Site icon NewsIT
08:44 | 30.01.24

Γιάννης Τούντας για απογευματινά χειρουργεία: «Πουθενά στον κόσμο τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν 8ωρο»

Γιάννης Τούντας για απογευματινά χειρουργεία: «Πουθενά στον κόσμο τα νοσοκομεία δεν λειτουργούν 8ωρο»
Newsit Newsroom

Αναγκαία και επιβεβλημένη είναι η καινοτομία των απογευματινών χειρουργείων, η οποία αναμένεται να αλλάξει το τοπίο στο ΕΣΥ, δηλώνει σε συνέντευξή του στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Γιάννης Τούντας.

Τα απογευματινά χειρουργεία στο ΕΣΥ θεσπίζονται για να λύσουν προβλήματα σε πολλαπλές κατευθύνσεις, ενώ οι κανόνες της λειτουργία τους αναμένεται να προσδιοριστούν τις επόμενες μέρες, με τις αποφάσεις που θα λάβει η κυβέρνηση.

Ουσιαστικά πρόκειται για την επέκταση της 8ωρης λειτουργίας των νοσοκομείων, με στόχο την αποσυμφόρηση της αναμονής για τακτικές επεμβάσεις στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων θα ακολουθεί αυτή των πρωινών χειρουργείων, ενώ η χρέωση του πολίτη θα προσδιοριστεί με νέο νόμο που αναμένεται τις επόμενες μέρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η κάθε επέμβαση θα έχει συγκεκριμένη κοστολόγηση και θα προσδιορίζεται από τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ), τα οποία από την 1η Μαρτίου θα επικαιροποιηθούν μέσω του νέου συστήματος των DRG’s που θα εφαρμοστεί στα νοσοκομεία.

«Για την κάθε επέμβαση έχουμε συγκεκριμένο τιμοκατάλογο. Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το 70% και ο ασθενής το 30%», τόνισε συγκεκριμένα ο Άδωνις Γεωργιάδης και εξήγησε: «Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει το ποσοστό που προβλέπεται στη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ και ο ασθενής θα πληρώνει αυτό που προβλέπεται στην ιδιωτική του συμμετοχή, όπως θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο».

Επέκταση του ωραρίου – μείωση των αναμονών

Ο Γιάννης Τούντας επισημαίνει πως η επέκταση της λειτουργίας των νοσοκομείων το απόγευμα είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, για να μειωθούν οι λίστες αναμονής: «Υπάρχουν αυτή τη στιγμή νοσοκομεία στο ΕΣΥ που λειτουργούν μόλις ένα 8ωρο. Αυτό δεν γίνεται πουθενά στον ανεπτυγμένο κόσμο.

Σήμερα κλείνουν όλα στις 15.00 το απόγευμα τυπικά και άτυπα πολύ νωρίτερα πολλές φορές. Τα νοσοκομεία πρέπει να λειτουργούν κανονικά πολλές περισσότερες ώρες. Κι εδώ στην χώρα μας έχουμε το πολύ πετυχημένο παράδειγμα του Ωνασείου, το οποίο λειτουργεί μέχρι αργά το βράδυ για να προλάβει να καλύψει όλες τις ανάγκες. Έτσι δεν έχει μεγάλες αναμονές και εξυπηρετεί όλους τους ενδιαφερόμενους ασθενείς», αναφέρει.

Και θυμίζει το παράδειγμα των τακτικών απογευματινών ιατρείων, που δημιουργήθηκαν από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τα ίδια επιχειρήματα στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και συμπληρώνουν φέτος 22 χρόνια λειτουργίας. Ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο εγχείρημα, προσθέτει ο ίδιος, καθώς «εξυπηρετήθηκαν πολλοί ασθενείς, μειώθηκε η πρωινή λειτουργία των νοσοκομείων και αυξήθηκαν τα έσοδα στο ΕΣΥ».

«Όταν ένα μέρος των ανθρώπων που βρίσκονται σε αναμονή για να κάνουν χειρουργείο το πρωί αποφασίζει να προωθηθεί στην απογευματινή εξυπηρέτηση, αυτές οι λίστες αμέσως μειώνονται. Όσοι ασθενείς δεν θέλουν τα απογευματινά χειρουργεία με αμοιβή, θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσει πιο σύντομα το ραντεβού τους στην πρωινή λειτουργία», τονίζει ο καθηγητής και προσθέτει πως το μέτρο θα διευκολύνει τελικά τους περισσότερο αδύναμους οικονομικά πολίτες:

«Δεν δημιουργεί πρόβλημα στους μη έχοντες, καθώς επί της ουσίας τους διευκολύνει. Οι μη έχοντες, που δεν μπορούν να πληρώσουν αυτό το επιπλέον 30%, θα εξυπηρετούνται πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι εξυπηρετούνται τώρα», σημειώνει.

Απογευματινά χειρουργεία: Αύξηση στις αμοιβές των γιατρών και στα έσοδα των νοσοκομείων

Η Ενιαία Λίστα Χειρουργείων που ξεκινά τη λειτουργία της την 1η Φεβρουαρίου, είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία οι χειρουργοί θα δηλώνουν την αναγκαιότητα που έχει για επέμβαση ο κάθε πολίτης που εξετάζουν στα ΤΕΠ και στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία.

Η ηλεκτρονική αποτύπωση μηδενίζει την πιθανότητα παράκαμψης της λίστας αναμονής, ενώ ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να διαλέξει: είτε να χειρουργηθεί στα απογευματινά ιατρεία επιλέγοντας τον γιατρό που επιθυμεί να τον χειρουργήσει έναντι αμοιβής, είτε να παραμείνει στα πρωινά χειρουργεία, που θα είναι χωρίς χρέωση.

Οι γιατροί των απογευματινών ιατρείων θα είναι οι ίδιοι γιατροί του ΕΣΥ που εργάζονται και στα πρωινά χειρουργεία. Για να εργαστούν στις επί πληρωμή επεμβάσεις, όμως, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις τους στα πρωινά χειρουργεία, σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Τα απογευματινά χειρουργεία θα δώσουν μια διέξοδο στους γιατρούς να αυξήσουν τα εισοδήματά τους εντός του ΕΣΥ, ενώ και τα νοσοκομεία θα έχουν επιπλέον έσοδα που θα μπορέσουν να επενδύσουν σε καλύτερες υπηρεσίες προς τον πολίτη, υποστηρίζει ο Γιάννης Τούντας:

«Σήμερα το ΕΣΥ αντιμετωπίζει μια ραγδαία και διαρκώς επιδεινούμενη έλλειψη προσωπικού και ιδιαίτερα ιατρικού προσωπικού κι ο κύριος λόγος που δεν βρίσκουμε γιατρούς -γιατί οι γιατροί φεύγουν είτε με σύνταξη, είτε πάνε στον ιδιωτικό τομέα ή πάνε στο εξωτερικό και προκηρύσσονται θέσεις και δεν έρχονται νέοι γιατροί να μπούνε στο ΕΣΥ- είναι λόγω των χαμηλών αμοιβών. Άρα με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε τις αμοιβές του ιατρικού προσωπικού, δημιουργούμε πιο ευνοϊκές συνθήκες για να συγκρατήσουμε και το υπάρχον προσωπικό, αλλά και προσελκύουμε νέους γιατρούς στο ΕΣΥ», τονίζει ο καθηγητής.

Πέρα κι από αυτό το πολύ σημαντικό όφελος υπάρχει και το όφελος της ενίσχυσης των οικονομικών του νοσοκομείου, όπως λέει: «Γιατί αυτές οι πληρωμές δεν πάνε όλες στην τσέπη του γιατρού. Ένα ποσό πηγαίνει στον γιατρό κι ένα ποσό πηγαίνει στο νοσοκομείο».

«Κι εδώ είναι πολύ σημαντικό, γιατί μια άλλη μεγάλη “πληγή” του ΕΣΥ είναι η χαμηλή χρηματοδότηση του ΕΣΥ. Δηλαδή αυτό το περίπου 6% του ΑΕΠ που κυμαίνεται σήμερα η δημόσια δαπάνη για την υγεία, δεν επαρκεί. Και λόγω της κρίσης και λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων που είχαμε για να μειώσουμε τις δαπάνες σε όλο τον δημόσιο τομέα, υπήρξε ένας περιορισμός ο οποίος δεν αντιστοιχεί σήμερα στις εξελίξεις της ιατρικής και της βιοτεχνολογικής δαπάνης, διότι διαρκώς αυξάνει», σημειώνει ο ίδιος.

Τα φακελάκια δεν θα εξαλειφθούν – Πρόβλημα οι ανεπαρκείς διοικήσεις στο ΕΣΥ

Δεν είναι, όμως, όλα «ρόδινα». Σύμφωνα με τον κ. Τούντα, παρά τη φιλοδοξία του υπουργείου Υγείας τα «φακελάκια» δεν θα εξαλειφθούν με το συγκεκριμένο μέτρο, καθώς αυτό θα γίνει μόνο εάν υπάρξει γενικότερη αύξηση στις δαπάνες υγείας. Ωστόσο, τα φακελάκια δεν αποκλείεται να μειωθούν, όπως λέει:

«Το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να βελτιωθούν οι απολαβές των γιατρών. Γιατί ένας λόγος που τροφοδοτείται αυτή η παρανομία είναι επειδή έχουμε εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές στο ιατρικό προσωπικό. Όταν λοιπόν ο γιατρός αμείβεται σε ένα επίπεδο που δεν αντιστοιχεί πουθενά στην Ευρώπη, καταλαβαίνετε ότι πιέζεται να βρει άλλους τρόπους και δυστυχώς πολλές φορές παράνομους, για να φέρει τα εισοδήματά του σε αξιοπρεπές επίπεδο. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το δούμε και γι’ αυτό το λόγο τα απογευματινά χειρουργεία θα βελτιώσουν κάπως αυτό το φαινόμενο γιατί θα βελτιώσουν τις αποδοχές, αλλά δεν αρκεί αυτό», σημειώνει ο ίδιος.

Τέλος τονίζει πως σημαντικό ανάχωμα στην επιτυχία των απογευματινών χειρουργείων του ΕΣΥ αναμένεται να αποτελέσουν οι ίδιες οι διοικήσεις του. Απαιτείται ένα ισχυρό και αποτελεσματικό τεχνοκρατικό σύστημα διοίκησης για να προχωρήσει σωστά το εγχείρημα, όπως λέει:

«Αυτά τα μέτρα για να πετύχουν θα πρέπει να υπάρξει και αποτελεσματική διοίκηση για να τα εφαρμόζει σωστά και σωστή διοίκηση για να τα ελέγχει. Κι αυτή τη στιγμή έτσι όπως είναι η διοίκηση του ΕΣΥ δεν είναι ικανή για να μπορεί να εφαρμόζει αποτελεσματικά τέτοιες αναγκαίες καινοτομίες.

Γι’ αυτό κι εμείς στη “ΔιαΝΕΟσις” προτείνουμε το νέο ΕΣΥ να γίνει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με κεντρική διοίκηση που να μην είναι διορισμένη με κομματικά κριτήρια. Να μετατραπεί το ΕΣΥ σε έναν ανεξάρτητο οργανισμό με αξιοκρατική και τεχνοκρατική διοίκηση από την κορυφή μέχρι τη βάση», καταλήγει ο καθηγητής Γιάννης Τούντας.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version