Σημαντικές δηλώσεις αναφορικά με το μέλλον των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων έκανε ο Νίκος Δένδιας. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε ειδική αναφορά στις προηγμένες αμερικανικές φρεγάτες κλάσης Constellation.
Υποδεχόμενος τον Κύπριο ομόλογό του, Βασίλη Πάλμα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε, ειδικότερα, στην προμήθεια των πλοίων τύπου LCS και των stealth μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων τύπου F-35, με αφορμή την επιστολή Μπλίνκεν αλλά και στο ενδεχόμενο ναυπήγησης φρεγατών νέας γενιάς κλάσης Constellation στην Ελλάδα, στο πλαίσιο συμφωνίας με την αμερικανική πλευρά για την συμπαραγωγή των κύριων μονάδων επιφανείας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Δένδιας:
«Η Ελλάδα μελετά την ενδιάμεση λύση των πλοίων LCS, που αναφέρονται στην επιστολή του Άντονι Μπλίνκεν», προς τον Έλληνα πρωθυπουργό.
«Για πρώτη φορά, συζητάμε με τις ΗΠΑ για τον σχεδιασμό, τον κοινό σχεδιασμό και την συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς Constellation. Ήδη, στις 16 Ιανουαρίου 2024, παρελήφθη από το ΓΕΝ σχετική επιστολή του αμερικανικού ναυτικού, καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντός μας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή επτά νέων φρεγατών κλάσης Constellation στα ελληνικά ναυπηγεία».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Με βάση, λοιπόν, αυτή την πρόταση, η Ελλάδα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα μπορούσε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό ευθύς εξ αρχής, δηλαδή από τον σχεδιασμό του, σύμφωνα με τις ανάγκες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και θα μπορούσε αυτό να αποτελέσει ένα τεράστιο άλμα και για τον ελληνικό Στόλο, αλλά και για την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία», συμπλήρωσε.
Ο ΥΕΘΑ αποκάλυψε επίσης πως η απάντηση των ΗΠΑ (LοA) για τα 20+ 20 stealth μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς F-35, έφτασε στη Γενική Διεύθυνση Εξοπλισμών και Επενδύσεων καθώς και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας. «Τους επόμενους μήνες θα καταλήξουμε στο σχέδιο της σχετικής συμφωνίας, γιατί θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όσον αφορά το θέμα των F-35 βρισκόμαστε στο αρχικό σχέδιο κατάρτισης της συμφωνίας προμήθειας.», είπε ο Νίκος Δένδιας.
Συζητάμε με τις ΗΠΑ για τον κοινό σχεδιασμό και την συμπαραγωγή των φρεγατών νέας γενιάς Constellation.
— Nikos Dendias (@NikosDendias) January 29, 2024
Ήδη, παρελήφθη από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού επιστολή του Ναυτικού των ΗΠΑ, καταρχήν αποδοχής του ενδιαφέροντος της Ελλάδας για τον σχεδιασμό και τη συμπαραγωγή έως 7 νέων… pic.twitter.com/34VKkEvd0X
Όσον αφορά το κόστος των F-35, ο ΥΕΘΑ είπε: «Τα λεγόμενα στον δημόσιο διάλογο περί κόστους κλπ. είναι πάρα πολύ πρώιμα. Έγκαιρα, με σοβαρότητα, με αξιοπιστία θα ενημερώσουμε όταν όλα αυτά έχουν υπολογιστεί από τα Γενικά μας Επιτελεία και μας έχουν γίνει συγκεκριμένες προσφορές και τοποθετήσεις επί τη βάσει των προδιαγραφών μας από τις αμερικανικές αρχές».
Επίσης, αναφερόμενος στο νέο «δόγμα» για τις Ένοπλες Δυνάμεις, δήλωσε πως «τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε δημόσιο διάλογο το νομοθέτημα για την ενίσχυση της καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, την εισαγωγή προηγμένων συστημάτων νέας τεχνολογίας, αυτόνομων μη επανδρωμένων μέσων αέρος, θαλάσσης και υπό θαλάσσης». Ο κ. Δένδιας απηύθυνε πρόσκληση προς την Κύπρο να συμμετάσχει στην στρατιωτική καινοτομία.
Με τον Κύπριο ομόλογό του, συζήτησαν για την επέκταση της ναυτικής βάσης «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί της Κύπρου, ώστε να μπορεί να υποδεχθεί σύγχρονα πλοία, όπως τις φρεγάτες Belharra του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
πηγή: OnAlert.gr