Νέοι ηλικίας από 18 έως 35 ετών θα μπορούν να μεταβούν από τον ερχόμενο Αύγουστο με Σεπτέμβριο στη Γερμανία, προκειμένου να συμμετάσχουν στο δυαδικό σύστημα εκπαίδευσης που εφαρμόζεται στη χώρα για την εκπαίδευση και πρακτική άσκηση σπουδαστών σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε νέους, υπηκόους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαθέτουν απολυτήριο λυκείου και ενδιαφέρονται να λάβουν εκπαίδευση και επαγγελματική πρακτική κατάρτιση σε γερμανικές επιχειρήσεις για χρονικό διάστημα από 2 έως 3,5 χρόνια ανάλογα με το επάγγελμα που θα επιλέξουν.
Οι προετοιμασίες έχουν αρχίσει από τον περασμένο Ιανουάριο και το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2016.
Οι λεπτομέρειες παρουσιάστηκαν σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας για την επαγγελματική εκπαίδευση στην Ευρώπη.
Παρουσιάζοντας τα οικονομικά δεδομένα του προγράμματος κινητικότητας, όπως το ονόμασε, ο Γερμανός υφυπουργός εργασίας και εντεταλμένος της Γερμανίδας καγκελαρίου για την ελληνογερμανική συνεργασία, Χανς Γιοακίμ Φούχτελ σημείωσε ότι η Γερμανία θα επενδύσει φέτος 41 εκατομμύρια ευρώ σε αυτό και μέχρι το 2016, 139 εκατομμύρια ευρώ συνολικά από δικά της κονδύλια. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2014 θα ξεκινήσει το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων, ύψους έξι δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, θα ξεκινήσει εντός του χρόνου πιλοτική εφαρμογή για την εκπαίδευση και κατάρτιση νέων από την Αθήνα και την Κρήτη στον τομέα του τουρισμού ενώ εξετάζονται οι δυνατότητες επέκτασης της πιλοτικής εφαρμογής και στη βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα με την Σοφία Τορνικίδου, συντονίστρια του προγράμματος, ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον ιδιαίτερα για εκπαίδευση στους τομείς του τουρισμού αλλά και σε επαγγέλματα του τεχνικού τομέα. «Όπως όταν ενδιαφέρεται κάποιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση αναζητά υποτροφίες, έτσι και στην περίπτωση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης προσφέρεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα για τρία χρόνια» σημείωσε και παρέπεμψε για περισσότερες πληροφορίες στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις www.zav.de και www.thejobofmylife.de .
Αναφερόμενη στις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι ενδιαφερόμενοι είπε ότι προσφέρονται προγράμματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας, στα οποία συμμετέχουν ήδη αρκετά άτομα. Οι νέοι που θέλουν να λάβουν μέρος μπορούν να επικοινωνούν με τους υπευθύνους ώστε να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους για ένα συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα, ενώ τους παρέχεται η δυνατότητα να επισκεφθούν τη Γερμανία για δουν από κοντά τους χώρους στους οποίους θα εκπαιδευτούν.
Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα κάλυψης ορισμένων εξόδων για μετακινήσεις από και προς την Ελλάδα, συμμετοχής σε προγράμματα κοινωνικής προσαρμογής και συνέχισης της εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας στη Γερμανία. Στη συνέχεια προβλέπεται η υπογραφή σύμβασης με τους εργοδότες, με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή η γερμανική πλευρά σχετικά με τις λεπτομέρειες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μεγάλος φόβος των Ελλήνων η απόλυση, σύμφωνα με έρευνα
Ευρωπαίος Επίτροπος ξεμπλοκάρει το πρόγραμμα για τους ανέργους
Η Κομισιόν ξεκινάει τον αγώνα για την ανεργία των νέων
Ανακοίνωσε 75.000 νέες θέσεις εργασίας αλλά από το 2014