Site icon NewsIT

Γεροτζιάφας: Γενικευμένο ναυάγιο αν θεωρήσουμε ότι το καλοκαίρι τελειώσαμε με τον κορονοϊό

22.04.2021 | 09:47
astrazeneca

Για το εμβόλιο της AstraZeneca και αν είναι δικαιολογημένοι οι φόβοι μας, για το Johnson & Johnson αλλά για το αν είναι σωστή η χαλάρωση των μέτρων έτσι όπως αποφασίστηκε στην Ελλάδα μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο Καθηγητής Αιματολογίας και Διευθυντής στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Για το εμβόλιο της Astrazeneca

«Ο κόσμος», είπε, «συνήθως αμφιβάλλει ή φοβάται για πράγματα που υπάρχουν. Δεν είμαστε ακόμα σε κατάσταση μαζικής υστερίας. Το γεγονός ότι μετά τον εμβολιασμό 1 περίπου στις 100.000 παθαίνει ένα σύνδρομο ανοσολογικό και συνδυάζεται με θρομβώσεις. Η συχνότητα είναι πολύ μικρή. Το καλύτερο για το φόβο είναι να καταλάβουμε τι γίνεται. Είναι μία παρενέργεια του εμβολίου αλλά όχι θανατηφόρα. Γνωρίζουμε και να τη διαγιγνώσκουμε και σε όσους παθαίνουν αυτό το σύνδρομο να προσφέρουμε θεραπευτικές υπηρεσίες και να μην πεθαίνουν οι άνθρωποι. Ο φόβος είναι λογικός αλλά δεν πρέπει να είναι δικαιολογημένος ώστε να παραμένουμε ανεμβολίαστοι. Διότι εάν δεν εμβολιαστούν μπορεί σε ποσοστό 17% αυτών που παθαίνουν covid να πάθουν φλεβική θρόμβωση. Άρα πρέπει να τα ζυγίσει κανείς σε ατομική βάση μαζί με το γιατρό του», τόνισε ο καθηγητής.

Και επεσήμανε ότι υπάρχουν δύο πράγματα σημαντικά:

1) Δεν θα πρέπει να παίρνει κανείς ασπιρίνη ή αντιπηκτικά. Όταν παίρνεις αυτά τα φάρμακα έχεις κίνδυνο αιμορραγίας 1%.

2) Αν εμφανιστούν κάποια συμπτώματα μεταξύ 4ης -25ης μέρας (κοκκινίλες, πονοκέφαλος) πρέπει να πάνε στο γιατρό για να το αντιμετωπίσει. Γενικά αυτά τα συμπτώματα είναι άτυπα. Υπάρχουν όμως οδηγίες αντιμετώπισης.

Για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

«Αυτό το εμβόλιο είναι της ίδιας οικογένειας. Άρα ισχύουν τα ίδια. Αν δεν εμβολιαστεί ο πλανήτης δεν θα ξεμπερδέψουμε με τον κορονοϊό», είπε ο κ. Γεροτζιάφας.

Για τη χαλάρωση του lockdown

Ο καθηγητής Αιματολογίας στην Σορβόνη ρωτήθηκε και για τις ανακοινώσεις για χαλάρωση των μέτρων στην χώρα μας. Είπε: «Ο κόσμος και η οικονομία δεν αντέχει. Γιατί 2-3 Μαΐου και όχι 10 Απριλίου είναι ένα άλλο ερώτημα. Και να ανοίξεις και να είσαι εντελώς κλειστός υπάρχουν επιδημικά κύματα. Πρέπει να θεραπεύονται οι άρρωστοι νωρίς στο σπίτι, γιατί όταν πηγαίνεις στο νοσοκομείο είναι πολύ αργά. Η άμυνα είναι στο σπίτι. Αν θεωρήσουμε ότι το καλοκαίρι τελειώσαμε με τον κορονοϊό, όπως πέρσι, τότε πάμε για γενικευμένο ναυάγιο. Απαιτείται καλή επιδημιολογική επιτήρηση. Το τέταρτο κύμα θα έρθει μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Μην ωραιοποιούμε την πραγματικότητα. Πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις, να φοράμε τις μάσκες μας», κατέληξε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version