Ελλάδα

ΓΣΕΕ: Πτώση 60% στα εισοδήματα εργαζομένων στις ευέλικτες μορφές παγκοσμίως λόγω Covid 19

1,6 δισ. εργαζόμενοι κινδυνεύουν να βιώσουν κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου. Οι επιπτώσεις από τη γενικευμένη οικονομική και κοινωνική διαταραχή, που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού σε ολόκληρο τον πλανήτη, είναι άνευ προηγουμένου την ώρα μάλιστα που κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Μια πρώτη εικόνα της κατάστασης περιγράφεται στο πέμπτο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων, που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ, στο πλαίσιο της συστηματικής παρακολούθησης και ανάλυσης της τρέχουσας κατάστασης και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, όπως αυτή διαμορφώνεται υπό την βαριά σκιά της υγειονομικής κρίσης.

Τα νέα δεδομένα  διαφοροποιούν τη νέα κρίση από όλες τις προηγούμενες, σε βάθος και σε ένταση.

Η Ελλάδα, κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ επτά ευρωπαϊκών κρατών ως προς την απώλεια της θέσης εργασίας (46,5%), τον φόβο απόλυσης εντός του επομένου τριμήνου (23,6%) και την μείωση των ωρών εργασίας με παράλληλο περιορισμό των αποδοχών (66,2%).

Ακολουθούν, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Ιρλανδία και η Ιταλία.

Μάλιστα, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ),  προειδοποιεί ότι περίπου 1,6 δισ. εργαζόμενοι στην άτυπη οικονομία ‒σχεδόν το ήμισυ του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού‒ κινδυνεύουν άμεσα να βιώσουν κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου.

Ειδικότερα, η ΔΟΕ εκτιμά ότι η μείωση των ωρών εργασίας το β’ τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα πριν από την κρίση (δ’ τρίμηνο του 2019) αναμένεται να φθάσει το 10,5%, απώλεια που ισοδυναμεί με 305 εκατ. θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Οι μισθοί των εργαζομένων της ανεπίσημης οικονομίας (ευέλικτες μορφές απασχόλησης ) σε ολόκληρο τον κόσμο, έχουν μειωθεί κατά μέσο όρο 60% τον πρώτο μήνα που ξεδιπλώθηκε η κρίση.

Ανεργία

Η αντίστοιχη κάμψη σε ώρες εργασίας για την Ευρώπη υπολογίζεται σε 11,8%, με το ποσοστό της ανεργίας να ανέρχεται στο 7,4% τον Μάρτιο έναντι 7,3% τον Φεβρουάριο.

Στις ΗΠΑ, η ανεργία  από 4,4% τον Φεβρουάριο εκτοξεύθηκε στο 14,7% τον Μάρτιο.

Όπως επισημαίνουν οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΓΣΕΕ, είναι έκδηλη η παγκόσμια ανησυχία, η οποία καταγράφεται και από το Eurofound, ότι οι ευέλικτες μορφές εργασίας, η εργασιακή ανασφάλεια και η τηλεργασία θα διαμορφώσουν τη νέα εργασιακή κανονικότητα . Η μείωση των εισοδημάτων που θα ακολουθήσει θα επιδεινώσει περαιτέρω το ήδη εκρηκτικό πρόβλημα της οικονομικής ανισότητας.

Για τις συνέπειες της πανδημίας  στα φτωχότερα και πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, εκφράζει ανησυχίες ακόμη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κι αυτό διότι πλήττονται κυρίως εργαζόμενοι με χαμηλή ειδίκευση.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα