Τρίτη, 30 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Κιρ Στάρμερ είναι έτοιμος να τα επιστρέψει για να καλοπιάσει την ΕΕ, λέει η «Express»

Γλυπτά του Παρθενώνα: Ο Κιρ Στάρμερ είναι έτοιμος να τα επιστρέψει για να καλοπιάσει την ΕΕ, λέει η «Express»
Φωτογραφία αρχείου - Eurokinissi

Την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην πατρίδα τους, την Ελλάδα, φαίνεται πως σκέφτεται έντονα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ. Σκοπός του να «γλυκάνει» την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Ο Κιρ Στάρμερ ετοιμάζεται να παραδώσει στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα, μια κίνηση που σκοπό έχει να καλοπιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει βρετανική εφημερίδα Express σε σημερινό της (29.07.2024) άρθρο.

Ο Κιρ Στάρμερ, σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, Ρίσι Σούνακ, φαίνεται πως έχει «μαλακώσει» σχετικά με την ιδιοκτησία των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς σκοπός του είναι να «πλησιάσει» την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επαναφέρει τις σχέσεις που είχε το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο νέος υπουργούς πολιτισμού Κρις Μπράιαντ σε γραπτή απάντηση που έδωσε στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη Παρασκευή έδειξε νέα «διάθεση» στο ζήτημα που «πονάει» την Ελλάδα, αναβάλλοντας την απόφαση για το αν τα Γλυπτά θα απομονωθούν στο Βρετανικό Μουσείο.

Δεν παρέλειψε να ισχυριστεί πως τα Γλυπτά έχουν αποκτηθεί νόμιμα και παραμένουν νόμιμη ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου

Απευθυνόμενος σε βουλευτή των Φιλελεύθερων Δημοκρατών επαίνεσε τον πρόεδρο του μουσείου Τζορτζ Όσμπορν, λέγοντας πως συνεργάζεται εποικοδομητικά με την Ελλάδα για το θέμα.

 «Οι αποφάσεις όσον αφορά τη φροντίδα και τη διαχείριση των συλλογών του Βρετανικού Μουσείου, συμπεριλαμβανομένου και του δανεισμού αντικειμένων από τις συλλογές, λαμβάνονται από το διοικητικό συμβούλιο του μουσείου, σύμφωνα με το νόμο του Βρετανικού Μουσείου του 1963. Το μουσείο είναι διαχειριστικά ανεξάρτητο από την κυβέρνηση.

Γνωρίζουμε ότι ο επικεφαλής του συμβουλίου, Τζορτζ Όσμπορν, έχει κάνει συζητήσεις με τους Έλληνες υπουργούς για το θέμα αυτό, αναζητώντας μια παραγωγική συνεργασία. Εκτιμούμε τη δουλειά που κάνει το Βρετανικό Μουσείο πάνω στο ζήτημα του δανεισμού διεθνώς και καλωσορίζουμε την επιτυχία των συνεργασιών ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο V&A, καθώς και το Manhyia Palace Museum της Γκάνα», ανέφερε ο Κρις Μπράιαντ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις