Ψήφο εμπιστοσύνης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα δίνει ο βρετανικός Guardian. Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας σήμερα αναφέρεται ότι οι χειρότερες ημέρες της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, συνδεδεμένες με τα capital controls, δείχνουν να περνάνε. Ταυτόχρονα μετά από οκτώ χρόνια η χώρα ετοιμάζεται να βγει από το μνημόνιο.
Η Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα για την χαλάρωση των “capital controls”, καθώς ετοιμάζεται να βγει από το παρόν πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας “The Guardian”. Στέλνοντας το μήνυμα ότι η εμπιστοσύνη σταδιακά επανέρχεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η κυβέρνηση έχει διπλασιάσει το ποσόν που οι καταθέτες θα μπορούν να αποσύρουν από τους λογαριασμούς τους.
“Όπως συνήθως ισχύει με την οικονομία, όλα εξαρτώνται από την ψυχολογία”, δήλωσε στέλεχος της Τράπεζας την Ελλάδος. “Η χαλάρωση αποβλέπει τόσο στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών και καταθετών, όσο και στο να δείξει ότι οι τράπεζες μπορούν να λειτουργήσουν υπό κανονικές συνθήκες”.
Λιγότερο από 90 ημέρες προτού να τερματιστεί το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, η Ελλάδα που βρέθηκε κάποτε στο επίκεντρο της κρίσης της ευρωζώνης θέλει να αποδείξει ότι η οικονομική αναταραχή έχει τελειώσει. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, το όριο των αναλήψεων από τις ελληνικές τράπεζες θα αυξηθεί από 2.300 σε 5.000 ευρώ μηνιαίως.
Οι επιχειρηματικές συναλλαγές θα διευκολυνθούν, επίσης, με τον διπλασιασμό των εμβασμάτων στο εξωτερικό στα 40.000 ευρώ μηνιαίως. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έχει αντιστοίχως αποφασίσει την αύξηση του ποσού που οι καταθέτες μπορούν να βγάλουν στο εξωτερικό σε ξένο συνάλλαγμα από 2.300 στα 3.000 ευρώ ανά ταξίδι.
Από την 1η Ιουλίου, οι τράπεζες θα μπορούν να δέχονται τα αιτήματα των πελατών τους για μεταβιβάσεις στο εξωτερικό μέχρι τις 40.000 ευρώ σε διμηνιαία βάση.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι στόχος είναι η πλήρης άρση των περιορισμών “το συντομότερο δυνατόν, μόλις διασφαλισθεί η μακροοικονομική και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα”.
Και μετά η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους
Το μέτρο της περαιτέρω χαλάρωσης των “capital controls” η Ελλάδα προσδοκά να ακολουθήσει η αναδιάρθρωση του χρέους της, ύψους 320 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Αθήνα ελπίζει για μία λύση γι’ αυτό που θεωρείται ευρέως ως το τελευταίο εμπόδιο στην οικονομική ανάκαμψη πριν από την επιστροφή στην «μετά το πρόγραμμα κανονικότητα» στις 20 Αυγούστου.
“Η χαλάρωση της διακίνησης κεφαλαίων είναι ενδεικτική της εξομάλυνσης της εθνικής οικονομίας””, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου στον Guardian. “Το μόνο που μένει, είναι η Γερμανία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να συμφωνήσει στην ελάφρυνση του χρέους, πράγμα που φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει εξαιτίας εσωτερικών πολιτικών αιτιών”, τόνισε.
Οι έλεγχοι επιβλήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο 2015, όταν η Ελλάδα έφθασε επικίνδυνα κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη.
πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ