Site icon NewsIT
12:16 | 02.11.19

Γιάννης Σπανός: Στις 14.00 η κηδεία του, στο Κιάτο [Pics]

Γιάννης Σπανός: Στις 14.00 η κηδεία του, στο Κιάτο [Pics]
Newsit Newsroom

Το τελευταίο "αντίο" θα πουν σήμερα (02.11.2019) συγγενείς και φίλοι στον Γιάννη Σπανό. Η κηδεία του Γιάννη Σπανού θα γίνει στο Κιάτο, στις 14.00.

Ο Γιάννης Σπανός, ένας από τους μεγαλύτερους μουσικοσυνθέτες, έφυγε από την ζωή στις 31 Οκτωβρίου 2019, σε ηλικία 85 ετών. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο θάνατός του οφειλόταν σε βαρύ εγκεφαλικό.

Η κηδεία του, όπως έκανε γνωστό η φίλη και επί χρόνια συνεργάτης του Πένυ Ξενάκη, θα γίνει στο Κιάτο, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.

«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι θα αποχαιρετήσουμε τον Γιάννη Σπανό το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στο Κιάτο στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Από τις 13.00 ο Γιάννης μας θα είναι εκεί για προσκύνημα. Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στις 14.00».

Στεφάνια μεταξύ άλλων έχουν στείλει η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδωνη, και ο πρώην πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Επίσης ο καλός φίλος του, με τον οποίο θα συνεργαζόταν τον προσεχή χειμώνα, Γιώργος Κατσαρός και η Χαρούλα Αλεξίου.

Ο Γιάννης Σπανός βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του, στην περιοχή της Αγιάννης, στο Κιάτο. Ο κύκλος της μυθιστορηματικής και γεμάτης επιτυχίες ζωής του, έκλεισε εκεί απ’ όπου ξεκίνησε: στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Ο «πατέρας» του «Νέου Κύματος» πέθανε στον ύπνο του.

Click4more: Γιάννης Σπανός: Ήταν σπουδαίος γιατί ποτέ δεν φώναξε πόσο σπουδαίος ήταν

Ένας από τους καλύτερους φίλους του, ο Βασίλης Σουσούνης, ήταν, σύμφωνα με την Espresso, ο άνθρωπος που βρήκε τον Γιάννη Σπανό νεκρό, μέσα στο σπίτι του, το μεσημέρι της Πέμπτης (31.10.2019).

Ο Γιάννης Σπανός ζούσε μόνος του. Λίγο πριν από τις 12:00 το μεσημέρι της Πέμπτης, η μονάκριβη ανιψιά του, Σοφία, που μένει στην Αθήνα ειδοποίησε τον Βασίλη Σουσούνη. Είχε ανησυχήσει που δεν μπορούσε να βρει τον θείο της και του ζήτησε να τον βρει.

«Αμέσως έτρεξα στο σπίτι του Γιάννη για να δω αν είναι καλά» λέει συντετριμμένος ο κ. Σουσούνης στην Espresso. Ο Γιάννης Σπανός του είχε δώσει κλειδιά από το σπίτι του.

Γιάννης Σπανός: Πέθανε στον ύπνο του

Ο επιστήθιος φίλος του Γιάννη Σπανού έφτασε στο σπίτι του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και άρχισε να του φωνάζει. «Φώναξα δυο τρεις φορές έξω από το σπίτι και όταν είδα ότι δεν απαντούσε, πήρα τα κλειδιά που μου είχε δώσει και άνοιξα» περιγράφει.

Καθώς προχώρησε στο εσωτερικό του σπιτιού, ο Β. Βασίλης Σουσούνης φώναζε το όνομα του Γιάννη Σπανού, αλλά απάντηση δεν έπαιρνε. Προχώρησε προς την κρεβατοκάμαρα και τότε ήρθε αντιμέτωπος με την τραγική αλήθεια. «Τον είδα ξαπλωμένο στο κρεβάτι με τις πιτζάμες. Σαν να κοιμόταν. Κατάλαβα πως ήταν νεκρός». Όπως λέει, ο Γιάννης Σπανός δεν είχε κάποιο πρόβλημα υγείας ούτε και είχε παραπονεθεί για κάτι.

Click4more: Ραγίζει καρδιές το «αντίο» του Σταμάτη Κραουνάκη στο Γιάννη Σπανό

Αμέσως, τηλεφώνησε στην ανιψιά του Γιάννη Σπανού και σε γιατρό της περιοχής. Με σπαρακτική φωνή και λυγμούς, ο Βασίλης Σουσούλης συνεχίζει την αφήγησή του: «Ο γιατρός μας είπε πως ήταν νεκρός από το προηγούμενο βράδυ γιατί το σώμα του είχε ήδη παγώσει. Έφυγε το φιλαράκι μου».

Γιάννης Σπανός: Μια ζωή σαν παραμύθι

Τα τραγούδια του που έχουν τραγουδηθεί από όλους σημάδεψαν γενιές και γενιές. Τον Μάιο είχε γιορτάσει τα 50 του χρόνια στην δισκογραφία. Ο Γιάννης Σπανός ήταν από τους πιο πολυτραγουδισμένους συνθέτες είχε συνεργαστεί σχεδόν με όλους τους μεγάλους Έλληνες τραγουδιστές.

Click4more: Συντετριμμένος ο Γιώργος Κατσαρός από το θάνατο του Γιάννη Σπανού

Ήταν ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και… βάφτισε το “Νέο Κύμα”. Μπήκε στην δισκογραφία με το υπέροχο «Μια αγάπη για το Καλοκαίρι». Καίτη Χωματά, Δήμητρα Γαλάνη, Χάρις Αλεξίου, Μανώλης Μητσιάς, Μιχάλης Βιολάρης, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Γιάννης Πουλόπουλος και αμέτρητοι άλλοι μεγάλοι Έλληνες τραγουδιστές είπαν τα τραγούδια του.

Ο Γιάννης Σπανός γεννήθηκε στο Κιάτο, Κορινθίας. Ο πατέρας του ήταν οδοντίατρος και η μητέρα του ασχολείτο με τα οικιακά. Είχε δυο αδέρφια, μια αδερφή κι έναν αδερφό μεγαλύτερους από εκείνον. Στο σπίτι τους είχαν ένα πιάνο και ο ίδιος όπως έλεγε ό,τι άκουγε το έπαιζε. Το πιάνο με τα χρόνια έγινε προέκταση του εαυτού του. Έγινε η μεγάλη του αγάπη. Πήγε στο Ελληνικό Ωδείο στην Κόρινθο, αγόραζε συνέχεια παρτιτούρες κι έπαιζε κονσέρτα ολόκληρα του Τσαϊκόφσκι.

Έπιασε δουλειά ως πιανίστας στη σχολή χορού της Ηρώς Σισμάνη. Στα 20 του βρέθηκε στο Παρίσι και το αγάπησε. Εκεί γεννήθηκαν μεγάλες φιλίες τόσο με Γάλλους όσο και με Έλληνες. Εκεί έγινε φίλος με τον Κώστα Γαβρά. Συνόδευσε με το πιάνο του τον Σερζ Γκενσμπούργκ, την Μπαρμπαρά, ενώ και η Ζιλιέτ Γκρεκό ηχογράφησε 18 δικά του τραγούδια.

Το 1960-61 γνώρισε τον Γιώργο Παπαστεφάνου και σύντομα ο Γιάννης Σπανός έκανε το ντεμπούτο του στο ελληνικό τραγούδι με δυο τραγούδια με ερμηνεύτρια την Καίτη Χωματά, το «Μικρό ταξίδι στον γιαλό» και το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι».

Από τότε τα πράγματα πήραν τον δρόμο τους. Ο ίδιος έγινε ο νονός του Νέου Κύματος επηρεασμένος από την γαλλική κουλτούρα και ξεκίνησε μια λαμπρή πορεία στο ελληνικό τραγούδι την οποία σταμάτησε μόνο ο θάνατος.

Σημαντικότεροι δίσκοι του:

1965 Ο Γιάννης Σπανός Παίζει Σπανό
1965 Αποδημίες – Καίτη Χωματά
1966 Η Σούλα Μπιρμπίλη σε τραγούδια του Γιάννη Σπανού και του Νότη Μαυρουδή
1967 Α’ Ανθολογία – Νέο Κύμα
1968 Β’ Ανθολογία – Νέο Κύμα
1968 Ο Γιάννης Σπανός Διευθύνει Γιάννη Σπανό
1969 Σκιές στην άμμο – Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης
1969 Μια Κυριακή – Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Σταμάτης Κόκοτας, Βίκυ Μοσχολιού
1969 Όλο το καλοκαίρι – Μπέμπα Μπλάνς
1971 Εκείνο το καλοκαίρι – Αφροδίτη Μάνου (Α’ Βραβείο Μουσικής Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης)
1972 Η γλυκειά Ίρμα -Έλλη Λαμπέτη
1973 Μέρες Αγάπης -Δήμητρα Γαλάνη
1974 Ο Μορμόλης – Χρήστος Λεττονός, Γιάννης Φέρτης, Ξένια Καλογεροπούλου , Τάνια Τσανακλίδου
1974 Οδός Αριστοτέλους -Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου ,Γιάννης Καλατζής
1975 Γ’ Ανθολογία -Αρλέτα, Κώστας Καράλης
1976 η Αλέκα Κανελλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό
1977 Η Βίκυ Μοσχολιού τραγουδάει Γιάννη Σπανό
1978 Μ’αγαπούσες θυμάμαι – Δήμητρα Γαλάνη
1981 Στου καιρού τα ρέματα – Μανώλης Μητσιάς
1982 Φίλε – Τάνια Τσανακλίδου

1984 Έξοδος Κινδύνου – Άλκηστις Πρωτοψάλτη

1985 Χάρτινες Καρδιές – Γιάννης Πουλόπουλος
1988 Προσωπικά – Ελένη Δήμου
1991 Ανάμεσα σε δυο αγάπες (β’ πλευρά με στίχους Αντ. Ανδρικάκη)-Χριστίνα Μαραγκόζη
1992 Η Τάνια Τσανακλίδου τραγουδάει Γιάννη Σπανό
1992 Να’ χα δυο καρδιές να σ’ αγαπώ -Κατερίνα Κούκα
1993 Ο Δημήτρης Μητροπάνος τραγουδάει Γιάννη Σπανό
1996 Άκου λοιπόν -Ελένη Δήμου

Τα πιο γνωστά τραγούδια του είναι: “Σαν με κοιτάς”, “Οδός Αριστοτέλους”, “Σπασμένο καράβι”, “Μια φορά θυμάμαι”, “Μαρκίζα“, “Είπα να φύγω”, “Βροχή και σήμερα”, “Θα με θυμηθείς”, “Στην αλάνα”, “Μια Κυριακή” κ.ά.

Έχει μελοποιήσει στίχους των Λευτέρη Παπαδόπουλου, Γιώργου Παπαστεφάνου, αλλά και ποιήματα των Βασίλη Ρώτα, Γεωργίου Βιζυηνού, Νίκου Καββαδδία, Μίλτου Σαχτούρη κ.ά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΡΙΟΣ ΑΡΑΒΑΝΤΙΝΟΣ

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version