Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Άγκυρας δημιουργεί προβλήματα στην στρατηγική εταιρική σχέση Αθήνας και Παρισίου
Το αίτημα που έχει καταθέσει η Τουρκία για να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon σε συνδυασμό με τους πανίσχυρους πυραύλους αέρος – αέρος τύπου Meteor έχει προβληματίσει την Ελλάδα ως προς την στάση που κρατάει η Γαλλία στο θέμα αυτό.
Ειδικότερα, οι πληροφορίες που έφτασαν από την Γαλλία έπειτα από την χθεσινή (10.02.2025) συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν δεν αφήνουν ιδιαίτερα περιθώρια αισιοδοξίας ως προς την αγορά μαχητικών και νέων πυραύλων που επιθυμεί η Τουρκία.
Το πολύ μικρό ποσοστό που διαθέτει η Γαλλία στο πρόγραμμα των πυραύλων Meteor, το οποίο υπολογίζεται σε 12,4%, φαίνεται ότι δυσχεραίνει οποιαδήποτε προσπάθεια φραγμού στην πώληση των πανίσχυρων πυραύλων αέρος-αέρος στην Τουρκία, με δεδομένο ότι η Αγγλία με την ισχύ του 39.6% πιέζει αφόρητα ώστε να κλείσει η συμφωνία.
Ήδη, οι υπόλοιπες χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των Meteor (Γερμανία 16%, Ιταλία 12%, Ισπανία και Σουηδία από 10%) δείχνουν να μην έχουν αντίρρηση στην αποδέσμευση των πανίσχυρων πυραύλων προς την Τουρκία.
Kαι μόνο το γεγονός ότι το κόστος των 300 πυραύλων τύπου Meteor, τους οποίους φέρεται να έχει ζητήσει η Τουρκία, ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο ευρώ αρκεί για να κατανοήσει κάποιος τις τεράστιες πιέσεις, ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα.
Τόσο η κατασκευάστρια κοινοπραξία των Μeteor, MBDA και SAAB, όσο και η αντίστοιχη των Eurofighter Typhoon, η οποία αποτελείται από συνολικά έξι εταιρείες (Eurofighter GmbH, BAE Systems, Airbus, Alenia Aermacchi, DASA, Airbus Group) βλέπουν το ενδιαφέρον της Τουρκίας ως μια εξαιρετική ευκαιρία προκειμένου να «σπάσουν» το μονοπώλιο των αμερικανικών εταιρειών και να διεισδύσουν στην μεγάλη αγορά των γειτόνων.
To κόστος των συνολικά 40 μαχητικών για τα οποία ενδιαφέρεται η Τουρκία μπορεί να ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ το μεγάλο κέρδος θα είναι ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Τουρκία εκτινάσσει την γραμμή παραγωγής και κρατά το πρόγραμμα «ζωντανό» σε βάθος χρόνου. Πόσο μάλιστα όταν πελάτης θα είναι πλέον μια χώρα με έντονη ανάγκη εκσυγχρονισμού του αεροπορικού της στόλου.
Αν και η Αθήνα φαίνεται ότι έχει πάρει διαβεβαιώσεις ότι το ενδεχόμενο πώλησης στην Τουρκία μαχητικών Eurofighter Typhoon εξοπλισμένων με πυραύλους Meteor παραμένει ανοιχτό, κανένας δεν φαίνεται ότι μπορεί να εγγυηθεί ότι η συμφωνία δεν θα προχωρήσει.
Ειδικά όσο η Τουρκία δείχνει αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε μέσο πίεσης προκειμένου να αποκτήσει το «made in Europe» μαχητικό μαζί με τους κορυφαίους πυραύλους αέρος – αέρος τύπου Meteor.
Το Παρίσι δείχνει απρόθυμο, όπως όλα δείχνουν, να βάλει βέτο, αν και έχει αυτή τη δυνατότητα, ενώ η αποδέσμευση των Eurofighter Typhoonφαίνεται ότι έχει ως τελευταίο εμπόδιο τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, η οποία θα προκύψει από τις επερχόμενες εκλογές.
Με αυτά τα δεδομένα, η Αθήνα αν και εντείνει τις προσπάθειες της σε όλα τα επίπεδα να αποτρέψει τη συμφωνία, ήδη έχει αρχίσει να προετοιμάζεται, όπως όλα δείχνουν, και για το αρνητικό σενάριο.
Τα μέτρα της Αθήνας
Σπεύδει να υπογραμμίσει σε κάθε τόνο ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων προχωρά σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Το αεροπορικό επιτελείο παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις οι οποίες φαίνεται ότι ενισχύουν τα επιχειρήματα του προς την πολιτική ηγεσία για επιτάχυνση των προγραμμάτων που αφορούν τον εκσυγχρονισμό των 38 μαχητικών F-16 σε διαμόρφωση Viper, την απόκτηση επιπλέον μαχητικών Rafale εξοπλισμένων με πυραύλους Meteor, αλλά και την απόκτηση όπλων τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Ισραήλ για τις αναβαθμισμένες «Οχιές» της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται πλέον ακόμα πιο έντονα ο «made in USA» πύραυλος αέρος – αέρος τύπου ΑΙΜ-120D AMRAAM με ανάλογες των Μeteor δυνατότητες. Στόχος είναι μαζί με τα πρώτα 20 stealth μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 να ενταχθούν στο ελληνικό οπλοστάσιο οι συγκεκριμένοι πύραυλοι, ώστε η Πολεμική Αεροπορία να διαθέτει και τους δύο κορυφαίους παγκοσμίως air to air πυραύλους.
Πηγή: OnAlert.gr – Ρεπορτάζ: Κώστας Σαρικάς