Site icon NewsIT

Η Αντζελίνα Τζολί στην Ελλάδα: Με ανθρωπιά και συμπόνοια “αγκάλιασε” τους πρόσφυγες – Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα (ΦΩΤΟ, ΒΙΝΤΕΟ)

16.03.2016 | 19:37
ΦΩΤΟ REUTERS

ΦΩΤΟ REUTERS

Μία... τεράστια αγκαλιά επεφύλασσε η Αντζελίνα Τζολί για εκατοντάδες πρόσφυγες στο λιμάνι του Πειραιά και τον Ελαιώνα, που έτρεξαν να τη γνωρίσουν και να φωτογραφηθούν μαζί της. Απλή, χωρίς το ύφος που ίσως κάποιοι θα περίμεναν να έχει μια σταρ του Χόλιγουντ, η διάσημη ηθοποιός έδειξε ανθρωπιά και ευαισθησία για όλες αυτές τις ταλαιπωρημένες ψυχές που έφυγαν από τη δίνη του πολέμου και δεν ξέρουν τι τους περιμένει την επόμενη ημέρα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι δημοσιογράφοι την… καταδίωκαν, και δεν ήταν λίγες οι φορές που… τους έβαλε χέρι, όπως συνέβη στο κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα, όταν ζητούσε από τους φωτορεπόρτερ “κάντε λίγο πίσω, θα χτυπήσουν τα παιδιά…”.

Περίπου στις 18.20, η Αντζελίνα Τζολί αποχώρησε από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα. Η διάσημη ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θελήσεως της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες έφτασε δύο λεπτά νωρίτερα από τις 17.00, όταν και ήταν προγραμματισμένη η συνάντησή τους.

 

“Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη ειδικά στα βόρεια σύνορα. Γνωρίζω ότι επισκεφθήκατε τα κέντρα υποδοχής στον Πειραιά. Η κατάσταση εκεί είναι καλύτερη. Έχουμε 30.000 ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στην ελληνική ενδοχώρα λόγω ενεργειών χωρών της βαλκανικής οδού”, της είπε ο Πρωθυπουργός.

Η Αντζελίνα Τζολί παραμένει στην Αθήνα και σύμφωνα με πληροφορίες αύριο, Πέμπτη, αναμένεται να επισκεφθεί την Ειδομένη και το κέντρο προσφύγων στα Διαβατά.

 

 

Πρώτος σταθμός ο Πειραιάς – Η συνάντηση με οικογένεια Αφγανών

 

Η διάσημη ηθοποιός και πρέσβειρα καλής θέλησης του ΟΗΕ έφτασε στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” στις 10.15 π.μ. με ιδιωτική πτήση, που προσγειώθηκε στον χώρο των VIP και φιλοξενήθηκε για περίπου μιάμιση ώρα στο κτίριο της Γενικής Αεροπορίας.

Περίπου στις 12.30 η Angelina Jolie έφτασε στην πύλη Ε1 για να συναντήσει πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στο λιμάνι του Πειραιά.

Μόλις έφτασε, συνάντησε σε ένα από τα κοντέινερ του ΟΗΕ μια οικογένεια Αφγανών. Μιλώντας στο newsit.gr η κόρη της οικογένειας είπε πως η γνωστή ηθοποιός ήταν πολύ γλυκιά, με τη μητέρα της να δακρύζει από συγκίνηση. Όπως περιέγραψε η ίδια η γυναίκα, η πασίγνωστη ηθοποιός της έπιασε το χέρι και την παρηγόρησε.

“Είμαι πολύ χαρούμενη που βρίσκομαι εδώ” είπε η Αντζελίνα Τζολί λίγο αφού βγήκε από το κοντέινερ του ΟΗΕ όπου συνάντησε μια οικογένεια προσφύγων. Και έστειλε ένα αισιόδοξο μήνυμα: “Όλα θα πάνε καλά”, είπε.

Ένας πιτσιρικάς έγινε η… μασκότ της παρουσίας της Αντζελίνα Τζολί στον Πειραιά. Ένα αγοράκι όχι πάνω 12 ετών, ήταν συνεχώς μπροστά της και την κοιτούσε στα μάτια. Κι εκείνη, σταμάτησε να του μιλήσει: “Είμαι εδώ για να ακούσω όλες τις περιπτώσεις, κάθε οικογένεια, όπως και η δικιά σου, είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να δοθεί μια λύση”.

Τη στιγμή που η Αντζελίνα Τζολί βγήκε από το κοντέινερ του ΟΗΕ όπου για αρκετή ώρα συνομίλησε με οικογένεια Αφγανών, πολλά παιδιά την πλησίασαν για να της μιλήσουν. Ένα από αυτά, ένα κοριτσάκι με κόκκινο παλτό (αδερφή του πιτσιρικά που μίλησε νωρίτερα) έπιασε το χέρι της ηθοποιού. Ήθελε να της περάσει ένα βραχιόλι.

 

Στον παιδότοπο του Ελαιώνα και το δώρο ενός κοριτσιού

 

Από το λιμάνι του Πειραιά, η Αντζελίνα Τζολί αναχώρησε για το κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα, όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του κέντρου και αμέσως μετά βρέθηκε στον παιδότοπο για να γνωρίσει μερικά από τα παιδιά που διαμένουν εκεί.

Στη συνέχεια, είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τέσσερις γυναίκες-πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Πρόκειται για τρεις οικογένειες από τη Συρία και μια από το Ιράν, που έχουν έρθει προσωρινά στην Ελλάδα, έχοντας ως τελικό τους προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου ζουν ήδη οι σύζυγοί τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η γνωστή ηθοποιός τούς ρώτησε για το ταξίδι τους και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, και η ίδια τους είπε ότι καταλαβαίνει τον πόνο τους και ότι θα ήθελε και εκείνη να είναι τα σύνορα ανοιχτά γι’ αυτούς.

Επίσης, μια γυναίκα-πρόσφυγας την πλησίασε κλαίγοντας και της διηγήθηκε ότι προσπάθησε να περάσει τα σύνορα χωρίς αποτέλεσμα. Πολλοί πρόσφυγες, και κυρίως παιδιά, την πλησίασαν θέλοντας να τραβήξουν φωτογραφίες από την επίσκεψή της.

 

Η δήλωσή της για την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα

 

«Βρίσκομαι εδώ ώστε να ενισχύσω τις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επισπευσθεί η επείγουσα αντιμετώπιση της επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης», δηλώνει η πρέσβειρα Καλής Θέλησης του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί για την πρώτη επίσημη επίσκεψή της στην Ελλάδα εκ μέρους του ΟΗΕ.
«Αναμένω με ενδιαφέρον να συναντήσω τις αρχές, τους εταίρους και τους εθελοντές που εργάζονται στο πεδίο προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες και να διασφαλιστεί η προστασία των ευάλωτων ανθρώπων», υπογραμμίζει σε δελτίο Τύπου η διάσημη ηθοποιός, ειδική απεσταλμένη της Ύπατης Αρμοστείας.
Η Αντζελίνα Τζολί επισκέπτεται σήμερα την Ελλάδα εκ μέρους του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Φιλίππο Γκράντι. Η κ. Τζολί βρέθηκε το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά και στη συνέχεια επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας του Ελαιώνα, όπου συνομίλησε με πρόσφυγες και άκουσε τις ιστορίες τους.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η ειδική απεσταλμένη θα επαναλάβει τη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας προς την Ελλάδα όσον αφορά την προσπάθεια να ενισχυθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ασύλου, να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη διεθνή πρότυπα προστασίας και προσφυγικού δικαίου και να εφαρμοστεί το πρόγραμμα της ΕΕ σχετικά με τη μετεγκατάσταση. Επίσης, όπως σημειώνεται, η κ. Τζολί «θα εκφράσει την εκτίμησή της για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που έχει επιδείξει η Ελλάδα στους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο οι οποίοι έχουν φθάσει στις ακτές των νησιών της έπειτα από επικίνδυνα, δύσκολα, και ορισμένες φορές, μοιραία ταξίδια».
Η ειδική απεσταλμένη πρόκειται επίσης να συμμετάσχει στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μέσα στον Μάρτιο στη Γενεύη με θέμα τις νόμιμες οδούς που μπορούν να έχουν οι Σύροι πρόσφυγες, όπως η επανεγκατάσταση, τα προγράμματα υποδοχής για ανθρωπιστικούς λόγους, οι ιδιωτικές χορηγίες, η οικογενειακή επανένωση, οι υποτροφίες για σπουδές και τα προγράμματα εργασιακής κινητικότητας.

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΣΤΕ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΣΑ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΖΕΛΙΝΑ ΤΖΟΛΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΜΟΥ – ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ)

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version