Οι έντονες αγροτικές δραστηριότητες, τα «ευάλωτα» τοπικά νοσοκομεία, οι δομές όπου συνωστίζεται κόσμος και η γενική χαλάρωση του κοινού στα μέτρα φαίνεται ότι είναι λόγοι που ο δήμος Σπάρτης και ο νομός Αργολίδας έγιναν τα επόμενα τοπικά lockdown, μετά τη Λέσβο και την Βοιωτία.
Με «οδηγό» την έντονη δραστηριότητα σε μια περιοχή αλλά και την ύπαρξη μιας πηγής (ή ενδεχόμενη πηγής) διασποράς, τα τοπικά lockdown που διαδέχονται το ένα το άλλο, φαίνεται όπως λένε και οι δήμαρχοι των αντίστοιχων περιοχών, να επιβάλλονται με βάση την πρόληψη για τη μη εξάπλωση του κορονοϊού σε καταστάσεις όπου έχει ήδη αρχίσει….να μυρίζει μπαρούτι.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Click4More Παράταση καθολικού lockdown σε Κέλλη και Παλαίκαστρο
Στην περίπτωση του δήμου Σπάρτης, τα πράγματα άρχισαν να δείχνουν το δρόμο του lockdown, πριν από δύο ημέρες, όταν και στη Λακωνία τα κρούσματα έφτασαν τα 21 (την επόμενη ημέρα έπεσαν στα 7).
Το νοσοκομείο της πόλης φαίνεται να είναι ένα από τα σημεία όπου η κατάσταση έχει γίνει δύσκολη.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλη Γιαννάκου: «η διασπορά του κορονοϊού στην πόλη έχει λάβει εκτεταμένες διαστάσεις, αφού έχουν εντοπιστεί 20 κρούσματα στο υγειονομικό προσωπικό».
Μιλώντας στο newsit.gr o κος Γιαννάκος, τονίζει πως στο νοσοκομείο της περιοχής δεν πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι στο προσωπικό ώστε να εντοπίζονται γρήγορα τα κρούσματα, να ιχνηλατούνται και να διακόπτεται η διασπορά. Όπως λέει ο ίδιος: «Στη Σπάρτη, τη μία μέρα οι συνάδελφοι βγαίνουν αρνητικοί και την επόμενη θετικοί. Είναι μια εβδομάδα τώρα που η κατάσταση με τον κορονοϊό έχει φουντώσει στο νοσοκομείο. Για αυτό το λόγο έκλεισαν και τα εξωτερικά ιατρεία πριν από τρεις ημέρες, σε μια προσπάθεια να μπει ένα φρένο στη διασπορά».
Πολλοί οι λόγοι για το lockdown, λέει ο δήμαρχος
Απαντώντας στην ερώτηση του newsit.gr: «γιατί μπήκε σε lockdown η Σπάρτη;» ο δήμαρχος της πόλης Πέτρος Δούκας, μας είπε πως ο ίδιος θεωρεί ότι οι λόγοι είναι πολλοί, με την έξαρση των κρουσμάτων στο νοσοκομείο να είναι όντως ένας από αυτούς. Ο κ. Δούκας είπε μάλιστα πως εκτός από τους 20 υγειονομικούς, θετικοί είναι και άλλοι 10 εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ της περιοχής.
Είναι όμως και δραστηριότητες όπως το μάζεμα των ελιών, που ενδέχεται να έπαιξαν το ρόλο τους σύμφωνα με τον κ.Δούκα o οποίος λέει ότι το μάζεμα της ελιάς έφερε πολλούς Αθηναίους στη Σπάρτη το τελευταίο διάστημα, όπως και εργάτες γης.
Την ίδια στιγμή, η πόλη έχει και μια δομή προσφύγων και μεταναστών στα σπλάχνα της, στο ξενοδοχείο Sparta Inn όπου και φιλοξενούνται 250 άνθρωποι. Και μπορεί σύμφωνα με τον κ. Δούκα, τα test των τελευταίων ημερών να βγαίνουν καλά, από την άλλη, ο ίδιος λέει πως μέσα στο ξενοδοχείο η κατάσταση που επικρατεί είναι όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος…στριμωξίδι.
Να σημειωθεί εδώ, πάντως εδώ πως πριν από τρεις εβδομάδες, η συγκεκριμένη δομή μπήκε σε καραντίνα –και παραμένει- όταν δύο γυναίκες έγκυοι, οι οποίες διαμένουν στη δομή διαγνώστηκαν θετικές στον κορονοϊό μόλις πέρασαν την πόρτα του νοσοκομείου για να γεννήσουν.
Γιατί μπήκε σε lockdown και η Αργολίδα
Ο Δημήτρης Κωστούρος, δήμαρχος Ναυπλίου δηλώνει μεν άγνοια για ποιο λόγο επιβλήθηκε αυστηρό lockdown σε ολόκληρο το νομό Αργολίδας, όπου τα ημερήσια κρούσματα δεν είναι σαν αυτά που φαίνονται στη Λακωνία (4 στις 12/1 και 3 στις 13/1) αλλά, από την άλλη, δηλώνει απόλυτη εμπιστοσύνη στην εισήγηση των λοιμωξιολόγων.
Όπως μας είπε ο ίδιος: « Πηγές που να έδωσαν κρούσματα τον τελευταίο καιρό εγώ δεν γνωρίζω. Ανά διαστήματα εμφανίζονται κάποια μαζεμένα κρούσματα όπως πριν από μερικές ημέρες όταν βρέθηκαν θετικοί 11 Ρομά σε έναν drive through έλεγχο, αλλά προσωπικά δεν είχα εικόνα γενικευμένης κατάστασης. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι τα στοιχεία που έχει η επιτροπή, όχι μόνο από τα test αλλά και από τις ιχνηλατήσεις και τα επαναληπτικά τεστ, θα είναι αυτή που θα μας οδήγησε στο lockdown.
Η αλήθεια είναι ότι η κυκλοφορία έξω είναι μεγάλη. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι παραλίες της περιοχής πλημμύρισαν από κόσμο που πήγε για μπάνιο με τους 22 βαθμούς Κελσίου. Στην παραλία ο συνωστισμός ήταν πραγματικά μεγάλος.
Αλλά και γενικότερα μιλώντας, όσο ο καιρός περνάει μέσα σε αυτό το lockdown, τόσο πιο πολύ χαλαρώνει και ο κόσμος. Αν δείτε αυτές τις ημέρες το μποτιλιάρισμα στο Ναύπλιο, θα νομίζετε ότι είναι μια συνηθισμένη ημέρα υψηλής δραστηριότητας στη προ κορονοϊού εποχή.
Και μη ξεχνάτε και το εξής σημαντικό: αυτή τη στιγμή στον αργολικό κάμπο η συγκομιδή των εσπεριδοειδών βρίσκεται στο απόγειό της. Αυτή είναι μια κυκλοφορία, με τρομερή κίνηση μεν, που δεν γίνεται όμως να την παύσεις δε. Τα συσκευαστήρια μέσα στον κάμπο είναι πολλά. Οι εργάτες γης που μαζεύουν, συσκευάζουμε φορτώνουν, είναι πάρα πολλοί και η μετακίνηση τους έντονη».
Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου