Ελλάδα

Γρίπη – κορονοϊός: Γεμίζουν οι ΜΕΘ, σχέδιο ενίσχυσης με ιδιώτες και για τον περιορισμό των ράντζων

Τη βεβαιότητα ότι το σύστημα Υγείας θα αντέξει την έξαρση αναπνευστικών λοιμώξεων (γρίπης, RSV, και κορονοϊού) και την πίεση που ήδη έχει ξεκινήσει μετά την Πρωτοχρονιά, διατυπώνουν οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Το υπουργείο Υγείας εκπονεί σχέδιο «α λα κορονοϊού» για την αύξηση των κλινών ΜΕΘ, αλλά και για την αντιμετώπιση των ράντζων στα νοσοκομεία.

Με γεμάτες τις κλίνες ΜΕΘ Παίδων σε όλη τη χώρα, αλλά και με υψηλή κάλυψη και στις ΜΕΘ ενηλίκων, το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκεται ξανά σε τροχιά πίεσης, εξαιτίας των αναπνευστικών ιώσεων, κυρίως της γρίπης και του κορονοϊού.

Μία πίεση που αναμένεται να κορυφωθεί περαιτέρω το επόμενο δίμηνο, όπως παραδέχθηκε το απόγευμα της Τρίτης (10/1), ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Αυτή τη στιγμή το κύμα των ιώσεων υπάρχει, επειδή δύο χρόνια τώρα είχαμε περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε την πίεση του COVID όσο από όλες τις άλλες ιώσεις που υπάρχουν. Παρακολουθούμε πως θα πάει το φαινόμενο και στις άλλες χώρες. Το επόμενο δίμηνο το ΕΣΥ θέλει μεγαλύτερη ενίσχυση, παράλληλα θα υπάρχει και αποκλιμάκωση. Αυτή τη στιγμή οι νοσηλείες είναι 65% κάτω από πέρσι. Το ΕΣΥ άντεξε στον πιο δύσκολο χειμώνα που ήταν ο περσινός. Το σύστημα είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει τις όποιες δυσκολίες», τόνισε.

Παράλληλα σημείωσε πως παρά τις ελλείψεις φαρμάκων η επάρκεια νοσοκομειακών σκευασμάτων, αλλά και των φαρμάκων στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ είναι εξασφαλισμένη, με το πρόβλημα να παραμένει στα ιδιωτικά φαρμακεία.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ΕΟΦ δημοσιοποίησε λίστα υποκατάστασης φαρμάκων που λείπουν, με άλλα που είναι σε επάρκεια και κυρίως με γενόσημα.

Υπουργείο Υγείας: Οι ιδιώτες μπαίνουν ξανά στο παιχνίδι

Ο ιδιωτικός τομέας καλείται για έναν ακόμη χειμώνα να βγάλει “τα κάστανα από τη φωτιά”.

Ήδη σε συνάντηση που έγινε το μεσημέρι της Τρίτης (10/1) στο Υπουργείο Υγείας μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας και του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (Σ.Ε.Κ.) αποφασίστηκε η άμεση παραχώρηση 50 νέων κλινών ΜΕΘ, ενώ ανάλογα τις μελλοντικές ανάγκες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός αυτός αναμένεται να προσαρμοστεί προς τα πάνω, αλλά και να επεκταθεί και στις απλές κλίνες νοσηλείας.

Ήδη από τον περσινό χειμώνα του κορονοϊού, ο συνολικός αριθμός κλινών Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) που δηλώνει το Υπουργείο Υγείας είναι 1.100, μαζί με τις αναβαθμισμένες κλίνες και αφορούν τόσο κρεβάτια Covid, όσο και non Covid στον ιδιωτικό, αλλά και στον δημόσιο τομέα.

Οι διασωληνωμένοι ασθενείς με κορονοϊό αυτή τη στιγμή είναι 128 σε όλη τη χώρα, όταν πέρυσι την ίδια περίοδο άγγιζαν τους 654.

«Στις ΜΕΘ γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα ως προς την επάρκεια. Το λεκανοπέδιο έχει επάρκεια σε κλίνες», ανέφερε ο υπουργός Υγείας, μιλώντας στo κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.

Σε ότι αφορά την οριακή κάλυψη των παιδιατρικών κλινών ΜΕΘ, και κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες, ο κ. Πλεύρης τόνισε πως το θέμα είναι διαχρονικό και θα αντιμετωπιστεί προσωρινά με αεροδιακομιδές:

«Το θέμα των ΜΕΘ είναι διαχρονικό, στα παιδιατρικά. Στα προγράμματα που έχουμε θέλουμε να αναπτύξουμε τέτοιες κλίνες. Επειδή υπάρχει η έξαρση, έχουμε τη δυνατότητα διακομιδών για τις περιοχές που δεν έχουν παιδιατρική κλίνη ΜΕΘ ή κοντά τους», είπε.

Σχέδιο για την εξάλειψη των ράντζων

Στο ίδιο σχέδιο για την αντιμετώπιση της έξαρσης των χειμερινών λοιμώξεων στο ΕΣΥ, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας εκπονούν σχέδια και για την εξάλειψη των ράντζων από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής, όπως είναι το «Αττικόν», ο «Ευαγγελισμός», το Γενικό Κρατικό «Γ. Γεννηματάς» και το Λαϊκό.

Αν και τα ράντζα είναι κυρίως φαινόμενο που γιγαντώνεται αμέσως μετά τις εφημερίες των παραπάνω νοσοκομείων, το Υπουργείο Υγείας σχεδιάζει να περιορίσει το ντροπιαστικό αυτό φαινόμενο, με ενίσχυση των εφημεριών από άλλες μικρότερες βοηθητικές υγειονομικές δομές, αλλά και από ιδιωτικές κλινικές.

Συγκεκριμένα, στην εφημερία των μεγάλων νοσοκομείων, μικρότερες δομές θα έρχονται υποστηρικτικά να εξυπηρετήσουν με ανάπτυξη κλινών μεγάλο όγκο περιστατικών, ώστε να περιορίσουν τη μεγάλη προσέλευση που δημιουργεί τα ράντζα.

Για παράδειγμα, το ΝΙΜΤΣ αναμένεται να υποστηρίξει την εφημερία του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και δύο ιδιωτικές κλινικές το «Αττικόν» και το «Γ. Γεννηματάς», αντίστοιχα. 

«Το θέμα είναι όταν τελειώνει η εφημερία, αυτός ο κόσμος που είναι σε ράντζα να μπαίνει σε κανονικές κλίνες», τόνισε ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος παραδέχθηκε ωστόσο, ότι η ταλαιπωρία δεν θα εξαλειφθεί για τους πολίτες:

«Επειδή δεν μου αρέσει να ωραιοποιώ τις καταστάσεις, όταν η προσέλευση στα νοσοκομεία θα είναι 800 και 900 άτομα στην εφημερία και ράντζο θα υπάρχει και ταλαιπωρία θα υπάρχει», κατέληξε.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα