Ελλάδα

Η αποστολή του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα και η ανάγκη ενίσχυσης με καινούργια ισχυρά πλοία

Για το Πολεμικό Ναυτικό η συμμετοχή στην πολυεθνική επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλασσα αποτελεί μια ακόμα πρόκληση. Καλείται να στείλει μια Κύρια Μονάδα Επιφανείας πολύ μακριά από τη θαλάσσια περιοχή Ελληνικών Κυριαρχικών Δικαιωμάτων η οποία θα προστεθεί σε μια μεγάλη αρμάδα πλοίων από τουλάχιστον δέκα χώρες.

Σε μια αποστολή του Πολεμικού Ναυτικού στην Ερυθρά Θάλασσα η οποία θα είναι πολύ διαφορετική από όσες συμμετέχει τα τελευταία χρόνια όπως η Unifil, η επιχείρηση «Irini» και η NΑΤΟική SNMG2.

Με το επίπεδο απειλής, τη φύση αλλά και τη διάρκεια της αποστολής να επιτάσσουν τη συμμετοχή Μονάδας άριστα συντηρημένης για να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες θάλασσας μέσα στο χειμώνα. Πλοίο με σημαντικές δυνατότητες αεράμυνας και αυτοπροστασίας, αλλά και με πλήρη επάνδρωση από Στελέχη έτοιμα να φέρουν σε πέρας την αποστολή πολλές εκατοντάδες μίλια μακριά από τις Ναυτικές Βάσεις και τους Ναυστάθμους του Στόλου.

Το προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού απέδειξε περίτρανα κατά τη διάρκεια της πολύμηνης κρίσης του 2020 ότι διαθέτει τόσο την εκπαίδευση όσο και τη ναυτοσύνη, το «μέταλλο» της ναυτικής παράδοσης που χαρακτηρίζει τα Στελέχη του. Ακόμα και με παλαιότερες Μονάδες έχει καταφέρει έως σήμερα να ανταπεξέλθει σε όλες τις προκλήσεις και να σταθεί με απόλυτο επαγγελματισμό σε κάθε συμμαχική άσκηση, συνεκπαίδευση ή αποστολή.

Οι φρεγάτες MEKO έχουν διανύσει χιλιάδες μίλια, τα οπλικά τους συστήματα και κυρίως τα ραντάρ τους ειδικά για την αναζήτηση και εγκλωβισμό εναέριων στόχων και απειλών θεωρούνται πλέον ξεπερασμένα σε ένα κορεσμένο και σύνθετο περιβάλλον απειλών, όπως αυτό που θα συναντήσουν στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν. Πλοία, τα οποία τις περισσότερες ημέρες του χρόνου βρίσκονται εν πλω, είτε σε συμμαχικές αποστολές είτε σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή ακόμα και σε αποστολή επιτήρησης σκοπούν στο Αιγαίο. Με το Ναυτικό Επιτελείο να ζήτα εδώ και χρόνια τον εκσυγχρονισμό τους, ο οποίος όπως ήδη έχει αναφέρει το Onalert.gr έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά ενώ ακόμη υπάρχουν εμπόδια στην υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Η συμμετοχή πλοίου στην επιχείρηση «Prosperity Guardian» φέρνει και πάλι στο προσκήνιο με τον πλέον εμφατικό τρόπο την ανάγκη του Πολεμικού Ναυτικού να διαθέτει στο οπλοστάσιο του μεγάλο αριθμό Κύριων Μονάδων Επιφανείας. Πλοία τα οποία θα διαθέτουν την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε υψηλών απαιτήσεων αποστολές. Καινούργιες φρεγάτες ή εναλλακτικά κορβέτες που θα ενσωματώνουν τεχνολογία αιχμής απέναντι σε κάθε απειλή.

Η παραλαβή των τριών υπερσύγχρονων ψηφιακών φρεγατών Belharra σίγουρα αποτελεί «ανάσα» για το Πολεμικό Ναυτικό, όμως με βάση τον αριθμό και την συχνότητα των αποστολών θεωρείται δεδομένο από το Ναυτικό Επιτελείο ότι δεν αρκούν ειδικά όταν θα αρχίσουν να αποσύρονται οι απαρχαιωμένες «S», ενώ και οι ΜΕΚΟ ακόμα και αν εκσυγχρονιστούν θα υπολείπονται σημαντικά των σύγχρονων Μονάδων. Άλλωστε ακόμα και χώρες με πολύ πιο μικρό «αποτύπωμα» στη θάλασσα, περιορισμένα συμφέροντα και υποδεέστερη ναυτική ιστορία και παράδοση έχουν κάνει άλματα με την ναυπήγηση καινούργιων Μονάδων. Και στις περισσότερες, αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις, κράτη που δεν αντιμετωπίζουν απειλή, όπως η Ελλάδα με ανοιχτό Casus Belli από γειτονική χώρα.

Του Κώστα Σαρικά/iatropedia.gr

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα