Ελλάδα

Παγκόσμια ημέρα κατά του Σχολικού Εκφοβισμού: Σοκάρουν τα στοιχεία στην Ελλάδα

Ανησυχία προκαλούν τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού στη χώρα μας, καθώς φαίνεται πως το φαινόμενο παίρνει διαστάσεις.

Το 2014 το “Χαμόγελο του Παιδιού” δέχτηκε 719 καταγγελίες, από τις οποίες οι 351 αφορούσαν περιστατικά bullying.

Σε 65 από αυτές τις περιπτώσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργάνωσης Κώστα Γιαννόπουλο, δόθηκαν κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου

Ευρωπαϊκή έρευνα με σύνθημα “Κάνε τη διαφορά. Μίλα τώρα”, στην οποία συμμετείχαν έξι μη κυβερνητικές οργανώσεις από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Βουλγαρία, την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία με συντονιστή το “Χαμόγελο του Παιδιού”, έδειξε πως σε σύνολο 16.227 μαθητών από τις 6 χώρες ένας στους τρεις μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δήλωσε πως έχει πέσει θύμα σχολικού εκφοβισμού, ενώ ένας στους δύο μαθητές υπήρξε μάρτυρας τέτοιων περιστατικών. 

Αυτά σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία έχει συγκλονιστεί από την εξαφάνιση του 20χρονου φοιτητή Βαγγέλη Γιακουμάκη που η παρέα του φέρεται να τον παρενοχλούσε.

Μορφές Εκφοβισμού

Ο εκφοβισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές:

• Σωματικός: φυσικός τραυματισμός ή απειλή τραυματισμού προς κάποιον. Εκδηλώνεται με σπρωξίματα, σκουντήματα, αγκωνιές, γροθιές και κλοτσιές, τρικλοποδιές, χτυπήματα με αντικείμενα, τσιμπήματα και δαγκωνιές, περιορισμό του άλλου μέσω σωματικών πρακτικών.

• Λεκτικός: συστηματική χρησιμοποίηση υβριστικών εκφράσεων, φραστικών επιθέσεων, προσβολών και απειλών, αγενών σχολίων και ειρωνείας, χρήση παρατσουκλιών.

• Εκφοβισμός με εκβιασμό: εκούσια απόσπαση χρημάτων ή προσωπικών αντικειμένων, η οποία συνοδεύεται από απειλές ή και τον εξαναγκασμό σε αντικοινωνικές πράξεις.

• Έμμεσος ή κοινωνικός: προσπάθεια για κοινωνική απομόνωση ή αγνόηση ατόμου, για άσκηση επιρροής στην ομάδα των συνομηλίκων ώστε να αισθανθούν αντιπάθεια για κάποιο συγκεκριμένο συμμαθητή τους, διάδοση κακόβουλων φημών και ψευδών.

• Ηλεκτρονικός: αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, των υπηρεσιών MMS και SMS που παρέχουν τα κινητά τηλέφωνα και των διαδικτυακών τόπων κοινωνικής δικτύωσης, χρήση ή παραποίηση των προσωπικών δεδομένων κάποιου ατόμου, αποκλεισμός του από μια δικτυακή ομάδα, κλήσεις στο κινητό του από άγνωστο νούμερο.

• Ρατσιστικός: διάδοση αρνητικών σχολίων εξαιτίας της καταγωγής, της κοινωνικής τάξης, της οικονομικής κατάστασης, της διαφορετικότητας.

• Σεξουαλικός: υβριστικά σχόλια, σκίτσα και γκράφιτι με σεξουαλικό περιεχόμενο, ανήθικες χειρονομίες, ανεπιθύμητο άγγιγμα, μέχρι και σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις.

Στοιχεία:
Χαμόγελο του Παιδιού, antibullyingnetwork

Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα