Ελλάδα

Γιάννης Τσεκλένης: Ήταν ο Έλληνας Καρλ Λάγκερφελντ

Στο πάνθεον της μόδας πέρασε ο Γιάννης Τσεκλένης, ο "μάγος" του σχεδίου που έβαλε την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη της τέχνης του ενδύματος. Διαβάστε τι είπε στο newsit.gr ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες, διάσημος κι ο ίδιος σήμερα, με αφορμή την είδηση του θανάτου του 82χρονου κορυφαίου σχεδιαστή.

Μιλώντας στο newsit.gr, ο διεθνούς φήμης Έλληνας fashion designer Γιάννης Καριτσιώτης, παρομοιάζει τον Γιάννη Τσεκλένη με τον “μαέστρο” σχεδιαστή μόδας, τον Γερμανό Καρλ Λάγκερφελντ.

Την δεκαετία του ’80, ο Γιάννης Καριτσιώτης υπήρξε ένας από του πιο στενούς του συνεργάτες, καθώς μαζί με τον Γιάννη Τσεκλένη δημιούργησαν συλλογές που έμειναν στην ιστορία της ελληνικής μόδας.

Ανάμεσα στις συλλογές, που θεωρούνται πρότυπο για το στυλ και την φινέτσα, για κάθε νέο σχεδιαστή είναι η “Γιάννης Γαΐτης” και τα “Μακεδονικά μωσαϊκά”.

“Θυμάμαι ήταν αρχές της δεκαετίας του ’80 όταν ο Γιάννης Τσεκλένης είχε επιλέξει εμένα και τρεις ακόμα σχεδιαστές: τον Αντώνη Νταρταρή, τη Λένα Νάιτ και την Μαρία Παπάζογλου, προκειμένου να εμπνευστούμε μια σειρά από ρούχα, τα υφάσματα των οποίων θα έφεραν μοτίβα του σπουδαίου ζωγράφου Γιάννη Γαΐτη, που ήταν και προσωπικός του φίλος και τα μακεδονικά μωσαϊκά”, αναφέρει ο Έλληνας σχεδιαστής και προσθέτει:

“Δεν θα ξεχάσω ποτέ την συνεργασία αυτή, καθώς αποτέλεσε σημαντική εμπειρία από κάθε πλευρά για την συνέχεια μου στο χώρο. Φτιάξαμε δυο συλλογές η μια ήταν με ρούχα από μοτίβα των μακεδονικών μωσαϊκών και η άλλη με του κορυφαίου ζωγράφου”, σημειώνει ο Γιάννης Καριτσιώτης.

“Όταν φτιάξαμε τα σχέδια και πριν ολοκληρωθεί η συλλογή είχαμε παρουσιάσει την δουλειά μας στο Γιάννη Τσεκλένη, ο οποίος μαζί με τον Γιάννη Γαΐτη αποφάσισαν τότε από κοινού πια απ όλα αυτά θα γινόντουσαν ρούχα”, συμπληρώνει ο ίδιος.

“Οι δύο συλλογές έγραψαν ιστορία στο χώρο της μόδας, ενώ για πρώτη φορά παρουσιάστηκαν στο κοινό στα εγκαίνια του ξενοδοχείου Indercontinental που για την εποχή του υπήρξε Luxury hotel brand”.

Click4more: Πέθανε ο Γιάννης Τσεκλένης! Θρήνος για τον μεγάλο σχεδιαστή

“Δεν το λέω επειδή βρισκόμουν ως δημιουργός εκεί, αλλά ήταν μια μεγάλη στιγμή για την μόδα. Οι συλλογές άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις, ενώ ακόμα εξακολουθούν να εμπνέουν. Για μένα ο Γιάννης Τσεκλένης ήταν ότι και ο Καρλ Λάγκερφελντ. Μπορεί να είχε αδυναμίες στο σχέδιο, αλλά υπήρξε επικοινωνιακός και γνώριζε τι θα είναι αυτό που θα κάνει επιτυχία. Έφυγε αναμφισβήτητα ένας σπουδαίος δημιουργός, τον οποίο θα πρέπει πάντα να θυμόμαστε”, υπογραμμίζει ο Γιάννης Καριτσιώτης.

Ο Γιάννης Τσεκλένης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες σχεδιαστές μόδας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα έφερε ήδη από το 1965 τις δημιουργίες του στο διεθνές προσκήνιο, εμπνεύστηκε από τα αρχαία ελληνικά αγγεία, τα βυζαντινά χειρόγραφα, τα παραδοσιακά ξυλόγλυπτα, αλλά και από τα κινούμενα σχέδια, τους ιμπρεσιονιστές, τον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και τον φίλο του ζωγράφο Γιάννη Γαΐτη.

Έβαλε την υπογραφή του σε μοναδικά γυναικεία και ανδρικά ενδύματα, σχολικές ποδιές, στολές εργασίας, μα και τις στολές των αεροσυνοδών στις δόξες της “Ολυμπιακής”. Ρούχα του φορέθηκαν από λαμπερές κυρίες ακόμα και στους γάμους του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου με την Άννα Μαρία. Στα χρόνια δημιούργησε ντιζάιν εσωτερικών χώρων κατοικιών, ξενοδοχείων, επίπλων, αεροσκαφών αλλά και στο Φιατάκι 126…

Ρεπορτάζ: Θάνος Μακρογαμβράκης

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα