Ελλάδα

Γιάννα Αγγελοπούλου: Το ’21 διδάσκει «πρώτα το Εμείς» – Μπορεί και να χαρίσω τις παραδοσιακές στολές

Απολογισμός από τη Γιάννα Αγγελοπούλου τού έργου μέχρι τώρα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021». Οι προσεχείς δραστηριότητες για τα 200 χρόνια από το 1821, οι εορτασμοί αλλά και οι ενδυματολογικές της επιλογές, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης της κ. Αγγελοπούλου.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου μιλώντας στο Voria.gr αναφορικά με τις ιδιαίτερες ενδυματολογικές επιλογές απαντά: «Είναι εκατοντάδες οι ενδυμασίες. Χιλιάδες χρώματα, έμπνευση. Είναι από περιοχές που τις είχα γνωρίσει με τον πατέρα μου. Ορισμένοι συλλέκτες μου δάνεισαν κάποια τέτοια αντικείμενα, όπως η ζώνη με τον δικέφαλο αετό που φορούσα χτες το βράδυ, επίσης κομμάτια που βρήκα από γυναίκες που υφαίνουν, που δημιουργούν».

Ερωτηθείσα αν σκέφτεται να εκθέσει κάποτε αυτά τα κομμάτια, λέει: «Προτρέχετε! Κοιτάξτε, πρώτα να τα βάλω και… μπορεί και να τα χαρίσω. Είναι κομμάτια που θυμίζουν την ικανότητα πιο πολύ των γυναικών και των ανδρών να δημιουργούν. Μην ξεχνάτε πως τους τερζήδες τους λέγανε τότε Ελληνοράφτες, σε αντιδιαστολή με τους Ευρωπαίους ράφτες. Άνθρωποι που δούλευαν το ξύλο, το ασήμι, την ξυλογλυπτική ή γυναίκες του αργαλειού, του κεντήματος. Εμένα μ’ έμαθε η μαμά μου να κεντάω, αλλά δεν έφτασα να κάνω αριστουργήματα».

Γιάννα Αγγελοπούλου: Kαι τώρα με τη νέα φάση της πανδημίας;

«Και τώρα θα πετάξουμε… 12 και 13 Ιουνίου θα φωταγωγηθούν κτίρια, με αυτήν την περίφημη απεικόνιση μέσω πινάκων, και θα αναδειχθεί η ιστορία της Επανάστασης κι η ιστορία του κάθε τόπου. Στις 24 και 25 Ιουλίου θα γιορτάσει όλη η Ελλάδα και θα χορέψει με ό,τι πόρους και καλό έχει η κάθε πρωτεύουσα νομού. Και μετά έρχονται άλλα, πιο… βαριά. Το Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης και Αλγορίθμων για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Click4more: Γιάννα Αγγελοπούλου: Με παραδοσιακό γιλέκο και πόρπη Μακεδονίας στον Τζιτζικώστα μονοπώλησε τα φλας (pics, vid)

Η προετοιμασία για το πώς θα είναι η Ελλάδα το 2040, πρότζεκτ που δουλεύουν αυτήν τη στιγμή όλοι οι κοινωνικοί φορείς και οι εταίροι με επιφανείς ξένους ομιλητές. Πώς θα είναι η Ελλάδα με το περιβάλλον, με τον κόσμο, με την Ευρώπη, η θρησκεία -εμείς οι Ορθόδοξοι και οι άλλοι-, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Είναι μεγάλα θέματα που θα γίνουν ένα ανάγνωσμα κοινό για όλη την κοινωνία κι όχι μόνον για τους ηγέτες μας».

Γιάννα Αγγελοπούλου: Τι αφήνουμε πίσω

Για το ποιες παθογένειες πρέπει να αφήσουμε πίσω μας, η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» υπογραμμίζει: «Πρέπει να αφήσουμε πίσω τις ανώφελες μάχες, όταν όλους μάς ενδιαφέρει ένα επίπεδο ζωής και το μέλλον αυτού του τόπου.

Το δεύτερο που θεωρώ πολύ σημαντικό είναι να αξιολογήσουμε τις δυνατότητές μας. Αυτό είναι εύκολο, το βλέπει κανείς και στην πράξη. Πού, πώς τα πάει καλά, τι δυσκολίες ξεπερνάει.

Το τρίτο είναι αυτό που λέμε να εκτιμήσουμε τον εαυτό μας και να έχουμε πεποίθηση του τι είμαστε.

Ξεκινήσαμε από την Επανάσταση, περάσαμε από Παγκόσμιους Πολέμους, περάσαμε πείνα, φυσικές καταστροφές, εμφυλίους και διχασμούς. Περάσαμε ξενιτιά, δεχτήκαμε Έλληνες και μη. Έχουμε τεράστιες δυνατότητες.

Δεν χρειάζεται κανείς να διαφημιστεί, αρκεί να γυρίσω γύρω του και να δει τι γίνεται στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ακόμη και σε συλλόγους. Να δει τι δουλειά γίνεται στα μουσεία. Έτσι και γυρίσουμε γύρω μας με ψύχραιμο μάτι θα δούμε πόσα καλά έχουμε κάνει, πόσα καλά έχουμε δημιουργήσει».

Οι ανώφελες μάχες

«Εννοώ πως πολλές φορές το εγώ μπαίνει πιο μπροστά από το εμείς κι ότι πολλές φορές ξεχνάμε ποιο είναι το καλό των πολλών και βάζουμε μπροστά το καλό και το όφελος των ολίγων».

Θα είμαστε εδώ στη ΔΕΘ…

Τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη θα είναι η Ελλάδα για τα 200 χρόνια ανεξαρτησίας της. 

«Θα είμαστε εδώ! Μας έκαναν πρόταση και είμαστε σε επικοινωνία και συνεργασία, αυτή άλλωστε είναι μια συλλογική υπόθεση. Εδώ στη Θεσσαλονίκη φάνηκε μια πρωτοπορία, μια καινοτομία που δεν την βρίσκεις εύκολα. Είδαμε τον Περιφερειάρχη, είδαμε τον Υπουργό, τον Δήμαρχο, τους Δημάρχους, είδαμε το Πανεπιστήμιο, τα μουσεία.

Βλέπουμε ότι υπάρχει συνεργασία. Και μαθαίνουμε τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα. Μαθαίνουμε ότι η Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη, το σημείο αυτό τραβάει ξένες επιχειρήσεις, γιατί προβάλλει επιχειρήσεις, δημιουργεί πόλους έλξης για καινοτομία, για έρευνα. Όλα αυτά λοιπόν συμβαδίζουν και βλέπεις μια πρακτική συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού. Εν ευθέτω θα ξέρετε και τι ακριβώς θα κάνουμε στη ΔΕΘ».

Γιάννα Αγγελοπούλου: Θεσσαλονίκη, αγαπημένη

«Όποιος έχει ζήσει στη Θεσσαλονίκη, ειδικά φοιτητής, αισθάνεται για πάντα ότι είναι η αγαπημένη του πόλη. Eγώ ανατράφηκα στην Κρήτη, αλλά σπούδασα εδώ στο Πανεπιστήμιο. Το έλεγα χτες (σ.σ. Παρασκευή 14.05.2021) στον Πρύτανη, στους Καθηγητές. Το Πανεπιστήμιο έκανε εξαιρετικές προτάσεις. Ήδη έχουν γίνει 10 και θα γίνουν άλλες 11, δηλαδή 21. Ο τρόπος ζωής, ο παλμός αυτός -χτες το βράδυ πήρα μία γεύση-, αυτή η νεανικότητα που υπάρχει κι αυτή η αγωνία είναι μοναδικές. Είναι πολύ δυναμική πόλη με όλα όσα συμβαίνουν».

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα