Πέμπτη, 18 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Για πρώτη φορά αντιμέτωπη η κυβέρνηση με μεγαλειώδεις πορείες σε όλη τη χώρα – Γυαλιά καρφιά στα Εξάρχεια από τους μπαχαλάκηδες

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Για πρώτη φορά στα χρονικά! Ενωμένοι ΠΑΜΕ – ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ! Μια από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων!
– Η πορεία του ΠΑΜΕ έφτανε από την Ομόνοια έως το Σύνταγμα! – Όλοι οι διαδηλωτές ξεπερνούν τους 50.000!
– “Πολεμικό” σκηνικό στο Σύνταγμα που αργότερα… μεταφέρθηκε στα Εξάρχεια
– Ομάδα αντιεξουσιαστών πέταξε μολότoφ και πέτρες σε βιτρίνες – Με κρότου λάμψης απάντησε η αστυνομία
– Μεγάλες φθορές στο Σύνταγμα και στην Πανεπιστημίου μέχρι την Ομόνοια
– Έβαλαν φωτιά σε ΙΧ
– Δείτε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ και ΒΙΝΤΕΟ

Για πρώτη φορά στα χρονικά, ΠΑΜΕ – ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ ενώθηκαν ενάντια στο προσχέδιο της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σε μία από τις μεγαλύτερες πορείες των τελευταίων χρόνων, όπου η συμμετοχή ξεπέρασε τους 50.000 διαδηλωτές!

ΦΩΤΟ: EUROKINISSI

Τα… παρατράγουδα δεν έλειψαν, καθώς μόλις διαλύθηκε το ΠΑΜΕ, ομάδες αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις, έξω από το ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετάνια”, που απάντησαν με ρίψη βομβών κρότου λάμψης και περιορισμένη χρήση χημικών. Αργότερα, το “πολεμικό” σκηνικό μεταφέρθηκε στα Εξάρχεια. 

Μαζική ήταν η συμμετοχή και στις συγκεντρώσεις που έγιναν σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

 

Όλο το χρονικό

Η αφετηρία των κινητοποιήσεων ήταν για ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, για το ΠΑΜΕ η πλατεία Ομονοίας και για ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ η οδός Μητροπόλεως, μπροστά από τα γραφεία της ΕΣΕΕ.
Όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κατέστησαν σαφές ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με στόχο να μην επιτρέψουν να ψηφιστεί ο νέος ασφαλιστικός νόμος.


“Η μεγάλη κυβερνητική επαγγελία για κατάργηση των μνημονίων οδήγησε σε ένα τρίτο επαχθές μνημόνιο. Αντί για την εκπλήρωση της προσδοκίας του κόσμου της εργασίας για επαναφορά της 13ης σύνταξης έχουμε ένα νέο ασφαλιστικό που είναι μια λαιμητόμος για τα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα. Ο κόσμος της εργασίας, οι επιστήμονες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, όλοι αντιδρούν και λένε προς την κυβέρνηση ότι αυτό το έκτρωμα πρέπει να αποσυρθεί και θα αγωνιστούμε για να αποσυρθεί”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος.

“Άλλη μια κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης κατέρρευσε, η μείωση στις συντάξεις είναι προ των πυλών”, τόνισε από την πλευρά του ο προεδρεύων της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσουμπέλης, και κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει “αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο το οποίο είναι ταφόπλακα του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης”.

Και πρόσθεσε: “Η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες. Μιλάμε για την υποβάθμιση, απαξίωση και διάλυση του καθολικού, αναδιανεμητικού και αλληλέγγυου χαρακτήρα της ασφάλισης. Το μάρμαρο θα το πληρώσουν οι νέοι οι οποίοι θα βγουν στη σύνταξη μετά το 2016, που όσο πιο πολλά χρόνια ασφάλισης θα έχουν τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι περικοπές. Οι περικοπές στους δημοσίους υπαλλήλους ξεκινούν από 7% με 25 χρόνια ασφάλισης για την ΥΕ κατηγορία και φτάνουν το 35% για τους ΠΕ με 40 χρόνια ασφάλισης”.

 

 

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος, τόνισε ότι πρέπει “όλος ο επιστημονικός κόσμος της χώρας, ο ιατρικός κόσμος, οι μηχανικοί, εργάτες, μισθωτοί, αγρότες όλοι ενωμένοι να αντιδράσουμε σ’ αυτό το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που φτωχοποιεί την κοινωνία, που υποθηκεύει το μέλλον της νέας γενιάς, που δημιουργεί προϋποθέσεις απαξίωσης, φτηνής εργασίας και μετανάστευσης”. Και συμπλήρωσε: “Όχι στην εξαθλίωση, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο τώρα, ευρύς διάλογος με την κοινωνία, όλους τους κοινωνικούς φορείς για ένα ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο για το μέλλον της Ελλάδος”.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, που είχε το δικό της μπλοκ στην πορεία, σε δήλωση του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ανέφερε ότι “η απεργιακή συγκέντρωση σήμερα ήταν ένας πολιτικός σεισμός”, τονίζοντας πως “τα μέτρα ενάντια στην ασφάλιση και τα φορολογικά μέτρα δεν πρόκειται να περάσουν”.

Και τόνισε πως: “Έχουν απέναντι τους σύσσωμη την κοινωνία στον δρόμο με αγωνιστική ορμή. Η κυβέρνηση πνέει τα λοίσθια. Δεν έχει κανένα μέλλον το μνημονιακό μπλοκ. Η Ελλάδα οδεύει ολοταχώς σε ανατρεπτικές εξελίξεις. Μέσα στο 2016 θα έχουμε μια μεγάλη δημοκρατική ανατροπή στη χώρα. Ανατροπή των μνημονίων, ανατροπή της κυβέρνησης, ανατροπή όλων των μνημονιακών μπλοκ. Θα ακολουθήσουμε μια νέα αντημνημονιακή πορεία. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για τη χώρα, αυτή είναι η μόνη επιλογή”.

 

Μολότοφ και δακρυγόνα σε Σύνταγμα και Εξάρχεια
 

Περίπου στις 2 το μεσημέρι και μόλις διαλύθηκε το ΠΑΜΕ, άρχισαν τα… παρατράγουδα, με ομάδα αντιεξουσιαστών να επιτίθεται σε αστυνομικές δυνάμεις που ήταν έξω από το ξενοδοχείο “Μεγάλη Βρετάνια” σπάζοντας μάρμαρα και πετώντας πέτρες και μολότοφ. Οι αστυνομικοί απάντησαν με ρίψη βομβών κρότου λάμψης και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ένα ακόμα σκηνικό έντασης στήθηκε μπροστά από τη Βουλή, χωρίς να πάρει μεγάλη έκταση, όταν ομάδα αγροτών από τη Λοκρίδα λογομάχησε και παραλίγο να έρθει στα χέρια με μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλων αριστερών οργανώσεων, καθώς οι συγκεντρωμένοι αγρότες -σύμφωνα με την αντιμαχόμενη πλευρά- φώναξαν συνθήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής.

Λίγο μετά τις 15.00, άγνωστοι πέταξαν βόμβες μολότοφ προς την πλευρά της διμοιρίας των ΜΑΤ, που βρισκόταν έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

Από το Σύνταγμα, τα επεισόδια μεταφέρθηκαν στην Πανεπιστημίου και από εκεί στα Εξάρχεια, όπου το απόγευμα έστησαν οδοφράγματα στην οδό Στουρνάρη, ενώ έκαψαν και ένα αυτοκίνητο στη Σολωμού. Παράλληλα, έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται στην οδό Πατησίων, η οποία παραμένει κλειστή.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε