- Ελαφρά βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του σύμφωνα με τον διευθυντή τoυ Κ.Υ. Καρυών - Ρωσική αντίδραση για τη σύλληψη - Εκπρόσωπος της εκεί εκκλησίας βλέπει πολιτικό "δάκτυλο" - Δικαστικές πηγές: Ο νόμος θα εφαρμοστεί - Για "πλήγμα στην Ορθοδοξία" μιλά ο Άνθιμος Θεσσαλονίκης - Πρώτο θεμα στο διαδικτυακό Der Spiegel η υπόθεση Εφραίμ
Ελαφρά βελτίωση παρουσιάζει η κατάσταση της υγείας του ηγούμενου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο οποίος παραμένει κλινήρης στο κελί του και εξετάστηκε το πρωί από τον διευθυντή του Κέντρου Υγείας Καρυών, Κωνσταντίνο Δοκουσλή.
Όπως δήλωσε ο κ. Δοκουσλής, ο οποίος εξετάζει πρωί και βράδυ τον ηγούμενο, που διεγνώσθη με εμπύρετο λοίμωξη του αναπνευστικού, επιδείνωση δισκοπάθειας και απορρύθμιση σακχάρου, λόγω της αντιπυρετικής αγωγής που ακολουθεί, εμφανίζει ελαφρά βελτίωση. “Εκτιμώ ότι σε 2-3 μέρες, εκτός απροόπτου, θα μπορεί να μετακινηθεί” είπε.
Ο κ. Εφραίμ φέρεται να έχει δηλώσει σε συνεργάτες του ότι “είμαι μοναχός και πρέπει να παραδοθώ στη Δικαιοσύνη”, αλλά ότι “δεν λυπάμαι για τον εαυτό μου αλλά γι’αυτούς που έστησαν αυτή τη σκευωρία”, σύμφωνα με blog φίλων της Μονής Βατοπεδίου.
Τη Δευτέρα στις 16:00, λήγει η προθεσμία εκτέλεσης του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε το συμβούλιο εφετών για τον ηγούμενο Εφραίμ ενώ οι εξελίξεις αναμένεται να τεθούν στο στόχαστρο της Ιεράς Κοινότητας, στην τακτική συνεδρίαση, την ίδια ημέρα.
Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Mega, διαμηνύουν πάντως ότι ο νόμος είναι νόμος και πως αυτός πρέπει να εφαρμόζεται ισότιμα έναντι όλων των πολιτών, σημειώνοντας ότι υπάρχουν διατάξεις που προβλέπουν ότι οι κατηγορούμενοι, που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας μπορούν να κρατούνται σε νοσοκομεία των φυλακών.
Ρωσικές αντιδράσεις
Στο μεταξύ, “αβάσιμα σκληρή” και “αποκλειστικά πολιτικού χαρακτήρα”, χαρακτήρισε την απόφαση για τη σύλληψη ο γραμματέας του Συνοδικού Τμήματος εξωτερικών εκκλησιαστικών σχέσεων, Ίγκορ Γιακιμτσούκ, ο οποίος δεν απέκλεισε ότι μπορεί να σχετίζεται και με την πρόσφατη επίσκεψη του ηγουμένου στη Ρωσία συνοδεύοντας την Τίμια Ζώνη.
“Πρόκειται για πρωτοφανές συμβάν και είναι φυσικό που ανησυχούμε. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι ο γέροντας Εφραίμ είναι για κάτι ένοχος, η σύλληψη του καθηγουμένου ενός μοναστηριού, ενός μοναχού αποτελεί υπερβολικό μέτρο“, δήλωσε.
Εξέφρασε μάλιστα την έκπληξή του, γιατί “η νέα έξαρση αυτής της υπόθεσης άρχισε αμέσως μετά την θριαμβευτική επιστροφή του πατέρα Εφραίμ με την Αγία Ζώνη από τη Ρωσία, μπορεί να είναι μια τυχαία σύμπτωση, όμως πολλοί άνθρωποι βλέπουν εδώ κάποια σχέση, κάποιο πολιτικό παρασκήνιο”, συμπλήρωσε.
Με ανακοίνωσή του διαμαρτυρήθηκε έντονα για τη σύλληψη Εφραίμ το Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, το οποίο είχε την πρωτοβουλία της πρόσκλησης του ηγουμένου στη Ρωσία και τελεί υπό την προεδρία του Βλαντίμιρ Γιακούνιν, προέδρου των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, φίλου και ομοϊδεάτη του Βλαντίμιρ Πούτιν.
O κ. Πούτιν συναντήθηκε πρόσφατα δύο φορές με τον ηγούμενο Εφραίμ στη Μόσχα, κατά την άφιξη της Αγίας Ζώνης και εν συνεχεία στην κατοικία του, όπου είχε προσκαλέσει την αντιπροσωπεία της Μονής.
Παρέμβαση υπέρ του Εφραίμ έκανε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης (διαβάστε την είδηση) , αλλά έχει κάνει και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.
Πρόσφατα ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ, Κωστής Αϊβαλιώτης, ανέφερε από το βήμα της Βουλής. “Ποια δικαιοσύνη οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ; Αυτή που κλείνει φυλακή έναν ηγούμενο του Αγίου Όρους και θέλει να απελευθερώσει άμεσα απ’ τις φυλακές βιαστές, ληστές και εμπόρους ναρκωτικών;” ανέφερε.
Στο πλευρό του Εφραίμ και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ο οποίος δήλωσε ότι “δεν του άρεσε καθόλου αυτό που έγινε” και μάλιστα “παραμονές Χριστουγέννων”. “Θεωρώ ότι είναι πλήγμα στην Ορθοδοξία” ανέφερε.
“Ψηλά” το θέμα και στα ξένα ΜΜΕ
Το θέμα έχει φτάσει και στον διεθνή Τύπο. Το διαδικτυακό Spiegel αφιερώνει την πρώτη σελίδα του στην υπόθεση μιλώντας για έναν άνθρωπο που φέρεται να έχει ανταλλάξει και ξεπλύνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, μέσω των ανταλλαγών και κάνοντας μνεία της διακυβέρνησης Καραμανλή, την οποία είχε πλήξει σφοδρά το σκάνδαλο.
Έρευνα της Βουλής και της Δικαιοσύνης
Σημειώνεται ότι για την υπόθεση είχαν παραπεμφθεί τρεις πρώην υπουργοί (Δούκας, Κοντός και Μπασιάκος) μετά από Εξεταστική Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί από τη Βουλή. Πρόσφατα το δικαστικό συμβούλιο του Άρειου Πάγου αποφάνθηκε υπέρ της παραγραφής των όποιων αδικημάτων, κλείνοντας το φάκελο για τα πολιτικά πρόσωπα.
Όπως έκρινε το δικαστικό συμβούλιο το αδίκημα με το οποίο βαρύνονται (απιστία) έχει παραγραφεί μετά τη διάλυση της Βουλής στις 7 Σεπτεμβρίου του 2009.
Σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών (Ν. 3126/2003) το αξιόποινο των πράξεων των υπουργών, εξαλείφεται με το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση της αξιόποινης πράξης, εάν ως τότε η Βουλή δεν έχει αποφασίσει να ασκήσει ποινική δίωξη κατά του υπουργού.
Ωστόσο αποφάσισε να συνεχιστεί η ανάκριση για τα μη πολιτικά πρόσωπα.
Διαβάστε επίσης:
Κύπρος: Διαφορετικές αντιδράσεις Ιεραρχών για τον Εφραίμ
Ο Εφραίμ συνελήφθη αλλά… παραμένει στο Όρος
Έχει ο Θεός…. – Ελεύθερος με 200.000 εγγύηση και ο Εφραίμ