Τετάρτη, 17 Ιουλ.
37oC Αθήνα

Γλυπτά του Παρθενώνα: Συγκινητική η στάση της Τουρκίας στην UNESCO, λέει ο Νικόλαος Σταμπολίδης

Γλυπτά του Παρθενώνα: Συγκινητική η στάση της Τουρκίας στην UNESCO, λέει ο Νικόλαος Σταμπολίδης

Στις πρόσφατες εξελίξεις μετά την πρόσφατη 24η Σύνοδο της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Επιστροφή των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP), όταν έγινε γνωστή η στάση της εκπροσώπου της Τουρκίας, ότι δεν υπήρχε οθωμανικό φιρμάνι που να νομιμοποιεί την αρπαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα από τον Έλγιν, αναφέρθηκε ο Νικόλαος Σταμπολίδης. 

«Επιβεβαίωσε αυτό που λέμε χρόνια και που παρουσιάζουμε και στην έκθεση “Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας”», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, καθηγητής Νικόλαος Σταμπολίδης για τη Σύνοδο της UNESCO, προσθέτοντας πως ήταν «συγκινητικές» οι τοποθετήσεις των περισσοτέρων χωρών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

«Ο Παναμάς δεν μίλησε μόνο για επιστροφή. Επιτακτικά είπε ότι πρέπει να επανενωθούν. Έχει δηλαδή περάσει και η έννοια της επανένωσης στις χώρες, για να μην μιλήσω για τις θερμές υποστηρίξεις της Αιγύπτου, της Ινδίας, της Τσεχίας, της Ιταλίας… Από τις 20 χώρες, τουλάχιστον οι 18 πάρα πολύ έντονα έθεσαν αυτό το θέμα της επιστροφής και επανένωσης των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα.

Και επιμένω σε αυτό, γιατί δεν πρόκειται για ανεξάρτητα έργα. Δεν είναι αγάλματα που βρέθηκαν εδώ ή εκεί. Είναι κομμάτια της σύλληψης και της εκτέλεσης του μεγαλύτερου και σημαντικότερου αρχιτεκτονήματος, του έργου της κλασικής αισθητικής εποπτείας και φυσικά της δημοκρατίας που είναι ο Παρθενώνας», υπογράμμισε ο Ν. Σταμπολίδης, ο οποίος μίλησε και για τις οριστικές επανενώσεις του «θραύσματος Fagan» στον λίθο VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα (Ιούνιος 2022) και των τριών θραυσμάτων του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα από τα Μουσεία του Βατικανού στο Μουσείο Ακρόπολης (Μάρτιος 2023).

Η διαδικασία έως την οριστική επανένωση για το θραύσμα Fagan κράτησε μόνο 4 μήνες. Αυτός είναι ένας δρόμος που δείχνει πώς πρέπει να γίνει και η διαδικασία με τα επόμενα κομμάτια του Παρθενώνα τα οποία πρέπει να έρθουν και να ενωθούν με το σώμα του», τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

Η νέα κυβέρνηση να γιορτάσει την επιστροφή των Μαρμάρων

Η Βρετανική Επιτροπή για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα (BCRPM) προχώρησε σε μία παρέμβαση ενόψει των εκλογών ώστε οι υποψήφιοι να εντάξουν στο πρόγραμμα τους το δίκαιο αίτημα για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Η επιστολή, που ζητά από τους υποψηφίους βουλευτές να υποστηρίξουν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα έχει αποσταλεί σε περισσότερους από 600 μέλη και φίλους της BCRPM ώστε και αυτοί με τη σειρά τους να την στείλουν στους πολιτικούς της περιφέρειας τους.

Επιπλέον η επιστολή έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της BCRPM ώστε όποιος θέλει να τη χρησιμοποιήσει είτε αυτούσια είτε να την τροποποιήσει ανάλογα με το κόμμα που προτιμά.

Με αφορμή την εκστρατεία των γενικών εκλογών για το πάγιο ελληνικό αίτημα στους υποψήφιους βουλευτές ο καθηγητής του πανεπιστημίου Κέμπριτζ Πολ Κάρτλιτζ αντιπρόεδρος της BCRPM δήλωσε στην ΕΡΤ:

«Το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα δεν είναι απλώς μια σκονισμένη υποσημείωση της αρχαίας ιστορίας – αλλά μια καυτή σύγχρονη διπλωματική και πολιτιστική υπόθεση. Δεν διακυβεύεται τίποτα λιγότερο από την ιστορία – και τη φήμη – της Δύσης. Σας προτρέπουμε να κάνετε ό,τι μπορείτε για να επιστρέψουν τα Μάρμαρα το συντομότερο δυνατό εκεί όπου πραγματικά ανήκουν».

Ενώ προσθέτει: «Το Βρετανικό Μουσείο ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές για την επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα. Η συντηρητική κυβέρνηση θα μετανιώσει για την αδυναμία της να κάνει την τελική χειρονομία της απελευθέρωσης των Μαρμάρων, μια χειρονομία που υποστηρίζεται πλέον από το βρετανικό κοινό.

Εναπόκειται στην επερχόμενη κυβέρνηση των Εργατικών να κάνει το σωστό – να ολοκληρώσει τη διαδικασία, να γιορτάσει την επιστροφή των Μαρμάρων και να εδραιώσει τη φιλία μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας».

Το Μουσείο Ακρόπολης σβήνει 15 χρόνια ζωής 

Το Μουσείο Ακρόπολης έγινε 15 χρόνων και γιορτάζει. Στο πλαίσιο των γενεθλίων του, όπως κάθε χρόνο, παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα του μουσείου, το οποίο επισκέφτηκαν τον τελευταίο χρόνο (β’ εξάμηνο 2023 έως 16 Ιουνίου 2024) σχεδόν 1.884.000 άτομα (η συνολική επισκεψιμότητα για το έτος 2023 ήταν 1.904.456), ενώ η «γιορτή» θα κορυφωθεί στις 26/6 με το άνοιγμα για το κοινό του «Μουσείου της Ανασκαφής», όπου θα εκτίθενται 1.150 αρχαία αντικείμενα.

Συγκεκριμένα, σήμερα (19.06.2024) παρουσιάστηκαν στο αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης από τον κ. Σταμπολίδη, τα πεπραγμένα του ιδρύματος για τη χρονιά που πέρασε.

Ο Νικόλαος Σταμπολίδης/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πεπραγμένα

Από όλα τα σημαντικά που έγιναν τον τελευταίο χρόνο στο Μουσείο Ακρόπολης, ξεχωρίζουν, μεταξύ άλλων, η περιοδική έκθεση με τίτλο «ΝοΗΜΑΤΑ. Προσωποποιήσεις και Αλληγορίες από την Αρχαιότητα έως Σήμερα», η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, μια τετραλογία -Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Αναγέννηση, Νεότερη Τέχνη- κατά την οποία οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν 164 έργα, μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, διαφορετικών υλικών και εποχών, από 55 μουσεία και ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και από ιδιώτες. Από τις 28 Μαΐου 2024 έως και τις 8 Σεπτεμβρίου 2024 το Μουσείο παρουσιάζει στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων την έκθεση φωτογραφίας του Robert McCabe με τίτλο «Χαίρε Ξένε Στη Χώρα των Ονείρων» (είσοδος ελεύθερη), που οργάνωσε το Υπουργείο Τουρισμού και ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού. Μια μοναδική αναδρομή στην «ελληνική περίοδο» του McCabe, με περίπου 100 φωτογραφίες, που στοχεύουν στο να αναδειχθεί η αυθεντικότητα, ο πολιτισμός, η ιστορία, η ομορφιά και οι άνθρωποι στην καθημερινότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας μέσα από τη ματιά του Αμερικανού καλλιτέχνη.

Σημειώνεται ότι από το Νοέμβριο η τιμή του εισιτηρίου στο Μουσείο Ακρόπολης θα είναι ενιαία για όλο τον χρόνο (20 ευρώ γενική είσοδος και 10 ευρώ μειωμένη είσοδος), ενώ θα συνεχίζουν να δικαιούνται μειωμένη και δωρεάν είσοδο στο Μουσείο συγκεκριμένες κατηγορίες επισκεπτών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις