Μεταξύ άλλων υποστήριξε πως δεχόταν απειλές για τη ζωή του.
Χθες, με την σύμφωνη γνώμη ανακριτή και Εισαγγελέα, κρίθηκε προφυλακιστέος ο πρώην Γενικός Διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου ‘Αμυνας Γιάννης Σμπώκος.
Από την απολογία του νούμερο 2 του υπουργείου ‘Αμυνας επί της θητείας Τσοχατζόπουλου, φαίνεται να προκύπτει έντονο ενδιαφέρον του ανακριτή για συγκεκριμένο πρόσωπο στο οποίο αναφέρεται ο ‘Ακης Τσοχατζόπουλος στις ιδιόχειρες σημειώσεις του, συνδέοντας το με «διακίνηση μεγάλων ποσών». Το πρόσωπο αυτό φαίνεται να συνδέεται με ιδιαίτερα μεγάλο και ευρέως γνωστό επιχειρηματικό όμιλο.
Σε χειρόγραφο του ο πρώην υπουργός αναφέρει ότι είναι πιεστική η επιστροφή του ποσού των 10 εκατομμυρίων ευρώ που είχε παραλάβει ο Σμπώκος από το συγκεκριμένο πρόσωπο (σσ αναφέρεται με το όνομα του) τον Φεβρουάριο του 2003: «Απαιτητική, σήμερα τώρα πλέον πιεστική, η επιστροφή από το Σμπώκο του πακέτου των 10.000.000 ευρώ που παρέλαβε ο ίδιος προσωπικά από τον Β. Χ στο σπίτι του το Φεβρουάριο του 2003 όπου είχε κληθεί με υπόδειξη μου. Ανέλαβε απέναντί μας -εμένα και τον Β. Χ- την ευθύνη ασφαλούς διακίνησης για μένα της παραπάνω σχετικής αποστολής. Η επιστροφή μπορεί να γίνει με τον ίδιο τρόπο που έγινε η παραλαβή της αποστολής τότε το 2003 από τον Ι. Σμπώκο με πρόσκληση για επίσκεψη…με εμβάσματα από εξωχώριες… εκ των πολλών που με την ύπαρξή τους εδώ και χρόνια στηρίζουν τον κεντρικό τροφοδότη λογαριασμό, όπως REAL LTD».
Ερωτώμενος ο Σμπώκος για το εν λόγω πρόσωπο, απάντησε σύμφωνα με πληροφορίες , ότι γνωρίζει πρόσωπο με αυτό το όνομα, ότι είναι στέλεχος σε πολύ μεγάλο και γνωστό όμιλο, ότι τον είχε δει στο πλαίσιο εκδηλώσεων και ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχει καμία επαφή μαζί του.
Ο κατηγορούμενος φέρεται να αρνήθηκε κατηγορηματικά στον ανακριτή οποιαδήποτε παράνομη δοσοληψία του στο πλαίσιο υλοποίησης εξοπλιστικών προγραμμάτων ενώ κατήγγειλε απειλές κατά της ζωής του. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Σμπώκος υποστήριξε ότι η κωδικοποιημένη αναφορά BOSKO στις χειρόγραφες σημειώσεις του άλλοτε πολιτικού προϊσταμένου του δεν αφορά τον ίδιο αλλά κάποιο άλλο πρόσωπο ενώ απέδωσε τα επίμαχα χειρόγραφα στην «μη ήρεμη ψυχολογική κατάσταση» του Τσοχατζόπουλου.
«Δεν γνωρίζω για ποιό λόγο ο υπουργός αναφέρεται στο όνομά μου. Ενδεχομένως μια ερμηνεία που μπορώ να δώσω είναι να αναφέρεται κωδικοποιημένα στο όνομά μου και στην πραγματικότητα να εννοεί κάποιον άλλο. Εξάλλου την τελευταία περίοδο (από την Άνοιξη του 2010 και μετά) ο πρώην υπουργός μου έδινε την εντύπωση ανθρώπου που δεν ήταν σε ήρεμη ψυχολογική κατάσταση».
Όταν ρωτήθηκε να εξηγήσει γιατί ο πρώην υπουργός του ζητούσε επιμόνως να επιστρέψει εκατομμύρια ευρώ που φέρεται ότι του χρωστούσε τόνισε:
«Κατά τη συνάντησή μας, μέσα στο 2010, μου ζήτησε να τον βοηθήσω οικονομικά γιατί είχε μεγάλη οικονομική ανάγκη και όχι επειδή του όφειλα χρήματα. Πιθανολογώ ότι με αφορμή κατάλογο που μου έδειχνε με εξοπλιστικά προγράμματα που διεκπεραιώθηκαν επί θητείας μου, ότι θεωρούσε και άφηνε υπονοούμενα για δήθεν κάτω από το τραπέζι συναλλαγές μου. Αυτά τα υπονοούμενα ήθελαν να δείξουν ότι πιθανά έχω χρήματα για να τον βοηθήσω».
Αναφέρθηκε επίσης και σε επικοινωνία του με την κ. Βίκυ Σταμάτη η οποία κατά τον Ι. Σμπώκο ζητούσε βοήθεια για το σύζυγό της.
«Σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μου , η Βασιλική Σταμάτη, με ασαφείς και δυσνόητους υπαινιγμούς, ζητούσε από εμένα να βοηθήσω το σύζυγό της οικονομικά αφού κι αυτός με είχε τιμήσει με την επιλογή μου ως Γενικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Εξοπλισμών…ο τόνος της φωνής της ήταν αυστηρός. Η σύζυγός του μου ζήτησε να τον βοηθήσω στη δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται χωρίς να διευκρινίσει αν εννοεί να το κάνω οικονομικά».
Μάλιστα ο Γιάννης Σμπώκος υποστήριξε ότι δεχόταν ανώνυμα τηλεφωνήματα για τη ζωή τη δική του και της οικογένειάς του και καταστροφή της οικίας του αν δεν βοηθούσε τον πρώην υπουργό.
Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους ο Νικόλαος καρατζάς
Ελεύθερος χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκε μετά την απολογία του ενώπιον του ειδικού ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ο ιδιοκτήτης της αλυσίδας βιβλιοπωλείων «Ιανός Α.Ε.» Νικόλαος Καρατζάς, που κατηγορείται στην υπόθεση του ‘Ακη Τσοχατζόπουλου.
Ο Ν. Καρατζάς κατέστη κατηγορούμενος από τον ανακριτή της υπόθεσης των «μαύρων χρημάτων» του πρώην υπουργού καθώς από τα κατασχεθέντα έγγραφα στο σπίτι και το γραφείο του ‘Ακη Τσοχατζόπουλου προέκυψε ότι ο πρώην υπουργός είχε αγοράσει μετοχές της αλυσίδας βιβλιοπωλείων «Ιανός Α.Ε.» έναντι περίπου 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.
Ο κ. Καρατζάς φέρεται να αρνείται την κατηγορία που του αποδίδεται στην υπόθεση και σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε στον ανακριτή ότι ο ‘Ακης Τσοχατζόπουλος εμφανίστηκε, με την επίμαχη επένδυση, να μεσολαβεί για λογαριασμό μεγάλης εφοπλιστικής οικογένειας της οποίας εταιρεία με έδρα την Ελβετία ενδιαφερόταν να προχωρήσει σε αγορά μετοχών της «Ιανός Α.Ε.».
Μάλιστα ο κατηγορούμενος φέρεται να υποστηρίζει ότι τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ότι όταν θέλησε να ονομαστικοποιήσει τις μετοχές, για να μετάσχει σε δημόσιους διαγωνισμούς, ο Τσοχατζόπουλος δεν του αποκάλυπτε τα τελικά φυσικά πρόσωπα της ελβετικής εταιρείας. Έτσι, κατά τον κ. Καρατζά, τα χρήματα επεστράφησαν στον πρώην υπουργό χωρίς όμως να επιστραφούν οι μετοχές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ