Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το εργασιακό Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας μετά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Κωστή Χατζηδάκη για τις σημαντικές αλλαγές που διέπει τις εργασιακές σχέσεις στη χώρα μας.
Ο δικηγόρος – εργατολόγος Αλέξης Παπασταύρου, αναλύει στο newsit.gr και τη Μάγδα Τσέγκου, τις βασικές ρυθμίσεις του εργασιακού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, τόσο για την απελευθέρωση των απολύσεων, για την κατάργηση του 8 ωρου, την ψηφιακή κάρτα, τις άδειες, αλλά και για το δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που κυρώνουν την σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
«Αυτό περιλαμβάνει την κύρωση της Διεθνούς συμβάσεως εργασίας, η οποία υπογράφηκε στη Γενεύη το 2019, γινόμαστε μία από τις πρώτες χώρες που κυρώνουν αυτή την σύμβαση για την καταπολέμηση της βίας της παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και επιπλέον αυτού, προτείνεται με το σχέδιο νόμου να νομοθετηθεί τελικά ότι θα πρέπει οι επιχειρήσεις να έχουν ειδικές διαδικασίες για να προλαμβάνουν τέτοια περιστατικά αλλά και για να τα ανακαλύπτουν. Και εν συνεχεία να τα κυρώνουν και προβλέπονται και ειδικές αρμοδιότητες στην Επιθεώρηση Εργασίας, να μπορεί να παρεμβαίνει, να τηρεί εχεμύθεια και να μπορεί να κάνει συστάσεις και να επιβάλει διοικητικά μέτρα και πρόστιμα όπου οι συστάσεις και τα διοικητικά μέτρα, μπορούν να είναι μία αλλαγή βάρδιας, μία αλλαγή τόπου εργασίας ή οτιδήποτε τέτοιο, έτσι ώστε επιτέλους να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα στους χώρους εργασίας, ή τουλάχιστον να περιοριστούν.»
Τι αλλάζει στις άδειες
«Νέοι άνθρωποι έχουν φύγει από την Ελλάδα όχι μόνο επειδή δεν έχουν δουλειά, αλλά επειδή οι συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό είναι καλύτερες και επιπλέον σε μία χώρα που έχει το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η δική μας, πρέπει την οικογένεια να τη στηρίξουμε. Έρχεται λοιπόν το σχέδιο νόμου και θέλει να κυρώσει και να καταστήσει εσωτερικό δικαίωμα, μία κοινοτική οδηγία, πολύ πριν από την προθεσμία και να λάβει μέτρα προς την κατεύθυνση της παροχής δυνατότητας να μπορεί να συγκεραστεί η προσωπική ζωή με την επαγγελματική. Έτσι προβλέπεται άδεια πατρότητας 14 ημερών. Σήμερα είναι δύο, είμαστε προτελευταίοι στον ΟΟΣΑ γιατί υπάρχουν δύο χώρες που έχουν μηδέν και με τις δεκατέσσερις πάμε πέμπτοι στον ΟΟΣΑ.
Προβλέπεται άδεια φροντιστή, όταν έχεις άνθρωπο ανήμπορο στο σπίτι πέντε ημερών το χρόνο με αποδοχές. Κωδικοποιούνται ένα πλήθος αδειών προστασίας της οικογένειας, διευρύνονται άδειες σε παρένθετη μητρότητα, σε περιπτώσεις υιοθεσίας, προβλέπεται γονική άδεια και για τους δύο γονείς τεσσάρων ημερών. Με απόλυτη προστασία και πάνω από όλα παράλληλα με αυτά, παρέχονται δικαιώματα και στους πατεράδες όπως και ότι προστατεύονται από τις απολύσεις για έξι μήνες πλέον από τον τοκετό, το οποίο όχι απλά διευκολύνει τους πατεράδες να συμμετέχουν στα οικογενειακά βάρη στις πρώτες ημέρες και τον πρώτο καιρό που είναι κρισιμότερο, αλλά επιπλέον αίρει αντικίνητρα πρόσληψης των γυναικών. Αυτό το σχέδιο νόμου είναι στοχευόμενο στις γυναίκες, στους νέους, στους ανέργους.»
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η κάρτα εργασίας θα περιορίσει τη μαύρη εργασία, την αδήλωτη εργασία, την υποδηλωμένη εργασία και την ανασφάλιστη
«Καταρχήν η ψηφιοποίηση είναι από μόνη της σημαντική, ψηφιοποιείται πλήρως σε συνέχεια της μεγάλης μεταρρύθμισης του Γιάννη Βρούτση, με τον Κωστή Χατζηδάκη ψηφιοποιείται πλήρως η αγορά εργασίας. Διορθώνονται ατέλειες που διαπιστώθηκαν από την εφαρμογή του ΕΡΓΑΝΗ 1 και αυτή η ψηφιοποίηση επιτρέπει σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους να συνεργάζονται καλύτερα αλλά και να γνωρίζουν δικαιώματα και υποχρεώσεις και εκεί έρχεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας, η οποία θα καταγραφεί πλήρως το χρόνο εργασίας και θα περιορίσει στο μέγιστο βαθμό, τουλάχιστον σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι σήμερα, τη μαύρη εργασία, την αδήλωτη εργασία, την υποδηλωμένη εργασία και την ανασφάλιστη. Όχι μόνο αυτό, θα μπορούν οι αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις του ΙΚΑ να βγαίνουν αυτομάτως τελικά από το σύστημα και να στέλνονται στις επιχειρήσεις. Το γραφειοκρατικό βάρος που αίρεται και πάνω από όλα η προστασία που παρέχεται στους εργαζόμενους είναι μοναδική.»
Η Επιθεώρηση Εργασίας αναβαθμίζεται σε Ανεξάρτητη Αρχή
«Φεύγει ο πολιτικός έλεγχος και ο πολιτικός εναγκαλισμός. Γίνεται μία εντελώς αυτόνομη και ανεξάρτητη υπηρεσία, στοχευμένη στους ελέγχους και στην τήρηση των νόμων στην αγορά εργασίας και μαζί με αυτό, το σχέδιο νόμου προβλέπει την παροχή επιπλέον δυνατοτήτων προς την επιθεώρηση εργασίας, όπως για παράδειγμα να μπορεί να οδηγήσει σε διαταγή πληρωμής υπό κάποιες προϋποθέσεις το πόρισμά της, δηλαδή σε μία πολύ γρήγορη διαδικασία που θα μπορεί κανείς να πληρώνεται τα δεδουλευμένα και να μην του τα χρωστάνε για χρόνια. Και όλη αυτή η αναβάθμιση της επιθεώρησης εργασίας σε συνδυασμό με την ψηφιακή κάρτα, παρέχει και θα παρέχει μία προστασία στους εργαζόμενους πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά και θα σας έλεγα ιδιαιτέρως καινοτόμα και προοδευτική και για τα Ευρωπαϊκά δεδομένα.»
Πολιτικές υπερβολές η κατάργηση του 8ωρου
«Καταρχήν θα ισχύει το οκτάωρο, το οποίο καθιερώνεται στο σχέδιο νόμου με τρόπο πανηγυρικό. Ως νομικός αδυνατώ να κατανοήσω οποιαδήποτε νύξη για κατάργηση του οκταώρου. Αυτά είναι πολιτικές υπερβολές στα όρια των fake news. Υπάρχει ένα μέτρο στον τόπο μας, το οποίο ισχύει 30 χρόνια και το οποίο λέει ότι, αν συμφωνήσει το σωματείο με τον εργοδότη μπορεί κάποιες μέρες να εργάζονται μέχρι 10 ώρες, υπό την προϋπόθεση ότι κάποιες άλλες μέρες θα εργάζονται 6 ώρες ή λιγότερες ώρες ή θα παίρνουν ημέρες άδειας. Αυτό γιατί μπορεί να γίνει; Γιατί το επιθυμούν οι εργαζόμενοι και γιατί τα έχουν συμφωνήσει. Και γίνεται και για έναν ακόμη λόγο. Γίνεται, γιατί υπάρχουν επιχειρήσεις που έχουν εποχικό χαρακτήρα. Υπάρχουν επιχειρήσεις π.χ. οικονομικές δραστηριότητες ή σκεφτείτε αυτούς που φτιάχνουν παραδείγματος χάρη τα αλουμίνια για τις οικονομικές δραστηριότητες, που κάποιους μήνες το χρόνο έχουνε πολύ δουλειά και κάποιους μήνες το χρόνο δεν έχουν πολύ δουλειά. Αυτό το πράγμα σε συνεννόηση με τον εργοδότη 30 χρόνια στον τόπο μας μπορεί να ρυθμιστεί. Και το σχέδιο νόμου έρχεται να πει ότι, επειδή πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν σωματείο και επειδή πρακτικά πολλές φορές λειτουργεί το θα κάτσω μία ώρα παραπάνω σήμερα γιατί αύριο έχω να κάνω αυτό και θα φύγω μία ώρα νωρίτερα, αυτό αντί να είναι μία παρανομία που γυρνάμε και κοιτάμε από την άλλη, να είναι νομοθετημένο για να μπορεί να γίνει. Περί αυτού μιλάει κανείς.»
Προβλέπονται βαρύτατες κυρώσεις για τους εργοδότες
«Με την ψηφιακή κάρτα εργασίας και την αναβαθμισμένη Επιθεώρηση Εργασίας διότι προβλέπεται ρητώς ότι εάν δεν έχεις ενεργοποιήσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας και αν εξαναγκάζεις υπάλληλο να μπει σε σύστημα διευθέτησης, προβλέπονται βαρύτατες κυρώσεις. Φτάνει μέχρι και το κλείσιμο της επιχείρησης για 15 ημέρες και θα υπάρχει μία ανεξάρτητη αρχή που θα το ελέγχει με ψηφιακά μέσα και επιτρέψτε μου να επιμείνω στα ψηφιακά μέσα. Οι ψηφιακές δυνατότητες μας εκπλήσσουν όλους. Η ψηφιοποίηση της αγοράς εργασίας που ξεκίνησε από τον Βρούτση και ολοκληρώνεται με τον Χατζιδάκη είναι εξαιρετικό επίτευγμα και αυτή είναι η επόμενη ημέρα για όλους και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.»
Πότε και πως θα απεργεί η πλειοψηφία των εργαζομένων και όχι όλοι οι εργαζόμενοι
«Στην Ελλάδα κάποιος μπορούσε να απεργήσει, μπορεί να απεργήσει και θα μπορεί να απεργήσει. Είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα το οποίο όπως λέει το σύνταγμά μας ασκείται στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος. Και ο νόμος τι έρχεται να πει. Έρχεται να πει ότι υπάρχουν κάποιοι τομείς που τους έχουμε καθορίσει όλοι οι Έλληνες μαζί από το 1982, δεν αλλάζουνε, που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, το ηλεκτρικό, το νερό, οι μεταφορές. Και εκεί πέρα τι λέει απεργήστε αλλά παιδιά το ένα τρίτο της δουλειάς που κάνετε πρέπει να γίνεται, δεν γίνεται να μείνουμε εντελώς χωρίς νερό. Άρα θα απεργεί η πλειοψηφία των εργαζομένων και όχι όλοι οι εργαζόμενοι. Ας απεργεί το 66,7% και ας εναλλάσσονται μέρα με τη μέρα. Με την απεργία δικαιολογημένα και συνταγματικά μπορεί κανείς ως εργαζόμενος στο σωματείο να ασκεί πίεση στον εργοδότη για να ικανοποιήσει τα αιτήματά του. Δεν πρέπει όμως να κρατάει ομήρους την υπόλοιπη κοινωνία. Δεν γίνεται 50 άνθρωποι επειδή έτυχε να δουλεύουν σε ευαίσθητες θέσεις να μπορούν να κρατήσουν 10 εκατομμύρια Έλληνες ομήρους.»