Site icon NewsIT

Γιατί κουνήθηκε όλη η Ελλάδα από τα 5,7 ρίχτερ – Είναι αυτός ο κύριος σεισμός;

29.08.2014 | 11:26
Xάρτης από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών

Xάρτης από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών

- Ο σεισμός έγινε στα όρια που υποβυθίζεται η αφρικανική πλάκα κάτω από την ευρωπαϊκή - Πρόκειται για άγνωστο ρήγμα που όμως δεν φτάνει στον πυθμένα και δεν προκαλεί τσουνάμι - Ολα δείχνουν οτι πρόκειται για τον κύριο σεισμό - Τα ρίχτερ ταρακούνησαν όλη την Ελλάδα από την Κρήτη εως τη Μακεδονία - "Δεν υπάρχει κίνδυνος ντόμινο" λέει στο Newsit o Ευθύμιος Λέκκας  

Ο πολύ ισχυρος σεισμός των 5,7 ρίχτερ, στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Μονεμβασιάς και Μήλου ξύπνησε όλη την Ελλάδα σήμερα τα ξημερώματα.

Γιατί κουνήθηκε όλη η χώρα

Οπως δήλωσε στο Newsit καθηγητής Τεκτονικής Π.Α. και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας “ήταν ένας σεισμός που έγινε αισθητός σε μια μεγάλη ακτίνα του ελλαδικού χώρου από την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα μέχρι και την Μακεδονία.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με ένα βαθύ σεισμό, ο οποιος βλέπει πολύ πιο μεγάλο τμήμα της επιφάνειας, συνεπώς γίνεται πολύ πιο αισθητός.

Ιδιαίτερα στην Αττική ο σεισμός ήταν παρατεταμένος και έδινε την αίσθηση οτι είχαμε 2 και 3 σεισμούς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός οτι έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη επικεντρική απόσταση και οι διαφορετικές σεισμικές φάσεις, τα διαφορετικά σεισμικά κύματα, φτάνουν στην περιοχή με διαφορετική ταχύτητα και με διαφορετικό χρόνο άφιξης. Αυτό δίνει την εντύπωση οτι έχουμε να κάνουμε με ένα σεισμό μεγάλης διάρκειας.

Σε γενικές γραμμές, όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στο επίκεντρο του σεισμού τον αντιλαμβανόμαστε με μικρή χρονική διάρκεια και όσο απομακρυνόμαστε από το επίκεντρο η διάρκειά του μεγαλώνει.

Το άγνωστο ρήγμα στην αφρικανική πλάκα

Από εκεί και πέρα, πρέπει να σημειώσουμε δύο πράγματα. Το πρώτο είναι οτι ο σεισμός αυτός έγινε στα όρια που υποβυθίζεται η αφρικανική πλάκα κάτω από την ευρωπαϊκή πλάκα. Δεν έχουμε να κάνουμε με ρήγματα επιφανειακά αλλά είναι ρήγματα τα οποία είναι σε κάποιο συγκεκριμένο βάθος και τα οποία δεν εμφανίζονται στον πυθμένα άρα δεν έχουμε πιθανότητα να εκδηλωθεί τσουνάμι. Και από την άλλη πλευρά είναι ρήγματα που εν πολλοίς σε εμάς είναι άγνωστα.

Εκείνο επίσης που θα πρέπει να τονίσουμε είναι το γεγονός ότι αυτοί οι σεισμοί δεν προκαλούν βλάβες ιδίως όταν είναι σε μεγέθη μέχρι 6 ρίχτερ και ενδεχομένως μέχρι 6,5 ρίχτερ, γιατί είναι σεισμοί των οποίων η ενέργεια απορροφάται λόγω του μεγάλου βάθους από τα εν τω μεταξύ πετρώματα που υπάρχουν. Συνεπώς στην επιφάνεια φτάνει μικρό ποσό της ενέργειας, που δεν έχει τη δύναμη να κάνει ζημιές.

Πρόκειται πιθανότατα για τον κύριο σεισμό – Δεν υπάρχει κίνδυνος ντόμινο

Δείχνει οτι είναι ο κύριος σεισμός. Αυτοί οι σεισμοί βάθους, ειναι σεισμοί που δε συνοδεύονται ούτε από πλούσια μετασεισμική ακολουθία. Συνήθως αυτοί οι σεισμοί δεν προκαλούν τα φαινόμενα ντόμινο, τα οποία είναι συνήθη κυρίως σε μεγάλους επιφανειακούς σεισμούς” είπε τέλος ο κύριος Λέκκας.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του καθηγητή Τεκτονικής Π.Α. και αντιπροέδρου του ΟΑΣΠ, Ευθυμίου Λέκκα στο newsIT

ΡΕΠΟΡΤΑΖ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Φόβοι για το άγνωστο ρήγμα μετά τον μεγάλο σεισμό – Ερωτήματα για το αν θα υπάρξει και άλλος

Μεγάλος σεισμός ανατολικά της Πελοποννήσου – 5,7 Ρίχτερ λέει το γεωδυναμικό

Σεισμός στην Κάρπαθο – Κουνήθηκε ξανά η Χαλκιδική

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version