Site icon NewsIT
11:24 | 16.06.10

Γιατί η Κίνα στηρίζει την Ελλάδα

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

(ΦΩΤΟ EUROKINISSI)

Newsit Newsroom

Το τελευταίο διάστημα οι επισκέψεις Κινέζων αξιωματούχων στην Αθήνα, είναι πιό...

συχνές και από εκείνες των ελεγκτών της τρόικας !

 

Ο “Mr Cosco” -το Νο 2 του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος- επισκέφτηκε δύο φορές την Ελλάδα, γιά να ακολουθήσει ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης, που επιστρέφει στο Πεκίνο με 14 συμφωνίες στις βαλίτσες του.

 

Προφανώς οι Κινέζοι δεν “ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα” τον Γ. Παπανδρέου και τον Θ. Πάγκαλο, που θεωρούν πλέον προνομιακούς συνομιλητές τους, ούτε απλώς θαυμάζουν τον πολιτισμό μας, όπως συχνά-πυκνά αναφέρουν.

 

Η Κίνα διαθέτει αυτή τη στιγμή δύο “ατού” : Πολλά χρήματα -είναι σήμερα ο μεγαλύτερος αγοραστής του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ- και πολλά φτηνά εργατικά χέρια. Αυτό που επιθυμεί διακαώς, είναι να επαναπροσδιορίσει τη θέση της στον κόσμο, ως παγκόσμια οικονομική δύναμη.

Όχημά της για να το πετύχει, είναι η αξιοποίηση της οικονομικής κρίσης και η “εκμετάλλευση” χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Πριν λίγο καιρό εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της Βενεζουέλας και έγινε στρατηγικός εταίρος της χώρας του Τσάβες. Μαζί με το δάνειο των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έδωσαν στην διψασμένη για κεφάλαια Βενεζουέλα, ανέλαβαν την αναδιάρθρωση των σιδηροδρόμων και έθεσαν υποψηφιότητα και για άλλα έργα υποδομής.

 

Έτσι η Ελλάδα αποτελεί γι’ αυτούς “χρυσή ευκαιρία”: και έχει ανάγκη επενδύσεων και βρίσκεται σε προνομιακό χώρο, αφού αποτελεί πύλη εισόδου γιά Ευρώπη, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή.

 

Αιχμή του δόρατος των κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα παραμένει η Cosco, η οποία εκτός από το λιμάνι του Πειραιά επιθυμεί να αποκτήσει βάσεις και σε άλλα λιμάνια της χώρας, όπως της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου και ενδεχομένως και του Ηρακλείου Κρήτης.

 

Επίσης, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η διεκδίκηση από την Cosco- από κοινού με τον ΟΛΠ- του έργου της εκμετάλλευσης του εμπορευματικού σταθμού του ΟΣΕ στο Θριάσιο Πεδίο, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο και άλλων συνεργασιών μεταξύ των δύο επιχειρήσεων.

 

Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών η κινεζική εταιρεία Ηuawei, που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιακού υλικού από το 2005, αναδεικνύεται σε έναν από τους πιο σημαντικούς πελάτες του ΟΤΕ. Μόλις χθες η Ηuawei ανέλαβε το έργο εγκατάστασης του προηγμένου συστήματος Ιnternet Ρrotocol (ΙΡ) Μultimedia Subsystem (ΙΜS) του ΟΤΕ.

 

Η Ηuawei είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παροχής τηλεπικοινωνιακών λύσεων παγκοσμίως. Τα προϊόντα και οι λύσεις της διατίθενται σε περισσότερες από 100 χώρες και εξυπηρετούν 36 από τους 50 κορυφαίους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους διεθνώς. Το 2008 έκλεισε συμβόλαια ύψους 3,3 δισ. δολαρίων, εκ των οποίων 75% προέρχονταν από διεθνείς αγορές.

 

Η εταιρεία βρίσκεται στην Ελλάδα από το 2005 και σήμερα απασχολεί περισσότερους από 70 υπαλλήλους, εκ των οποίων το 75% είναι Έλληνες.

 

Επίσης, η κινεζική κατασκευαστική εταιρεία ΒCΕGΙ σχεδιάζει να κατασκευάσει από κοινού με την ελληνική εταιρεία Ηelios Ρlaza μεγάλο εμπορευματικό κέντρο στον Πειραιά.

 

Σημαντικές είναι και οι επιχειρηματικές συμφωνίες που υπεγράφησαν για επενδύσεις σε ελληνικά πλοία που θα ναυπηγηθούν στην Κίνα. 10 πλοία παρήγγειλε ο εφοπλιστής Θεόδωρος Βενιάμης, από 4 πλοία οι Γιώργος Οικονόμου και Ευάγγελος Πατέρας, ενώ 3 φορτηγά πλοία θα “κτίσει” ο κ. Γιώργος Προκοπίου.

 

Όσοι συζήτησαν με τους Κινέζους γιά την υπογραφή των συμφωνιών, κάνουν λόγο γιά σκληρούς διαπραγματευτές, που γνωρίζουν άριστα την ελληνική πραγματικότητα. Άλλωστε ένα “δείγμα” της πήραν από τις πολυήμερες απεργίες στον ΟΛΠ. Μένει να αποδειχθεί αν θα ξεπεραστούν τα προβλήματα της παροιμιώδους ελληνικής γραφειοκρατίας, ώστε να έχει συνέχεια η διακρατική συνεργασία.

Όπως μένει να φανεί και η όποια αντίδραση των άλλων διεθνών “παικτών”, της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Δεν πέρασαν άλλωστε πολλές μέρες που μπήκε “ταφόπλακα” από τη Βουλγαρία στον ρωσικό αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης, με προφανή “δάκτυλο” από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού…

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version