Ελλάδα

Γώγος: Πότε θα δούμε αποκλιμάκωση – Τι είπε για απελευθέρωση των μετακινήσεων και Πάσχα

Για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού, το ενδεχόμενο απελευθέρωσης των μετακινήσεων εν όψει Πάσχα και τα εμβόλια μίλησε στο ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης (15/4) ο Χαράλαμπος Γώγος, καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών. Όπως επεσήμανε ο κ. Γώγος η Αττική παρουσιάζει μια σταθεροποίηση, ενώ η Δυτική Μακεδονία έχει τάσεις ανόδου. 

Ο κ. Γώγος αναφερόμενος στο επιδημιολογικό φορτίο στην χώρα σημείωσε ότι τα κρούσματα φαίνεται να σταθεροποιήθηκαν και η θετικότητα να έχει πέσει. Φαίνεται, όπως είπε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, να υπάρχει μια εβδομαδιαία σταθεροποίηση. Ωστόσο, σημείωσε πως μετά από 15 ημέρες θα υπάρξει αποκλιμάκωση στα νοσοκομεία και ότι τώρα το RT είναι γύρω στο 1 και σε μερικές περιοχές έχει πέσει κάτω από το 1. Επεσήμανε δε ότι η Αττική φαίνεται να σταθεροποιείται, ενώ υπάρχει τάση ανόδου του κορονοιού στη Δυτική Μακεδονία.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις εν όψει Πάσχα είπε πως «Θέλουμε Πάσχα στο χωριό αλλά θα το συζητήσουμε την επόμενη βδομάδα και πως πάνω απ’ όλα είναι οι ασφαλές μετακινήσεις και το να μην αυξηθούν τα κρούσματα σε περιοχές που έχουν χαμηλά κρούσματα τώρα».

Ο κ. Γώγος υπογράμμισε επίσης πως προτεραιότητα σίγουρα υπάρχει για το καλοκαίρι και τον τουρισμό, ενώ εξέφρασε την επιφυλακτικότητα του για την απελευθέρωση των μετακινήσεων γιατί το επιδημιολογικό φορτίο είναι υψηλό σε κάποιες περιοχές.

«Ισχυρό» όπλο το self test

Σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου μίλησε για σταδιακή απελευθέρωση και πως το θέμα δεν είναι μόνο μέσα στα μαγαζιά αλλά και γύρω από αυτά. Ωστόσο, τόνισε πως πλέον έχουμε καλύτερα όπλα πλέον και απ’ ότι είχαμε πέρυσι τέτοια εποχή χαρακτηρίζοντας πολύ «ισχυρό» το self test.

«Να φύγει το πέπλο ανησυχίας για τα εμβόλια»

«Δεν είναι ανησυχητικά τα δεδομένα για Αstrazeneca – Johnson & Johnson» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής, τονίζοντας πως οι παρενέργειες είναι ένα στο εκατομμύριο πιθανότητα. «Πρέπει να φύγει το πέπλο ανησυχίας και να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί » δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, σημείωσε πως όσοι εμβολιαστούν πιθανότατα να χρειαστούν νέα δόση εμβολίου μετά από 9 μήνες 
«Όσο αφορά την 2η φάση του εμβολιασμού αυτό που ξέρουμε είναι ότι στους 6 μήνες έχουμε ικανοποιητικά αντισώματα σε μεγάλο ποσοστό κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστεί μια μονή δόση εμβολίου μετά από 9 – 12 μήνες».

Με πληροφορίες από ΣΚΑΪ

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα