Site icon NewsIT

Guardian: Η Ελλάδα πιέζεται να παραδώσει τον έλεγχο των συνόρων της

02.03.2016 | 13:56
Φωτογραφία: Reuters

Φωτογραφία: Reuters

Την ώρα που η ενωμένη Ευρώπη αποτυγχάνει παταγωδώς, την ώρα που η μια μετά την άλλη οι χώρες κλείνουν τα σύνορά τους πετώντας την "καυτή πατάτα" του προσφυγικού, η Κομισιόν "καταστρώνει" σχέδιο για ανοιχτά σύνορα αλλά μέχρι τον Νοέμβριο και απειλεί τη χώρα μας με έξοδο από τη Σένγκεν!

Όλα αυτά αναφέρει δημοσίευμα του Guardian, σύμφωνα με το οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την Παρασκευή σχέδιο για να ανοίξουν τα σύνορα και να σωθεί η Συνθήκη Σένγκεν, αλλά δεν βγάζει από το τραπέζι την απειλή για έξοδο της Ελλάδας από αυτή!

«Η Ελλάδα βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση να παραδώσει τη διαχείριση των συνόρων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση» γράφει ο Guardian, σημειώνοντας πως σύμφωνα με το νεότερο σχέδιο, οι ευρωπαϊκές αρχές θα επιθεωρήσει ξανά την κατάσταση στα ελληνικά σύνορα στα μέσα Απριλίου για να κρίνει αν οι έλεγχοι από την ελληνική πλευρά είναι επαρκείς. Η απόφαση για τη θέση της Ελλάδας στη Σένγκεν αναμένεται το Μάιο, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Όλα αυτά με τον Guardian να αναφέρει πως έχει στην κατοχή του προσχέδιο των όσων αναμένεται να ανακοινώσει την προσεχή Παρασκευή (04.03.2016) η Κομισιόν σχετικά με το μέλλον της Σένγκεν και το τι πρέπει να γίνει να μη διαλυθεί.

Σύμφωνα με το προσχέδιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ζητήσει από τα κράτη μέλη της να άρουν το συντομότερο του ελέγχους στα σύνορά τους, με στόχο αυτό να γίνει μέχρι τον… Νοέμβριο του 2016. Σε οκτώ μήνες δηλαδή, για τόσο σύντομα μιλάμε…

«Αλλά οι Βρυξέλλες θέλουν και πιο ισχυρούς ελέγχους στα εξωτερικά ευρωπαϊκά σύνορα και θα επαναλάβουν τις προειδοποιήσεις προς την Ελλάδα πως μπορεί να εκδιωχθεί από τη συνθήκη Σένγκεν αν αποτύχει να βελτιώσει τους συνοριακούς ελέγχους της ως τον Μάιο», σημειώνει ο συντάκτης.

Παράλληλα, στα μέσα Μαρτίου, η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια λίστα επιλογών για να αναθεωρηθεί η ευρωπαϊκή πολιτική για το άσυλο. «Η προτιμότερη ιδέα είναι ένα μόνιμο σχέδιο μετεγκατάστασης, με βάσει το οποίο οι πρόσφυγες θα μοιράζονται σε όλες τις χώρες μέλη της Ένωσης, ανάλογα με τον πλούτο και το μέγεθος της χώρας».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version