Το Newsit αποκαλύπτει τις άμεσες κινήσεις του πρωθυπουργού για να βγει η χώρα από την κρίση.
Από το πρωί ξεκίνησε κύκλο επαφών με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη με σαφή εντολή : η ανάπτυξη ο άμεσος στόχος
Νωρίς το πρωί συνάντηση με την Τόνια Μπριρμπίλη που μένει στο υπουργείο και ενεργοποιεί το σχέδιο της “πράσινης ανάπτυξης” που αποτελούσε βασική προεκλογική δέσμευση.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η συζήτηση με τον Υπουργό Οικονομικών, αφού από μόνα τους τα εισπρακτικά μέτρα και οι αυξήσεις δεν μπορούν να βγάλουν την χώρα από το αδιέξοδο.
Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε στη μία το μεσημέρι με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Γ. Προβόπουλο , παρουσία και του Γιώργου Παπακωσταντίνου .
Στη συνάντηση θα παρουσιαστεί και η πορεία των εσόδων η οποία εμφανίζει αποκλίσεις στο επτάμηνο αλλά και οι προοπτικές βελτίωσης της κατάστασης το επόμενο διάστημα.
Στην ατζέντα του ραντεβού οι εξελίξεις στην οικονομία, η ύφεση και οι πιέσεις στον τουρισμό. Επίσης θα τεθεί και ζήτημα της ανεργίας, για την οποία οι προβλέψεις είναι όλο και πιο δυσοίωνες. Μόλις χθες ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε ότι οι εγγεγραμμένοι στον Οργανισμό πλησίασαν τις 600 χιλιάδες.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο κ Προβόπουλος άδησε αισιόδοξα μηνύματα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του έκανε λόγο για κατάκτηση των πρώτων στόχων, ενώ επανελάβε το κίνητρο ανάπτυξης
και της προοπτικής για το επόμενο διάστημα.
Πάντως τα στοιχεία ακόμη αποθαρρύνουν μιας και οι περισσότεροι τομείς παρουσιάζουν βαθιά ύφεση.
Η έρευνα του ΕΛΚΕΚΑ αποτύπωσε των ωμή πραγματικότητα. Τα 2000 ευρώ που πρέπει να μπαίνουν σε κάθε σπίτι τον μήνα για να αντιμετωπιστούν οι βασικές ανάγκες αποτυπώνον το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο μέσος Έλληνας πολίτης.
Η έκρηξη των τιμών οφείλεται κυρίως στους έμμεσους φόρους , με αποτέλεσμα οι πολίτες να μην μπορούν να αγοράσουν βασικά είδη.
Μέσα σε ένα μήνα αυξήθηκαν τα αλκοολούχα ποτά και ο καπνός, κατά 19%, οι μεταφορές κατά 19%, η Στέγαση κατά 8% και οι Επικοινωνίες κατά 5%.
Οικονομολόγοι εκφράζουν φόβους ότι με τα νέα δεδομένα δεν υπάρχει προοπτική ανάκαμψης , αφού τα μέτρα εξάντλησαν όλα σχεδόν τα κοινωνικά στρώματα.
Η είδηση του πρακτορείου Bloomberg, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από την Αργεντινή αποτυπώνει την βαθιά κρίση, που ακόμη και τα ορυφαία στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών δεν μπορούν να προσδιορίσουν την έκταση αλλά κυρίως τον αντίκτυπο στην τσέπη του έλληνα καταναλωτή.
Η αγορά έχει παγώσει εδώ και μήνες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι έμποροι αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και οι δημόσιοι υπάλληλοι είδαν να χάνονται στο …μνημόνιο βασικά έσοδα αλλά και διεκδικήσεις που αποκτήθηκαν με αγώνες τις τελευταίες δεκτές.
Η λίστα με τους τομείς που έχουν μπει σε βαθιά κρίση
Τουρισμός – μείωση των κρατήσεων, πανάκριβες τιμές σε καταλύματα, λκερδίζει πελάτες η Τουρκία
Εμποριο: λουκέτα σε καταστήματα, αύξηση του ποσοστού ανεργίας, σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας
Κατασκευαστικός κλάδος : πάγωμα στην οικοδομή, 150.000 χιλιάδες τα αδιάθετα διαμερίσματα
Διατροφή: οι αυξήσεις στα τρόφιμα λόγω ΦΠΑ αλλά και από την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου τελευταία διετία, περιορίζει την κατανάλωση αγαθών, προκαλώντας ντόμινο σε διάφορους τομεις της αγοράς
Βιομηχανία: πτώση 4,5% το 2010 στην βιομηχανική παραγωγή