Δημοσίευμα που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Guardian υποστηρίζει πως «η Ελλάδα βγάζει τα νησιά της προς πώληση για να σώσει την οικονομία». «Ανακριβής ο ισχυρισμός. Δεν πουλάμε» η απάντηση Πεταλωτή, σε σκληρό ύφος.
Σύμφωνα με την συντάκτρια του άρθρου, η Ελλάδα, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να εξοφλήσει τα χρέη της, διευκολύνει τους πλούσιους και διάσημους να εκπληρώσουν τα όνειρά τους και να αποκτήσουν ένα ηλιόλουστο νησί, πουλώντας ή ενοικιάζοντας με μακροχρόνιες μισθώσεις περίπου 6.000 νησιά.
Η Guardian υποστηρίζει, πως σύμφωνα με τις πηγές της, μια μεγάλη έκταση στη Μύκονο, είναι ήδη προς πώληση. Όπως αναφέρει, η περιοχή κατά το ένα τρίτο (1/3) ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο ψάχνει για αγοραστή πρόθυμο να εισφέρει κεφάλαια και να αναπτύξει τουριστικό συγκρότημα πολυτελών κατοικιών. Ακόμη, αναφέρει πως στην ιστοσελίδα Private Islands έχει αναρτηθεί προς πώληση το νησί «Ναυσικά» στο Ιόνιο, προς 15 εκατ. ευρώ.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως υπάρχουν μικρά ακατοίκητα νησιά στην Ελλάδα τα οποία μπορεί να πωληθούν προς 2 εκατ. ευρώ έκαστο, δηλαδή φθηνότερα από μια κατοικία στο Τσέλσι. «Μερικά από τα πολυάριθμα νησιά της χώρας, είναι μικροσκοπικά που θα μπορούσαν οριακά να φιλοξενήσουν μία ξαπλώστρα», αναφέρει η ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας.
Η συντάκτρια αναφέρει πως μόνο 227 ελληνικά νησιά είναι πυκνοκατοικημένα και πως η απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε δυνητικές πωλήσεις οφείλεται στην αδυναμία του Κράτους να αναπτύξει βασικές υποδομές ή να φυλάξει τις συγκεκριμένες περιοχές. «Η ελπίδα είναι ότι η πώληση ή η μακροχρόνια μίσθωση ορισμένων νησιών θα προσελκύσει επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αυξήσουν τα φορολογικά έσοδα», τονίζεται στο άρθρο.
Πεταλωτής: «Αναληθές το άρθρο, ανακαλέστε αμέσως»
Επιστολή-απάντηση έστειλε στη βρετανική εφημερίδα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, εκφράζοντας απογοήτευση για όσα αναφέρει το άρθρο και ξεκαθαρίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε αγοραπωλησίες νησιών, τα οποία ανήκουν σε ιδιώτες».
«Επιθυμώ να δηλώσω την απογοήτευσή μου για το άρθρο σας με την υπογραφή της κ. Elena Moya, που δημοσιεύτηκε στη σημερινή έκδοση Guardian (25/06/2010).
Αρχικά, ο ισχυρισμός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση εμπλέκεται στην πώληση οποιουδήποτε νησιού είναι πλήρως ανακριβής. Οι αγοραπωλησίες νησιών που ανήκουν σε ιδιώτες, ούτε κάτι καινούριο είναι ούτε και αποτελεί νέο, στην Ελλάδα ή οπουδήποτε αλλού. Πράγματι, το νησί του Ιονίου «Ναυσικά» είναι μια τέτοια περίπτωση που βρίσκεται στην αγορά εδώ και καιρό.
Είναι δε, εξίσου παραπλανητικός ο ισχυρισμός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση διαπραγματεύεται, με Ρώσους και Κινέζους επενδυτές, την πώληση γης στη Ρόδο, γεγονός που ανήκει στο πεδίο της ιδιωτικής εμπορικής κτηματομεσιτικής αγοράς που ουδεμία σχέση έχει με το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά βασίζεται σε ανυπόστατες φήμες.
Όσο για την παρατραβηγμένη άποψή σας ότι η Ελλάδα σκέφτεται την πώληση νησιών, «ωθούμενη από την αδυναμία του κράτους να αναπτύξει υποδομές και αστυνόμευση σε πολλά από αυτά», είναι όχι μόνο εκτός πραγματικότητας, αλλά και προσβλητική. Επιπλέον, τέτοιοι ισχυρισμοί πραγματικά εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα μιας τέτοιας δημοσίευσης και μάλιστα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Guardian».
Τέλος, θα ήθελα να σας επισημάνω ότι η Ελλάδα δεν έλαβε κάποια «απαλλαγή» χρεών ή δωρεάν βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ένα δάνειο το οποίο και θα αποπληρώσει έγκαιρα και πλήρως.
Θέλω να πιστεύω πως στο μέλλον θα προβείτε σε πιο ενδελεχή έρευνα πριν δημοσιεύσετε τέτοιου είδους «εμπρηστικά» άρθρα. Με δεδομένο δε, ότι το αναληθές άρθρο σας έχει ήδη επανεκδοθεί σε μεγάλο αριθμό διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, σας καλώ να δημοσιεύσετε την παρούσα επιστολή και να ανακαλέσετε το εν λόγω άρθρο σας αμέσως».