Συμβαίνει τώρα:
Προβλήματα στην Αττική Οδό στο ύψος της Μεταμόρφωσης προς Ελευσίνα – Έπεσαν χώματα από φορτηγό
Ελλάδα

Γερμανός καρφώνει την κυβέρνηση: Δεν έκαναν αίτημα να πάρουμε πρόσφυγες από την Ειδομένη

«Κάθε κράτος πρέπει να φυλάσσει τα σύνορά του σύμφωνα με τα διεθνή νομικά στάνταρντ -αυτή είναι μια απαίτηση που αφορά κάθε κράτος», δήλωσε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην πρόσφατη συμπεριφορά της ΠΓΔΜ στα σύνορα με την Ελλάδα, αρνήθηκε ωστόσο να αξιολογήσει συγκεκριμένες ενέργειες.

Σε ό,τι αφορά το κλείσιμο της Βαλκανικής Διαδρομής, επισήμανε ότι αποτελούσε στόχο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά όχι κατά τρόπο, ο οποίος θα ελαφρύνει το βάρος άλλων χωρών, επιβαρύνοντας την Ελλάδα.

«Άκουσα σήμερα το πρωί ότι πολλοί πρόσφυγες φεύγουν από την Ειδομένη. Αυτό αντιστοιχεί σε αυτό που λένε συνεχώς η γερμανική και άλλες κυβερνήσεις: Πηγαίνετε εκεί όπου η ελληνική κυβέρνηση -και με ευρωπαϊκή στήριξη- σας προσφέρει καλύτερες και ασφαλέστερες δυνατότητες στέγασης. Ο προσωρινός καταυλισμός της Ειδομένης προφανώς δεν είναι δρόμος που οδηγεί επιτυχώς στην Ευρώπη. Εάν, λοιπόν, επιπλέον άνθρωποι το υιοθετούν αυτό, είναι καλό», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δήλωση του πρωθυπουργού της Θουριγγίας Μπόντο Ράμελο, περί μετακίνησης προσφύγων κατευθείαν από την Ειδομένη προς το συγκεκριμένο κρατίδιο, ο κ. Ζάιμπερτ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Ευρωπαίους εταίρους να πάρουν πρόσφυγες από την Ειδομένη. «Αντιθέτως η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τον εαυτό της ικανό να φροντίσει επαρκώς τους πρόσφυγες. Λαμβάνει για αυτό βοήθεια από την ΕΕ, με προσωπικό και υλικό», σημείωσε.

Αυτή η φράση προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για το εάν η Ελλάδα μπορούσε να καταθέσει τέτοιο αίτημα και γιατί δεν έχει συμβει αυτό τόσο καιρό, αφήνοντας τους πρόσφυγες σε αυτές τις άθλιες συνθήκες στην Ειδομένη.

Σε ό,τι αφορά την Βαλκανική Διαδρομή, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το κλείσιμό της αποτελούσε στόχο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά διευκρίνισε ότι «για μας το θέμα ήταν πάντα αυτό να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην επιβαρυνθεί ιδιαίτερα ένα ευρωπαϊκό κράτος-μέλος, ένα μέλος της Σένγκεν, συγκεκριμένα η Ελλάδα και άλλοι να ελαφρύνουν τα βάρη τους». Τόνισε για μία ακόμη φορά ότι είναι απαραίτητη μια μόνιμη λύση που θα περιλαμβάνει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη και, υπό αυτή την έννοια, η συμφωνία που έκανε η ΕΕ με την Τουρκία είναι ένας δρόμος προς μια τέτοια μόνιμη λύση, στην οποία ερχόμαστε πιο κοντά με την εφαρμογή της».

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα