Συναγερμός έχει σημάνει στους επιστήμονες εξαιτίας των αυξημένων κρουσμάτων γρίπης των τελευταίων μηνών, καθώς εξετάζεται πλέον η πιθανότητα συνύπαρξης δύο επιδημιών τον χειμώνα, της γρίπης και του κορονοϊού με τους επιστήμονες να ψάχνουν τη χρυσή τομή για τον εμβολιασμό.
Έτσι, παράλληλα με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια που αναμένονται στη χώρα μας τον Οκτώβριο, επιβεβλημένος θεωρείται και ο εμβολιασμός για τη γρίπη. Κανείς, όμως, δεν γνωρίζει ακόμη ποια θα είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τα 174 κρούσματα γρίπης -εκτός εποχής- που εντοπίστηκαν στη χώρα μας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν αποκλείεται να υποδηλώνουν πρώιμη έναρξη της περιόδου εξάπλωσης της γρίπης, σύμφωνα με τους ειδικούς.
Πρόκειται, όπως λένε, για ένα νέο επιστημονικό δεδομένο, το οποίο δεν αποκλείεται να επηρεάσει και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, που φέτος περιλαμβάνει – εκτός από τον αντιγριπικό εμβολιασμό των ηλικιωμένων, των παιδιών και των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα – και τον εμβολιασμό με τις αναμνηστικές δόσεις κατά του κορονοϊού.
Η υπόθεση αποδεικνύεται περίπλοκη, καθώς πρέπει να αποφευχθούν μέσω του εμβολιασμού πιθανά κρούσματα συλλοίμωξης, δηλαδή ταυτόχρονης μόλυνσης του ίδιου ανθρώπου και με τους δύο ιούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μιλώντας στο iatropedia.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εξηγεί πως η φετινή χρονιά δημιουργεί μια επιστημονική περιπλοκότητα για τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες.
“Θα πρέπει να παρακολουθήσουμε το θέμα, δεδομένου ότι υπάρχει ένας σχετικός προβληματισμός, επειδή στο νότιο ημισφαίριο το κύμα της γρίπης εμφανίστηκε και εξελίχθηκε σχετικά νωρίς. Είναι τώρα ο χειμώνας τους εκεί, κι είναι λογικό να παρουσιαστούν τώρα τα κρούσματα. Από κει μεταδίδονται άλλωστε και στο δικό μας ημισφαίριο, τα σπάνια κρούσματα τώρα το καλοκαίρι, λόγω των μεταφορών και των κινήσεων των πληθυσμών. Θα δούμε, αν αυτό είναι και η περίπτωσή μας στην Ελλάδα, τώρα που θα φθινοπωριάσει. Βλέποντας και κάνοντας…”, λέει ο επιστήμονας.
Το δίλημμα με τον αντιγριπικό εμβολιασμό
Σύμφωνα με την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων, το κύμα της γρίπης στην Ελλάδα κορυφώνεται τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Για τον λόγο αυτό οι εμβολιασμοί ξεκινούν από τις αρχές, έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Ίσως φέτος, όμως, να πρέπει να ληφθούν διαφορετικές αποφάσεις για την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος απέναντι στη γρίπη, εάν αποδειχθεί ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα πρώιμο κύμα, λένε οι επιστήμονες.
“Παραδοσιακά η γρίπη εδώ στην Ελλάδα έχει την κορύφωσή της τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Και επειδή τα εμβόλια της γρίπης διαρκούν 4 με 5 μήνες, γιατί μετά πέφτει η αποτελεσματικότητά τους, μπορεί να είναι προτιμότερο να καθυστερήσει κανείς το εμβόλιο και να το κάνει το Νοέμβριο”, τονίζει ο Καθηγητής Τζανάκης και εξηγεί:
“Αλλά εδώ τώρα, πρέπει να δούμε και να είμαστε σίγουροι αν πράγματι υπάρχει περίπτωση να έρθει πιο σύντομα η επιδημία της γρίπης, οπότε θα πρέπει τουλάχιστον να περιμένουμε τις κατάλληλες συμβουλές από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού”, λέει.
Αρχίζουν πρώτα οι εμβολιασμοί κατά της Covid
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, όμως, αυτήν την εποχή έχει και άλλες προτεραιότητες, που αφορούν στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού με τα νέα επικαιροποιημένα δισθενή εμβόλια κατά των υποπαραλλαγών της Όμικρον.
Την ερχόμενη Δευτέρα, μάλιστα, θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με τη διάθεση των νέων επικαιροποιημένων εμβολίων κατά της παραλλαγής Όμικρον ΒΑ.2, τα οποία βρίσκονται ήδη στη χώρα μας.
Η ενημέρωση θα γίνει από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.
Σε ό,τι αφορά τον αντιγριπικό εμβολιασμό, οι αποφάσεις της Επιτροπής θα ακολουθήσουν, καθώς θα πρέπει η γρίπη να “δείξει” ξεκάθαρα τις πραγματικές προθέσεις της.
“Από τα στοιχεία που έχουμε μέχρι στιγμής, νομίζω ότι θα πρέπει να περιμένουμε”, λέει ο Νίκος Τζανάκης.
“Δεν στοιχειοθετείται αυτή τη στιγμή να τρέξουμε να εμβολιαστούμε Σεπτέμβριο ή αρχές Οκτώβρη. Εγώ θα έλεγα μετά τον Οκτώβρη με τα δεδομένα που έχουμε. Και με έμφαση πάντα στους ευάλωτους και στους ηλικιωμένους. Άλλωστε το εμβόλιο της γρίπης συνιστάται πάντα για τους άνω των 60 ετών και για τα μικρά παιδιά. Επίσης, για τους υγειονομικούς, για τους παραστάτες υπερηλίκων και για όσους εργάζονται σε οίκους ευγηρίας και υγειονομικές δομές ανεξαρτήτως ηλικίας και στις βρεφοκόμους και όσους επιβλέπουν μωρά κ.ο.κ. Όλοι αυτοί θα πρέπει να εμβολιαστούν”, καταλήγει.
Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr