Είναι ο Μιχαήλ Θ. Ρασσιάς που εδώ και περίπου εννέα μήνες κάνει το μεταδιδακτορικό του σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον, εκεί που δοξάστηκε ο Τζον Νας.
Εκεί υπό την επίβλεψη του καθηγητή Εμάνουελ Κοβάλσκι του Πανεπιστημίου ETH της Ζυρίχης και υπό την καθοδήγηση του καθηγητή του Πρίνστον Πίτερ Σαρνάκ, ο Έλληνας επιστήμονας ήρθε σε επαφή και συνεργάστηκε με την διάνοια των Μαθηματικών.
Οι δυο τους μάλιστα είχαν ξεκινήσει να συγγράφουν ένα βιβλίο, στο οποίο θα παρουσιάζονται τα γνωστότερα άλυτα μέχρι σήμερα προβλήματα των Μαθηματικών. Παρά τον θάνατο του Νας, το βιβλίο θα εκδοθεί κανονικά από τον εκδοτικό οίκο Springer μέσα στη χρονιά.
Ο 28χρονος Μιχαήλ, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, θεωρεί ότι η γνωριμία με τον Νας τον βοήθησε να εξελιχθεί όχι μόνο ως επιστήμονας αλλά και ως χαρακτήρας και ότι αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.
Ο Μιχαήλ Ρασσιάς, σπούδασε στο Πολυτεχνείο στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών και το 2011 πήρε το μεταπτυχιακό του στα Μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και το 2014 έλαβε διδακτορικό τίτλο από το Πανεπιστήμιο ETH της Ζυρίχης, όπου εργάστηκε ως λέκτορας.
Έχει τιμηθεί με το Βραβείο Βασιλικής Νοταρά από την Ακαδημία Αθηνών, έχει συγγράψει δεκάδες επιστημονικές δημοσιεύσεις σε επιθεωρήσεις και επιστημονικά περιοδικά, έχει κερδίσει σε διεθνείς μαθηματικούς διαγωνισμούς, ενώ έχει κυκλοφορήσει τέσσερα επιστημονικά βιβλία και αυτή τη στιγμή προετοιμάζει άλλα τέσσερα.
«Αν ένας άνθρωπος σαν τον Τζον Νας έδινε τόσο απλόχερα τον χρόνο του σε έναν νέο ερευνητή σαν εμένα, 27-28 χρόνων, τότε τι θα πρέπει να κάνουμε εμείς, εγώ ή άλλοι επιστήμονες για τις νεότερες γενιές, όταν μεγαλώσουμε;», είπε όταν πριν σχεδόν μια εβδομάδα ο “Υπέροχος Άνθρωπος”, Τζον Νας, έφυγε από τη ζωή μετά από τροχαίο.
Μιλώντας για τον Τζον Νας, όπως τον γνώρισε τους τελευταίους 9 μήνες που συνεργάζονταν στενά, ο 28χρονος Έλληνας είπε: «Η μαθηματική του προσωπικότητα θα μπορούσε να συμπυκνωθεί σε μια αποφθεγματική φράση του Αλμπερτ Αϊνστάιν: ”Να μαθαίνεις από το παρόν, να ζεις για το σήμερα και να ελπίζεις για το αύριο. Το σημαντικότερο είναι να μην πάψεις να διερωτάσαι”».
Περιγράφοντας τον Νας όπως τον έζησε, ο Μ. Ρασσιάς ανέφερε πως ήταν ένας άνθρωπος με ανοιχτό μυαλό μέχρι και την τελευταία στιγμή της ζωής του, ο οποίος δεν έπαψε να διερωτάται ακόμη και στα 86 του χρόνια. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Νας «ήταν ακούραστος και είχε αφιερώσει δεκάδες ώρες σε συζητήσεις μας για το περιεχόμενο του βιβλίου που ετοιμάζαμε».
ΠΗΓΗ: Έθνος της Κυριακής