Σάββατο, 17 Αυγ.
29oC Αθήνα

Γκίκας Μαγιορκίνης: Η μετάλλαξη της Μποτσουάνα επικρατεί της Δέλτα – Η σημασία του εμβολίου

Μαγιορκίνης

Στη μετάλλαξη της Μποτσουάνα αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόμων, Γκίκας Μαγιορκίνης, με ανάρτησή του στο Facebook. Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε πως ακόμη είναι νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα και επισήμανε και πάλι τη σημασία της τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Ο κ. Μαγιορκίνης όπως είπε, το νέο στέλεχος φαίνεται πως πλέον επικρατεί στην περιοχή Gauteng της Νοτίου Αφρικής έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ σημείωσε πως τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως έχει επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της Ν. Αφρικής. 

Εκτίμησε, δε, πως ο ΠΟΥ σύντομα θα χαρακτηρίσει τη νέα μετάλλαξη «Variant Under Investigation». 

Τέλος, επανέλαβε τη σημασία της τρίτης δόσης για την αντιμετώπιση πιθανών αναδυόμενων στελεχών, λέγοντας πως «είναι εξαιρετικά σημαντική» καθότι «έχει δείξει ότι διευρύνει την αντισωματική απάντηση σε μεγαλύτερο φάσμα μεταλλάξεων και στελεχών».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Μαγιορκίνη:

«Σχετικά με το νέο στέλεχος B.1.1.529 είναι νωρίς ακόμα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Το στέλεχος φαίνεται ότι επικρατεί στην περιοχή Gauteng της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους Δέλτα. Με βάση αδημοσίευτα στοιχεία που έχω παρακολουθήσει και πιστεύω ότι θα γίνουν διαθέσιμα σύντομα υπάρχουν σαφή σημεία επέκτασης και σε άλλες περιοχές της Νοτίου Αφρικής έναντι του στελέχους Δέλτα.

Με βάση αυτά τα στοιχεία θεωρώ ότι σύντομα θα ονομασθεί Variant Under Investigation.

Η σημασία της τρίτης δόσης για την αντιμετώπιση τέτοιων πιθανών αναδυόμενων στελεχών είναι εξαιρετικά σημαντική καθότι έχει δείξει ότι διευρύνει την αντισωματική απάντηση σε μεγαλύτερο φάσμα μεταλλάξεων και στελεχών».

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις