Τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο, καθώς συζητείται έντονα η επιστροφή τους στην Ελλάδα, ωστόσο τα εμπόδια είναι αρκετά και οι δυο μεριές ψάχνουν λύση να εκτεθούν οι αρχαιότητες στη χώρα μας.
Μετά την αποκάλυψη από τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, στον Guardian ότι έχουν ξεκινήσει προκαταρκτικές συζητήσεις της Ελλάδας με το Βρετανικό Μουσείο για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό είναι να ιδρυθεί παράρτημα του Μουσείου στη χώρα μας.
Αυτό αποκάλυψε Βρετανός αξιωματούχος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ότι «με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι το Βρετανικό Μουσείο να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα».
Παράλληλα, ο ίδιος τόνισε ότι «έτσι, τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα εξακολουθούν να ανήκουν στο Βρετανικό Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Αθήνα, όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά».
Υπενθυμίζεται ότι, χθες (3.12.2022) ο Γιώργος Γεραπετρίτης αποκάλυψε τις προκαταρκτικές συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Βρετανίας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στη χώρα μας. «Είναι αλήθεια ότι υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου», δήλωσε στον Guardian ο υπουργός Επικρατείας.
«Πρόκειται για προκαταρκτικές συνομιλίες και, ναι, έχω συναντηθεί με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, για να συζητήσουμε το θέμα», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.
Η αποκάλυψη έγινε λίγες ημέρες μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο London School of Economics ότι αισθάνεται πως σημειώνεται πρόοδος για το ζήτημα και ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιτευχθεί μια λύση.