Έναν σπουδαίο άνθρωπο, τον Γιάννη Μπουτάρη αποχαιρετά σήμερα η Θεσσαλονίκη και όλη η Ελλάδα. Υπόκλιση στο μεγαλείο του επιχειρηματία αλλά και εμβληματικού πρώην δημάρχου της πόλης από πλήθος κόσμου αλλά και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό.
Η πολιτική κηδεία του Γιάννη Μπουτάρη επί χρόνια δημάρχου Θεσσαλονίκης τελέστηκε στο δημαρχείο της πόλης. Εκεί που άφησε το δικό του ξεχωριστό στίγμα και τίμησε τη θέση αυτή επί 9 χρόνια.
Η βαθιά συγκίνηση όλων ήταν έκδηλη και μάλιστα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο κλείσιμο του επικήδειου που εκφώνησε λύγισε και η φωνή της έσπασε. Συγκινημένος και ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μεταξύ άλλων αποκάλεσε τον Γιάννη Μπουτάρη «ευπατρίδη της καθημερινότητας».
«Αποχαιρετώ σήμερα έναν ευαίσθητο και χαρισματικό άνθρωπο, έναν σπάνιο οραματιστή, έναν καλό φίλο», τόνισε συγκινημένη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και σημείωσε ότι «οι τολμηρές πρωτοβουλίες που πήρε κατά τη δημαρχία του, πάντα προσβλέποντας σε συνθέσεις και όχι διαχωρισμούς, κατέστησαν την Θεσσαλονίκη διεθνώς αναγνωρίσιμη». «Ο Γιάννης Μπουτάρης υπήρξε, κυριολεκτικά και μεταφορικά, ένας αμπελουργός, που με τις ιδέες και το έργο του μετέτρεπε όλους τους τόπους απ’ όπου πέρασε σε εύφορη γη κι έκανε να καρποφορούν όλα τα πράγματα με τα οποία καταπιάστηκε», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «Εισήλθε στον δημόσιο βίο σαν ένας ούριος άνεμος, που φύσηξε πάνω από την πόλη παίρνοντας μακριά την εσωστρέφεια, διαλύοντας τις προκαταλήψεις, καταργώντας τη σιωπή. Οι τολμηρές πρωτοβουλίες που πήρε κατά τη δημαρχία του, πάντα προσβλέποντας σε συνθέσεις και όχι διαχωρισμούς, κατέστησαν την Θεσσαλονίκη διεθνώς αναγνωρίσιμη. Τρυφερός, αυθεντικός, γήινος και οικείος, αγαπήθηκε πολύ από τους συνεργάτες του. Ήταν ο κυρ-Γιάννης, μια πατρική φιγούρα, μια φιλική μορφή, πάντοτε πρόθυμος να συμβουλέψει και να συνδράμει, πάντοτε ικανός να εμπνεύσει με το παράδειγμά του. Η ελληνική οινοποιία, η Νάουσα, το Γιαννακοχώρι, το Νυμφαίο, η Θεσσαλονίκη, του οφείλουν πολλά. Το περιβάλλον, η άγρια πανίδα, η βιοποικιλότητα, άλλα τόσα. Όσοι εργάστηκαν κοντά του, όσοι απόλαυσαν τη φιλία του, ακόμα και όσοι τον αμφισβήτησαν, πάντοτε θα θυμούνται μια γοητευτική προσωπικότητα, με ευρύτητα πνεύματος, ακεραιότητα και ηθική τόλμη. Καλό σου ταξίδι!»
Μητσοτάκης: «Αντίο στον αιώνιο έφηβο με το σκουλαρίκι»
«Αποχαιρετούμε σήμερα τον Γιάννη Μπουτάρη, έναν ζεστό άνθρωπο έναν σπουδαίο οραματιστή έναν αιρετικό της εποχής μας όχι με δάκρυα αλλά με χαμόγελα όπως είμαι σίγουρος ότι θα το ήθελε κι εκείνος. Τιμούμε έτσι τη μακρά διαδρομή του που δεν είναι τίποτε άλλο από μια απόδειξη της διαρκούς αναζήτησης της δύναμης που κρύβει η θέληση και του αποτελέσματος που φέρνει η αφοσίωση. Του απευθύνω το ύστατο χαίρε ως φίλος και τολμώ να πω ως θαυμαστής γιατί αν και συχνά βρεθήκαμε απέναντι μείναμε πάντα στην ίδια όχθη του διαλόγου. Μέτρο της δημοκρατίας και του πολιτισμού δεν είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε αυτούς που συμφωνούν μαζί μας αλλά η στάση μας σε όσους διαφωνούν μαζί μας και ενίοτε μας προκαλούν με την καλή έννοια. Και ο κυρ Γιάννης ήξερε να προκαλεί καλύτερα από τον καθένα. Γεννημένος εδώ στην Θεσσαλονίκη το 1942 μεγάλωσε σε μια περίοδο που η πατρίδα [πάλευε να επουλώσει τις πληγές του εμφυλίου. Γι αυτό και η φωνή του έβγαινε μέσα από την ίδια του την ζωή όταν μιλούσε για συμφιλίωση. Το ίδιο και όταν αποφάσιζε να αποκαταστήσει την εθνική μνήμη δίνοντας στην εβραϊκή κοινότητα της πόλης την θέση που της αξίζει. Όπως και όταν θέλησε να δώσει την δικιά του πνοή στα κοινά ως δήμαρχος. Ολοι ξέρουμε την διαδρομή του και σκέφτομαι αυτό που αισθανόμουν κάθε φορά που τον συναντούσα. Ότι ο Γιάννης Μπουτάρης με τον τρόπο του ενσωμάτωνε την παράδοση στην σύγχρονη εξέλιξη όχι μόνο ως επιχειρηματίας αλλά και ως άνθρωπος. Υπήρξε ταυτόχρονα και βλάχος όπως έλεγε και κοσμοπολίτης σαλονικιός και ευρωπαίος, υπήρξε ένας οικολόγος μπροστά από την εποχή του αλλά και ένας αιώνιος έφηβος με σκουλαρίκι», τόνισε στον αποχαιρετισμό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και συνέχισε: «Αυτές οι πολλές ταυτότητες στο ίδιο πρόσωπο δίνουν την ιδανική απάντηση σε όσους ανησυχούν για τις δήθενα απειλές της πολυπολιτισμικότητας για τις παλιές αξίες που τάχα χάνονται ή για τον πατριωτισμό και τον περιορίζουν στο μίσος προς τους άλλους αντί να τον ανοίγουν στην αγάπη για την Ελλάδα. Το Γιαννακοχώρι έγινε η πρωτεύουσα της αληθινής σύνθεσης. Αυτός είναι και ο λόγος που τον αποκαλώ ευπατρίδη της καθημερινότητας έχοντας στο μυαλό μου όλες τις αρχές που ο Γιάννης τις μετουσίωνε σε αρχές της εποχής μας. Έτσι άλλωστε μπόρεσε να συνομιλήσει όσο λίγοι με τους νέους όταν μάλιστα αυτές είχαν την βαθιά σφραγίδα της δικής του νικηφόρας αναμέτρησης με τους προσωπικούς του δαίμονες. Ένα μέτωπο και μια πτυχή του βίου του που αξίζουν τον παντοτινό σεβασμό όλων. Η υπερβολή είναι ύβρις έλεγε και ξανάλεγε και ο μόνος δρόμος για την λύτρωση περνά μέσα από την ταπείνωση. Είναι ότι αυτά τα λόγια δεν ακούστηκαν ποτέ ως στεγνή συμβουλή αλλά είναι μια μεταφορά εμπειρίας με το βάρος και την εμβέλεια μιας εξομολόγησης για την τρωτότητα ως πηγή δύναμης. Γνωρίζω καλά ότι απεχθανόταν τον όρο πρότυπο επιμένοντας ότι κανείς δεν ήθελε να του μοιάσει. Κι όμως, αποτέλεσε πρότυπο όχι μόνο για όσα πέτυχε στο επιχειρείν και την πολιτική αλλά και γιατί ενσάρκωνε την Θεσσαλονίκη την Ελλάδα της τόλμης και της αυτοπεποίθησης προσφέροντας στην κοινωνία ένα άρωμα έντονο και ξεχωριστό και μια γεύση ακόμα πιο δυνατή από τα κρασιά του. Καλό ταξίδι φίλε Γιάννη όλοοι σε αποχαιρετούμε με σεβασμό και ευγνωμοσύνη».
Ήταν όλοι εκεί
Από νωρίς με ένα λευκό λουλούδι, άνθρωποι που τον γνώρισαν και παρακολούθησαν την επαγγελματική και πολιτική του πορεία, σχηματίζουν ουρές για να τον αποχαιρετήσουν. Μόλις έφτασε η σορός του ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Στο φέρετρο του πατέρα του έσκυψε πρώτα ο γιος του Μιχάλης ενώ ακολούθησαν στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης και δικοί του άνθρωποι, όπως ο οδηγός του Κοσμάς, ο πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Σπύρος Βούγιας, ο συνεργάτης του και επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη για Όλους» Σπύρος Πέγκας και η στενή συνεργάτης του και «ασπίδα» του, Καλυψώ Γούλα.
Ανάμεσα στους επισήμους βρίσκονται η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερινα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης και αρκετοί εκ των δημάρχων του νομού.
Στεφάνια προς τιμήν του Κυρ Γιάννη έχουν στείλει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Ιβάν Σαββίδης, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, ο δήμαρχος Ιωαννίνων και το δημοτικό συμβούλιο, αλλά και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.
Η οικογένεια εξέφρασε την επιθυμία αντί στεφάνων να γίνουν δωρεές σε τρεις οργανισμούς ανάμεσά τους και στον Αρκτούρο που ίδρυσε ο Γιάννης Μπουτάρης.
Τις επόμενες ημέρες η σορός του Γιάννη Μπουτάρη, θα αποτεφρωθεί στη Ριτσώνα, επιλογή που είχε κάνει ο ίδιος εν ζωή. Εξάλλου, εδώ και πολλά χρόνια έχει μιλήσει δημόσια υπέρ του δικαιώματος να μπορεί κάποιος να επιλέξει και στη χώρα μας ως τελευταία του επιθυμία τη διαδικασία της αποτέφρωσης.
Φωτογραφίες: Eurokinissi