Ποια ταμεία συγχωνεύονται, πότε ξεκινά η λειτουργία του
-Τι αποκαλυπτει μόνο στο Newsit η γ.γ. Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνά Δρέττα
Από την 1η Ιουνίου αλλάζουν όλα για τους ασφαλισμένους των μεγάλων ταμείων.
Θα τεθεί σε λειτουργία ο Εθνικος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Στο νέο Οργανισμό συγχωνεύονται το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ), ο ΟΠΑΔ (το ταμείο του δημοσίου δηλαδή) και το ΟΓΑ. ‘Οπως υποστηρίζουν, με το νέο Οργανισμό θα μπει τέλος στην κατασπατάληση δεκάδων εκατομμυρίων στο χώρο της υγείας. Όσον αφορά στους γιατρούς και αν θα συνεργαστούν ή όχι η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρεττα, διαμηνύει ότι η κοινωνική ασφάλιση που είναι και ο μεγαλύτερος πελάτης των γιατρών έχει τρόπο να αντιδράσει, αλλά επι του παρόντος θα εξαντλήσει τον διάλογο μαζί τους.
Η κα Δρέττα μίλησε στο Newsit και περιέγραψε την λειτουργία του νέου οργανισμού.
“Ο Εθνικος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) αποτελεί την πιο ισχυρή μεταρρυθμιστική τομή απο την ίδρυση του ΕΣΥ. Είναι μια διαδικασία την οποια την προσπαθούμε εδώ και 27 χρόνια και τώρα πια δεν έχουμε άλλο περιθώριο να αποτύχουμε. Το εγχείρημα βέβαια ειναι εξαιρετικά δύσκολο, γι΄αυτό το λόγο προσπαθουμε να ειμαστε οσο το δυνατόν πιο μετριοπαθεις και όσο το δυνατόν πιο προσεκτικοι.”
Και συνεχίζει: “Βέβαια οι εξελιξεις που είχαμε με τις απεργίες των γιατρών του ΙΚΑ και των άλλων γιατρών και οι δεσμεύσεις μας απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις φέρνουν τη συγκρότηση του Οργανισμού πολύ πιο μπροστά. Ενώ είχαμε πει ότι θα ξεκινούσαμε πιλοτικά την 1η Ιουνίου του 2011, τώρα συζητουμε το ενδεχόμενο να πάμε ενιαία για τη συγκροτηση του Οργανισμού σε ολη τη χώρα τη συγκεκριμένη ημερομηνία.”
Η κα Δρέττα εξήγησε και τους λόγους για την δημιουργία του Οργανισμού:
– πρώτα και πάνω απ΄όλα η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, δηλαδή η ευκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας
– ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας
– εξοικονόμηση κάποιων δαπανών, αναβάθμιση δηλαδή των υπηρεσιών με λιγότερα έξοδα
Όσο για το εαν αυτό ειναι υλοποιήσιμο “εγώ ισχυρίζομαι απολύτως ότι γίνεται, γιατι η σπατάλη στο χώρο της υγείας είναι τόσο μεγάλη που μας επιτρέπει να ισχυριζόμαστε βάσιμα και μπορώ να σας δώσω πάρα πολλά παραδείγματα και υπερτιμολογήσεων στο χώρο των υλικών και ανεπαρκους κάλυψης των ραντεβού και υπερσυνταγογράφησης, πράγματα για τα οποία έχουμε μιλησει πάρα πολλές φορές.
Απαραιτητη προϋπόθεση για να πετύχει ο ΕΟΠΥΥ είναι να συνεννοηθουμε με τους γιατρούς. Πρέπει να μιλήσουμε πάρα πολύ μαζί τους τώρα πια που ψηφιστηκε ο νόμος και να τους εξηγήσουμε και να τους δώσουμε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις οτι δεν κινδυνεύουν σε τιποτα σε οτι αφορά στα εργασιακα και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, ειδικά για τους γιατρούς του ΙΚΑ.”
“Σε κάθε περιπτωση όμως”, συνεχίζει η κα Δρέττα, “πρέπει να ειναι πολύ σαφές οτι εμείς δουλεύουμε για τους ασθενεις. Όπως τα σπίτια τα φτιάχνουμε για να μένουμε με τις οικογένειες μας και όχι για δώσουμε δουλειές σε αρχιτέκτονες, έτσι και τα συστήματα υγείας τα φτιάχνουμε για να κάνουμε καλα τους αρρώστους μας.
Είναι γνωστό οτι οι γιατροί έχουν αντιδράσει με εναν ορισμένο τρόπο και εξακολουθουν να αντιδρούν ακομη και σήμερα και θα έλεγα ότι αντιδρούν αντιδεοντολογικά εως και αντισυμβατικά.
Θέλω να ξέρετε οτι η κοινωνική ασφάλιση που είναι ο μεγαλύτερος πελάτης των γιατρών έχει τρόπους να αντιδράσει, όμως σε αυτη τη φάση επιλέγουμε τον εξαντλητικό διάλογο και έχουμε μεγάλη αισιοδοξία οτι στο τέλος θα συμφωνήσουμε σε κάτι κοινό.”