Στην Αθηναϊκή Λέσχη γευμάτισε η οικογένεια του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου. Η σύζυγός του Άννα Μαρία, η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας και αδερφή του αλλά και τα παιδιά του και τα εγγόνια του έφαγαν μαζί και λίγο πριν τις πέντε το απόγευμα αναχώρησαν από την ιστορική λέσχη στην καρδιά της Αθήνας.
Η Άννα Μαρία και η Βασίλισσα Σοφία έφυγαν μαζί και χωρίστηκαν όταν η αδερφή του τέως αποχώρησε με ένα βανάκι.
Οι υπόλοιποι που ήταν ο Παύλος και η Μαρί Σαντάλ, ο Νικόλαος, η κόρη του Παύλου Μαρία Ολυμπία, η κόρη του τέως Αλεξία και ο μικρός του γιος Φίλιππος και τα υπόλοιπα εγγόνια του κατευθύνθηκαν πεζή στο ξενοδοχείο τους. Η σύζυγος του τέως Βασιλιά χαμογελαστή και κρατώντας μπαστούνι αποχώρησε από την Αθηναϊκή Λέσχη ευχαριστώντας τους δημοσιογράφους που είχαν συγκεντρωθεί και περίμεναν απέξω.
Ιδιαίτερα προστατευτικός στην σύζυγο του Μαρί Σαντάλ και την κόρη του Μαρία Ολυμπία ήταν ο Παύλος Γλύξμπουργκ.
Δείτε φωτογραφίες από την έξοδο της οικογένειας από το εστιατόριο της Αθηναϊκής Λέσχης.
Μια ιστορία 148 ετών
Η Αθηναϊκή Λέσχη «γεννήθηκε» στις 5 Δεκεμβρίου του 1875. Βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου 11.
Τα ιδρυτικά μέλη της Αθηναϊκής Λέσχης, Αγωνιστές του ΄21, ευκατάστατοι Έλληνες του Εξωτερικού που ήλθαν και εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα και είκοσι επίλεκτα μέλη αυτής της κοινωνίας που είχαν ζήσει και σπουδάσει στο εξωτερικό, αποφάσισαν να δημιουργήσουν μία κλειστή Λέσχη ανδρών κατά το πρότυπο των Αγγλικών Λεσχών, που σκοπός ήταν η ψυχαγωγία των Μελών της και η διάδοση των σπορ.
Το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο είχε Πρόεδρο τον Παύλο Καλλιγά, Καθηγητή Πανεπιστημίου, Υπουργό και Διοικητή της Εθνικής Τραπέζης. Επίτιμοι Πρόεδροι της Λέσχης, ήταν οι τότε Βασιλείς της Ελλάδας.
Όπως αναφέρεται στο καταστατικό της, «Η Λέσχη φρόντισε να προσαρμόζεται εκάστοτε στις νέες απαιτήσεις της ζωής, τηρούσα όμως πάντοτε τις αρχές και τις παραδόσεις που της κληροδότησαν οι προγενέστεροι και αυτό είναι που συνέβαλε αποφασιστικά στην διατήρηση της εξαιρετικής και ξεχωριστής θέσεως που κατέχει σήμερα, σαν ένα ιδιαίτερο Ίδρυμα κοινωνικής και πολιτιστικής μορφής, μοναδικό όχι μόνον της Αθηναϊκής, αλλά και ολοκλήρου της Ελληνικής κοινωνίας, κάτι που υπερβαίνει την συμβατική μορφή μιας συνηθισμένης Λέσχης».
Στην Αθηναϊκή Λέσχη, από τα πρώτα χρόνια, είναι παράδοση η αυστηρότητα με την οποίαν μέχρι σήμερα γίνεται η εκλογή των Μελών της και αυτό ήταν φυσικό να περιορίσει και τον αριθμό της.
Ξεκίνησε από 200 Μέλη και σήμερα, σύμφωνα με το Καταστατικό της, ο ανώτατος αριθμός της είναι τα 1.000.
Οι προσωπικότητες από τις οποίες αποτελείται το σύνολο σχεδόν των πρώτων Μελών της ήταν φυσικό να προκαλέσει το ενδιαφέρον της τότε Αθηναϊκής Κοινωνίας, που ευθύς εξ αρχής, θα την περιβάλει με εμπιστοσύνη και σεβασμό και θα την καθιερώσει σαν κέντρο κοινωνικής και πνευματικής ζωής με ιδιαίτερη ακτινοβολία.
Στην μακρόχρονη διαδρομή της, μεταξύ των Μελών της, θα βρούμε 29 Πρωθυπουργούς, Υπουργούς, Ανώτατους Κρατικούς Λειτουργούς, ξένους πρέσβεις, Καθηγητές Πανεπιστημίου, Ακαδημαϊκούς, κορυφαίους των Γραμμάτων και των Τεχνών και προσωπικότητες του Οικονομικού και Βιομηχανικού κόσμου.
Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα