Ελλάδα

Γιάννης Σπανός: Ήταν σπουδαίος γιατί ποτέ δεν φώναξε πόσο σπουδαίος ήταν

Ο Γιάννης Σπανός με το «φευγιό» του κλείνει ένα κεφάλαιο της ελληνικής μουσικής. Ένα κεφάλαιο που είχε γραμμένο το όνομά του με χρυσά γράμματα. Από άκρη σε άκρη. Από την αρχή μέχρι το τέλος.

Ο Γιάννης Σπανός, ένας αιώνιος έφηβος ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης με τα τραγούδια του έκανε γενιές ολόκληρες να ερωτευθούν, να κλάψουν, να γλεντήσουν, να γελάσουν, να διασκεδάσουν.

Τα τραγούδια του όμως, έκαναν και κάτι άλλο πιο σημαντικό. Τα μοναδικά τραγούδια που η μοίρα τους ήταν να γίνουν επιτυχίες, πρώτα πήραν μορφή στις παρτιτούρες του και στην συνέχεια βγήκαν από το αγαπημένο του πιάνο και από τα χείλη νεαρών τότε και στο ξεκίνημά τους τραγουδιστών που είχαν την τύχη να τα ερμηνεύσουν με μοναδικό τρόπο και να γνωρίσουν μέσα από αυτά δόξα και επιτυχίες που κανείς δεν θα ονειρευόταν. Αρλέτα, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Χάρις Αλεξίου, Βίκυ Μοσχολιού, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Μαρινέλλα, Γιάννης Πάριος, Ελένη Δήμου, Σταμάτης Κόκοτας…

Click4More Πέθανε ο Γιάννης Σπανός

Η μελωδία ήταν το άπαν για τον Γιάννη Σπανό. Και η ανάγκη του ο στίχος να δένει αρμονικά με την μουσική του. Τα τραγούδια του θα μείνουν στους αιώνες και θα τραγουδιούνται όσα χρόνια κι αν περάσουν και το «νέο κύμα» που ο ίδιος το ονόμασε έτσι δεν θα παλιώσει ποτέ.

Ο Γιάννης Σπανός, ο άνθρωπος που στα παιδικά του χρόνια ό,τι άκουγε το έπαιζε εμπειρικά στο πιάνο του πατρικού του, έζησε 85 χρόνια τόσο γεμάτα που πολλοί μας θα ζηλεύαμε.

Bon viveur, ταξιδευτής, λάτρης του ωραίου και φίλος με μύθους της παγκόσμιας ιστορίας, ο Γιάννης Σπανός περνάει στο πάνθεον των μεγάλων. Στις νεανικές του περιπλανήσεις στην Ευρώπη δεν περνούσε απαρατήρητος. Το Παρίσι ήταν εκείνο που τον κέρδισε και τον κράτησε στην αγκαλιά του για 15 χρόνια. Το αγόρι με το περιποιημένο πάντα μούσι και την έμφυτη ευγένεια, γνώρισε ιερά τέρατα όχι μόνο της εποχής αλλά και της ιστορίας. Η Εντίθ Πιάφ, ο Μισέλ Πικολί, η Ζιλιέτ Γκρεκό, η Μπριζίτα Μπαρντό, ο Γκενσμπούργκ και πολλοί άλλοι άφησαν το αποτύπωμά τους επάνω του.

Click4More Γιάννης Σπανός: Συγκλονίζει το «αντίο» του Γιώργου Νταλάρα στον μεγάλο συνθέτη

Ο Γιάννης Σπανός, ο καλοσυνάτος κύριος με το μουστάκι που γνωρίσαμε δεκαετίες μετά έγραψε τραγούδια – σταθμούς της ελληνικής δισκογραφίας και η σεμνότητα με την οποία έμεινε μέχρι τέλους τον έκανε ακόμα πιο μεγάλο απ’ όσο είναι.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του ’60 όλα έγιναν πολύ φυσιολογικά. Μαγικές μελωδίες φτιαγμένες για τους στίχους εξίσου μεγάλων δημιουργών και τραγουδισμένες από μεγάλες φωνές.

Οι άνθρωποι που σημάδεψαν την πορεία του Γιάννη Σπανού ήταν ο επίσης σπουδαίος Γιώργος Παπαστεφάνου, η Αρλέτα που όπως έλεγε ο ίδιος την υπεραγαπούσε και έμειναν φίλοι ως το τέλος. Επίσης, ο Δημήτρης Μητροπάνος και η λίστα είναι ατελείωτη.

Για εκείνον το Νέο Κύμα που ο ίδιος το βάφτισε έτσι μαζί με τον θρυλικό Πατσιφά της Λύρα ήταν ένα μουσικό κίνημα με βαθιές επιρροές από την γαλλική κουλτούρα την οποία είχε ζήσει στο πετσί του.

Όσα τραγούδια του Γιάννη Σπανού και να ανεβάσει κανείς ως φόρο τιμής στον μεγάλο δημιουργό, όλο και κάποιο από τα διαμάντια του θα αφήσει εκτός. Ο Γιάννης Σπανός ήταν σπουδαίος γιατί ήταν ο πρώτος που μελοποίησε Καββαδία, γιατί έντυσε με μουσική στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, γιατί κινήθηκε με απίστευτη άνεση από την Αριστερή Όχθη του Σηκουάνα που σύχναζε η γαλλική διανόηση, στις μπουατ της Πλάκας και στα σκυλάδικα.

Ήταν σπουδαίος γιατί δεν φώναξε ποτέ πόσο σπουδαίος ήταν…

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Ξαναζωντανεύει» ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς στη Μεσσηνία – Ταξίδι στην εποχή του «σοφού» βασιλιά Νέστορα
Κατοικήθηκε έως το τέλος της μυκηναϊκής εποχής (1680 - 1180 π.Χ.) και κυριάρχησε στη Μεσσηνία πριν από την ανάπτυξη του Ανακτόρου του μυθολογικού βασιλιά Νέστορα
«Ξαναζωντανεύει» ο αρχαιολογικός χώρος της Περιστεριάς στη Μεσσηνία – Ταξίδι στην εποχή του «σοφού» βασιλιά Νέστορα