Μόνο «θερμά και ωραία λόγια χόρτασαν», όπως λένε χαρακτηριστικά, οι γιατροί στο Νοσοκομείο Λήμνου, το οποίο επισκέφθηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα με αφορμή την επίσκεψή της ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στο νησί, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.
«Πριν τη δοξολογία και την παρέλαση, επισκέφτηκε για λίγο και το νοσοκομείο. Είδε την κατάσταση, περιηγήθηκε στο νοσοκομείο, άκουσε προβλήματα. Απήλθε κάνοντας δηλώσεις», σημειώνει η Ένωση Γιατρών Λήμνου, σε ανακοίνωση για την επίσκεψη της αναπληρώτριας υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα.
«Ο κόσμος σκηνή, ο βίος πάροδος. Ήλθες, είδες, απήλθες», προσθέτουν και συμπληρώνουν με νόημα: «Παρόλα αυτά, την ευχαριστούμε θερμά για τα ωραία λόγια. Ο λόγος της μας χόρτασε, αλλά το «ψωμί» της δεν το είδαμε. Λύσεις δεν υπήρξαν, για κανένα από τα προβλήματα».
Και συνεχίζουν: «Περίσσεψαν οι έπαινοι και τα χαμόγελα. Ευπρόσδεκτα, αλλά ατελέσφορα. Προφανώς η κ. Γκάγκα ήλθε στη Λήμνο για την παρέλαση κι όχι για το νοσοκομείο, από το οποίο έκανε ένα γρήγορο πέρασμα. Ίσως για να προετοιμάσει το έδαφος για την περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου με το νέο χάρτη υγείας».
Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας Λήμνου:
«Ηλθε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Μίνα Γκάγκα στη Λήμνο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου και πριν τη δοξολογία και την παρέλαση, επισκέφτηκε για λίγο και το νοσοκομείο.
Είδε την κατάσταση, περιηγήθηκε στο νοσοκομείο, άκουσε προβλήματα.
Απήλθε κάνοντας δηλώσεις.
Τι μας έφερε.
Για την έλλειψη αναισθησιολόγου, παρέπεμψε τη λύση στην προκήρυξη της δεύτερης θέσης. Καλό χειμώνα δηλαδή (αν υπάρξει ενδιαφέρον). Παράλληλα δήλωσε τη βεβαιότητα της ότι η 2η ΥΠΕ δεν θα μας αφήσει ακάλυπτους!!! Είναι η ίδια βεβαιότητα με την οποία τα Χριστούγεννα έμεινε το νησί για 15 μέρες χωρίς αναισθησιολόγο. Και μια και τώρα, που ήμασταν πάλι για πάνω από μια βδομάδα χωρίς αναισθησιολόγο, μας έφερε η υπουργός μαζί της γιατρό, που θα τον αφήσει πίσω για κάνα δυο βδομάδες, ας προετοιμαστούμε για Πάσχα με ατομική ευθύνη, ώστε να μην χρειαστούμε αναισθησιολόγο. Όποιος σκοπεύει να λάβει αναισθησία, ας βιαστεί το επόμενο δεκαήμερο. Μετά προσαρμοστείτε! Η προσαρμοστικότητα ως η νέα βαρβαρότητα!
Για τη μη λειτουργία του ψηφιακού μαστογράφου, λόγω έλλειψης ακτινολόγου, θα αναμείνουμε στο ακουστικό μας.
Για τα κίνητρα προσέλκυσης και παραμονής γιατρών, επειδή είναι δύσκολη χρονιά και τα οικονομικά δεν είναι καλά (κι ας πηγαίνει η οικονομία εξαιρετικά, κατά την κυβέρνηση στην οποία είναι μέλος) κι επειδή υπάρχει ειδική επιτροπή της Βουλής που πρέπει να αποφασίσει σχετικά (με ποιανού εισήγηση άραγε, αν όχι της ίδιας;) παρέπεμψε το θέμα στις καλένδες. Και μετά ψάχνουμε γιατρούς.
Για την αναπροσαρμογή του εξευτελιστικά χαμηλού επιδόματος αγόνου, παρόλο που σύμφωνα με το νόμο που η ίδια ψήφισε μόλις πριν από τέσσερις μήνες είναι υποχρεωμένη να εκδώσει σχετική υπουργική απόφαση ως το Μάιο, τίποτα δεν θα κάνει. Έτσι, θα συνεχιστεί η ντροπή της χορήγησης επιδόματος άγονου στους γιατρούς ακριβώς ίδιο με το μακρινό 1983 (με μετατροπή δραχμών σε ευρώ, δηλαδή από 10 ως 100 ευρώ μικτά το μήνα). Το πρόβλημα το αφήνει κληρονομιά για να το λύσει ο επόμενος υπουργός Υγείας.
Για το θέμα των μετακινήσεων γιατρών και των πρόσθετων εφημεριών, είπε κάτι μισόλογα για εφημερία κατά τομέα (δηλαδή να εφημερεύει ο παιδίατρος για παθολόγο, κι ο οφθαλμίατρος για γυναικολόγο), καταλήξαμε στην αξία της «ομάδας» στο νοσοκομείο και… τέλος. Αυτό ήταν, συνεχίζουμε όπως μέχρι σήμερα.
Για την μερική τροποποιητική διόρθωση του οργανισμού του νοσοκομείου, που έχει αποσταλεί στην 2η ΥΠΕ εδώ κι ένα χρόνο (!!), είπε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον οχτώ μήνες για να γίνει (αυτό θα πει επιτελικό κράτος!!!), άρα… στον επόμενο υπουργό. Γιατί δεν προχώρησε όλο αυτό το διάστημα, όταν μάλιστα δεν έχει κανένα οικονομικό κόστος, απάντηση δεν υπήρξε.
Για τις απλήρωτες δεδουλευμένες πρόσθετες εφημερίες των γιατρών (είναι απλήρωτες από τον Ιούνιο του 2022) έδειξε ενδιαφέρον, αλλά πάλι φταίνε άλλοι.. (υπουργείο οικονομικών, γραμματείς, διοικητικοί, κοκ). Υποσχέθηκε ότι θα μεριμνήσει για άμεση λύση (πάλι καλά, για να μην τρέχουμε στα δικαστήρια με μηνύσεις).
Ενδιάμεσα, υπήρξαν κάτι μισόλογα για μετατροπή τμήματος του νοσοκομείου σε κλίνες «παρηγορητικής» φροντίδας, λόγω χαμηλής πληρότητας (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι η χαμηλή πληρότητα συνδέεται άμεσα με την χαμηλή ιατρική στελέχωση).
Για ΜΑΦ και ΜΕΘ ήταν σαφής: Ξεχάστε τα. Αλλά μπορούμε (;;;) να ελπίζουμε σε αεροδιακομιδές. Φάνηκε και στις δημόσιες δηλώσεις της ότι αυτό είναι και το μόνο όραμα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για το νοσοκομείο Λήμνου: κάτι ανάμεσα σε σταθμό Πρώτων Βοηθειών και ίδρυμα παροχής ανακουφιστικής φροντίδας. Αυτό κατατάσσει τη Λήμνο στα μικρά νησιά, στα οποία τα αεροπλάνα (αν υπάρχουν) θα πηγαινοέρχονται.
Δημόσια δήλωσε μάλιστα ότι είναι περήφανη για τις λίγες διακομιδές του νοσοκομείου!!! Μάλλον δεν κατάλαβε ότι οι διακομιδές είναι εκατοντάδες τα τελευταία χρόνια, και έξι εφτά, με αεροπλάνα και βαπόρια, μόνο τη βδομάδα πριν την επίσκεψη της.
Βέβαια υπήρξαν πολλά μπράβο για τους γιατρούς, το προσωπικό, την δουλειά που γίνεται, το κτιριακό και τον εξοπλισμό (για τα οποία στη θητεία της δεν διέθεσε ούτε ένα ευρώ για αναπτυξιακά προγράμματα, μόνο με δωρεές από κατοίκους γίνεται αγορά ιατρικών μηχανημάτων).
Παρόλα αυτά, την ευχαριστούμε θερμά για τα ωραία λόγια. Ο λόγος της μας χόρτασε, αλλά το «ψωμί» της δεν το είδαμε. Λύσεις δεν υπήρξαν, για κανένα από τα προβλήματα. Περίσσεψαν οι έπαινοι και τα χαμόγελα. Ευπρόσδεκτα, αλλά ατελέσφορα.
Προφανώς η κ. Γκάγκα ήλθε στη Λήμνο για την παρέλαση κι όχι για το νοσοκομείο, από το οποίο έκανε ένα γρήγορο πέρασμα. Ίσως για να προετοιμάσει το έδαφος για την περαιτέρω υποβάθμιση του νοσοκομείου με το νέο χάρτη υγείας.
Την (προσ)καλούμε να ξαναέρθει στο νησί για μεγαλύτερες διακοπές, μετά την απαλλαγή της από τα υπουργικά καθήκοντα, και της ευχόμαστε να μη χρειαστεί να βιώσει τα αποτελέσματα της ιατρικής υποστελέχωσης του νοσοκομείου, με τον τρόπο που τα βιώνουν οι κάτοικοι ή οι εργαζόμενοι, ούτε να βιώσει τι σημαίνει αεροδιακομιδή.
Άλλωστε το τι σημαίνει υγειονομική (αν)ασφάλεια για έναν νησιώτη και τα παιδιά του, η ίδια δεν μπορεί ούτε να το διανοηθεί. Τα συνθήματα της συγκέντρωσης των σωματείων,
«Χωρίς γιατρούς στα σύνορα δε ζεις»,
«Αν σε νοιάζει πως ζούμε στα νησιά, στείλε εδώ να ζήσουν τα δικά σου τα παιδιά», και «Εσείς βολεύεστε ιδιωτικά, εμείς δεν έχουμε ούτε τα βασικά», δεν πρόκειται να τα νιώσει ποτέ.
Είναι ξεκάθαρο ότι τα προβλήματα στο νοσοκομείο επιδεινώνονται από την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, και έτσι, στην υπουργό κ. Μίνα Γκάγκα, ως ανάμνηση της παρουσίας της στη Λήμνο αλλά και στο Υπουργείο Υγείας, της υπενθυμίζουμε τη ρήση του Δημόκριτου,
Ο κόσμος σκηνή, ο βίος πάροδος. Ήλθες, είδες, απήλθες».
Πηγή: iatropedia.gr