Με αφορμή τη μαζική δηλητηρίαση 56 παιδιών και ενός δασκάλου από κατανάλωση σχολικών γευμάτων στη Λαμία, η καθηγήτρια Ιατρική και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, σχολιάζει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες παρασκευάζονται τα σχολικά γεύματα.
Η Αθηνά Λινού μιλά για τη μαζική δηλητηρίαση σε 7 Δημοτικά Σχολεία της Λαμίας και στηλιτεύει την προχειρότητα, όπως υποστηρίζει, με την οποία χορηγούνται τα σχολικά γεύματα αυτά από το κράτος σε παιδιά Δημοτικού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Ινστιτούτο Prolepsis, στο οποίο ηγείται η ίδια η καθηγήτρια, μοιράζει καθημερινά περίπου 8.000 σχολικά γεύματα σε μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης κι έτσι η ίδια γνωρίζει από πρώτο χέρι όλες τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται.
Η Αθηνά Λινού καταγγέλλει πλημμελείς ελέγχους από την πλευρά του κράτους, οι οποίοι ενδέχεται να οδήγησαν στη δηλητηρίαση των μαθητών, όπως λέει
“Ενώ για την παραμικρή ταβέρνα υπάρχει τμήμα του Υπουργείου Υγείας που κάνει ελέγχους και σε προγράμματα ιδιωτικά γίνονται έλεγχοι θεωρητικά – άλλο αν εμείς έχουμε δικούς μας ελέγχους πολύ πιο αυστηρούς – το κράτος σ’ αυτό που παρέχει το ίδιο το κράτος, δεν κάνει ελέγχους. Η πολιτεία και το εκάστοτε υπουργείο που αναλαμβάνει ένα τέτοιο έργο, θα έπρεπε να έχει βάλει προδιαγραφές”, σημειώνει.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΟΔΥ: Εντοπίστηκε το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου σε 10 δείγματα φαγητού
Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έλαβε χθες τα αποτελέσματα της εργαστηριακής διερεύνησης των γευμάτων, στο πλαίσιο της προσπάθειας εντοπισμού της αιτίας που προκάλεσε τροφική δηλητηρίαση στους μαθητές.
Από την ανάλυση, που έγινε από το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του ΕΟΔΥ στη Θεσσαλία, απομονώθηκε το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου σε 10 δείγματα φαγητού, οπότε υπάρχει μια πρώτη ένδειξη πως το πρόβλημα ενδέχεται να προκλήθηκε κατά τη διάρκεια της παρασκευής ή της συσκευασίας του φαγητού (μακαρόνια με κιμά) και μάλιστα ίσως μετά το μαγείρεμα, καθώς στις υψηλές θερμοκρασίες το μικρόβιο δεν μπορεί να επιζήσει.
“Μπορεί να ενοχοποιείται, ή να μην ενοχοποιείται η παρασκευή του φαγητού. Το κύριο πρόβλημα σ’ αυτά τα γεύματα είναι ότι δεν υπάρχει έλεγχος. Το ίδιο το κράτος έχει κάνει συμβάσεις για τα γεύματα αυτά που δίνει. Είναι πρόγραμμα του κράτους. Μόνο εμείς και το κράτος παρέχουμε γεύματα. Το κράτος δίνει γεύματα στο Δημοτικό μόνο και σε ορισμένα Δημοτικά. Κι εμείς δεν δίνουμε τέτοια γεύματα, κανονικό φαγητό. Δίνουμε σάντουιτς”, σχολιάζει η Καθηγήτρια κα. Λινού.
Φως στις αιτίες της τροφικής δηλητηρίασης που οδήγησε ορισμένους μικρούς μαθητές ακόμη και στο νοσοκομείο, αναμένεται και από τις εργαστηριακές εξετάσεις (κοπράνων) των ίδιων των παιδιών που υπέστησαν την τροφική δηλητηρίαση, ώστε να εξαχθούν ακόμη πιο ασφαλή συμπεράσματα.
Η πλήρης διαδικασία της διερεύνησης, όταν υπάρχει μια συρροή κρουσμάτων, σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, γίνεται σε δύο επίπεδα: Σε περιβαλλοντικό και επιδημιολογικό.
Η επιδημιολογική διερεύνηση διεξάγεται από τον ΕΟΔΥ με στόχο να εντοπίσει εάν η συρροή κρουσμάτων σχετίζεται με κάτι συγκεκριμένο, π.χ. με την κατανάλωση τροφής. Μια τροφή μπορεί να χαρακτηριστεί “ύποπτη” όταν επαναλαμβάνεται η κατανάλωσή της και υπάρχει κάποιο μοτίβο.
Αυτό που θα προσπαθήσουν να διαπιστώσουν οι επιστήμονες είναι εάν τα παιδιά που κατανάλωσαν τα γεύματα είχαν παραπάνω πιθανότητες να νοσήσουν από σταφυλόκοκκο σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν κατανάλωσαν τα συγκεκριμένα γεύματα.
Παράλληλα, όμως, γίνεται και περιβαλλοντική διερεύνηση από τους Επόπτες Υγείας και το Εθνικό Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στη γραμμή παραγωγής. Οι επόπτες προχωρούν σε δειγματοληψίες, στέλνουν δείγματα σε εργαστήρια, κάνουν αναλύσεις και διαπιστώνουν αν υπάρχει κάποιο παθογονικό εύρημα.
Ως προς το δεύτερο σκέλος της διερεύνησης των ευθυνών, ωστόσο, δεν αναμένεται να υπάρξει πόρισμα στην περίπτωση της Λαμίας, καθώς η παραγωγική μονάδα στην οποία το ΕΦΕΤ θα πραγματοποιούσε ελέγχους και δειγματοληψίες κάηκε ολοσχερώς, πριν το κλιμάκιο του Φορέα την επισκεφθεί για δειγματοληψίες.
“Το άκουσα, αλλά μπορεί να είναι και τυχαίο”, σχολιάζει η Καθηγήτρια Αθηνά Λινού και προσθέτει: “Δεν θέλω να πιστέψω ότι έβαλαν φωτιά, γιατί; Δεν ξέρω, δεν μπορώ να το ξέρω”, τονίζει.
Αθηνά Λινού: Χρειάζεται να υπάρχουν αυστηρές προδιαγραφές και έλεγχοι
Το Ινστιτούτο Prolepsis, το οποίο έχει ιδρύσει η Αθηνά Λινού, έχει χορηγήσει από το 2012 μέχρι σήμερα μέσω του προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ σε 728 σχολεία και τουλάχιστον 112.700 μαθητές σε όλη την Ελλάδα, περισσότερα από 16 εκατομμύρια γεύματα.
Όλοι ανεξαιρέτως οι μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα (με εισοδηματικά κριτήρια) λαμβάνουν καθημερινά, δωρεάν ένα υγιεινό γεύμα, σχεδιασμένο ειδικά για τις διατροφικές ανάγκες τους.
Γι’ αυτήν την παροχή, ωστόσο, υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες, υποστηρίζει η Καθηγήτρια:
“Εμείς που δίνουμε πιο απλά πράγματα, δηλαδή, γιαούρτι, γάλα, σάντουιτς και φρούτο τηρούμε πολύ αυστηρούς κανόνες και ελέγχους. Κατ’ αρχήν παρέχουμε δικά μας ψυγεία στα σχολεία. Πρώτα πάει επώνυμος γιατρός με συνοδεία άλλων και ελέγχει την παρασκευή, εκεί που παρασκευάζονται τα φαγητά, δεύτερον παίρνουμε δείγματα και από τα σχολεία και από τα σημεία παρασκευής και τα στέλνουμε για ανάλυση σε πιστοποιημένους οργανισμούς και για μικρόβια και για άλλα… Και τρίτον χωρίς να το ξέρει το κάθε σχολείο, πηγαίνει κάθε εβδομάδα εργαζόμενος του Ινστιτούτου Prolepsis και ελέγχει αν είναι τα τρόφιμα στη σωστή θερμοκρασία, αν τα ψυγεία που έχουμε δώσει εμείς στα σχολεία είναι στη σωστή θερμοκρασία, για να διασφαλίσουμε ότι τηρούνται οι κανόνες υγιεινής. Νομίζω ότι στους κανόνες και στις προδιαγραφές των γευμάτων αυτών το κράτος δεν ζητάει τέτοια πράγματα από τους προμηθευτές του”, επισημαίνει.
Στις 29/04/24 η Αθηνά Λινού μιλώντας στη Βουλή για τη φτώχεια, στηλίτευσε όπως λέει η ίδια, τη διαδικασία της χορήγησης των γευμάτων αυτών και ζήτησε την επέκταση του προγράμματος της κρατικής σίτισης των μαθητών σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
“Στηλίτευσα τη διαδικασία και είχα πει ότι γεύματα που χορηγεί το κράτος είναι μεσημεριανά γεύματα και τα παιδιά μένουν νηστικά μέχρι το μεσημέρι. Οι εκπαιδευτικοί δεν προλαβαίνουν μάλιστα να τα δώσουν και τα παιδιά τα παίρνουν στο σπίτι, οπότε έλεγα, ότι τώρα που αρχίζει η ζέστη -είπα ακριβώς αυτό- αυτά τα γεύματα μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο. Είπα, επίσης, ότι δίνονται λίγα γεύματα σε λίγα παιδιά και χωρίς να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας” καταλήγει η Καθηγήτρια κ. Λινού.
Τέλος, η ίδια θεωρεί απαραίτητη και τη εφαρμογή χρηματικής ρήτρας προς τους προμηθευτές για κάθε περίπτωση που δεν τηρούνται τα συμφωνηθέντα.
Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr