Ελλάδα

Η αυτοκίνηση χωρίς ενοχές

Η οδήγηση δεν είναι (ακόμα) αμαρτία. Ας τη χαρούμε, ως σύμβολο ελευθερίας, στο Best of Cars 2019.

Ξεφυλλίστε τις 230 σελίδες του στην οθόνη σας!

Υπάρχουν αυτοί που συγκρίνουν το αυτοκίνητο με τα Mέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τις περισσότερες φορές, η σύγκριση είναι αδόκιμη. Και, συνήθως, είναι οι ίδιοι που αποφαίνονται πως η αυτοκίνηση είναι ιδιοτελής, εγωιστική και αντικοινωνική.

Είναι αυτοί που θα προσπαθήσουν να σε πείσουν ότι ωραία λεωφόρος είναι η άδεια λεωφόρος, κάπως σαν κι αυτές της Μόσχας τον καιρό του Μπρέζνιεφ. Για όλους αυτούς, το αυτοκίνητο, πράγματι, δεν είναι παρά μια συσκευή μετακίνησης. Κάτι σαν φούρνος μικροκυμάτων.

 

bestofcars

 

Αν τους πεις όμως ότι δεν διοργανώνονται πρωταθλήματα φούρνων μικροκυμάτων με χιλιάδες θεατές και δημοσιογράφους και τηλεοπτική κάλυψη, ότι ποτέ ένα νέο μοντέλο φούρνου δεν έγινε αφίσα σε εφηβικά δωμάτια, ότι δεν υπήρξαν μοντέλα φούρνου που να κυκλοφορούν 40 χρόνια κάνοντας πάντα τα βλέμματα να γυρίζουν, ότι δεν μεγάλωσαν παιδιά θαυμάζοντας φούρνους σε φωτογραφίες περιοδικών, ούτε υπήρξαν ποτέ κατασκευαστές, σχεδιαστές ή χειριστές φούρνων που να έγιναν πραγματικοί σταρ, λαϊκοί ήρωες ή εθνικά σύμβολα, θα σου πουν για την καταναλωτική κοινωνία των τεχνητών αναγκών.

 

bestofcars

 

Είναι αυτοί που, σχεδόν ισοπεδωτικά, ενοχοποιούν  την απόλαυση που μπορεί  να προσφέρει η αυτοκίνηση. Που δυσκολεύονται να δουν πως κάτω από τη λαμαρίνα υπάρχει μια ωδή στο ανθρώπινο πνεύμα. Και πρόκειται περί ωδής γιατί κανένα βιομηχανικό προϊόν δεν έχει συνδεθεί τόσο στενά με την ελευθερία και το συναίσθημα.

Ό,τι ήταν προ βιομηχανικής επανάστασης ένα όμορφο άλογο. Τυχαίο που η ισχύς των αυτοκινήτων μετριέται σε ιπποδύναμη;

 

bestofcars

 

Είναι αυτοί, λοιπόν, που δεν θα καταλάβουν ποτέ ότι η βελόνα ενός στροφόμετρου που αγγίζει τα κόκκινα, η κατεβασμένη κουκούλα σε μια παραλιακή ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ, το ζευγαράκι που αγκαλιάζεται προστατευμένο από τα θολωμένα τζάμια στην άκρη του δρόμου, η σιωπηλή βόλτα με μόνο τον ήχο των αλλαγών των ταχυτήτων σε μια ορεινή διαδρομή, η αδρεναλίνη της ενοχής μιας παιδιάστικης αταξίας με το γκάζι, η αίσθηση cocooning σε μια ερμητικά κλειστή καμπίνα, το αγαπημένο σου τραγούδι ενώ οδηγείς στον Αχλαδόκαμπο, το Δομοκό, το Χολομώντα, τον Μπράλο, την Πύλο, την Αττική Οδό ή την Εγνατία, είναι όλα στιγμές ελευθερίας. Αυτό. Ελευθερία. Τελεία.

 

bestofcars

bestofcars

 

Στο Best of Cars -την 100% ελληνική αλλά, θέλουμε να πιστεύουμε, διεθνών προδιαγραφών έκδοση που μπορείτε να ξεφυλλίσετε δωρεάν στην οθόνη σας- βλέπουμε την αυτοκίνηση αλλιώς.

Για εμάς δεν είναι η καμπύλη στη λαμαρίνα που εκθειάζεται. Είναι ο άνθρωπος πίσω απ’ αυτή. Οι δημιουργικές «καμπύλες» του μυαλού των σχεδιαστών, το σοφό engineering, ο χειρονάκτης μάστορας, η αισθητική υπέρβαση, η λειτουργικότητα της κάθε εποχής, η σύνδεση μεταξύ ανθρώπου και μηχανής.

Πιστεύουμε πως είναι μια θετική, ωφέλιμη, απελευθερωτική στιγμή του καπιταλισμού. Αλλά χωρίς έπαρση ή ματαιοδοξία. Δεν είναι τo μπρελόκ που αφήνεις επιδεικτικά στο τραπέζι του εστιατορίου. Ούτε ένα vanity προφίλ στο Facebook. Ως γνωστόν, δεν «κάνει» το αυτοκίνητο τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος «κάνει» το αυτοκίνητο».

 

bestofcars bestofcars

 

Το φετινό Best of Cars είναι αφιερωμένο στα αυτοκίνητα που ξεχωρίζουν, τους ανθρώπους που κάνουν τη διαφορά, τις τάσεις, τις επιτυχίες, τη νέα αισθητική, το class quality αλλά και το πώς η ψηφιακή εποχή αλλάζει τα αυτοκίνητα που οδηγούμε.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζει η μητέρα του μοναδικού επιζώντα του πρώτου βαγονιού στα Τέμπη - «Ο Γεράσιμος ακόμη ανασαίνει αλλά όπως ήταν δεν θα γυρίσει ποτέ ξανά»
«Ζήτησα από γιατρό τις αξονικές και μου είπε ότι “το παιδί είναι μη διακομίσιμο και μη αναστρέψιμο” – “κι εγώ είμαι η μάνα του” του είπα και μου τα έδωσε» αποκαλύπτει η μητέρα του Γεράσιμου
Ο Γεράσιμος, πολυτραυματίας των Τεμπών
Η συγκινητική ανακοίνωση των συνεργατών του Αλέξη Κούγια - «Βρισκόμαστε στο πλευρό του με την ίδια μαχητικότητα που μας έχει μεταλαμπαδεύσει»
«Σταθερή και ακλόνητη επιθυμία του επικεφαλής του γραφείου μας, είναι και θα είναι η απρόσκοπτη λειτουργία αυτού και η διαρκής υποστήριξη των ανθρώπων που το εμπιστεύονται»
Ο Αλέξης Κούγιας
Συγγενείς θυμάτων στο Μάτι: Γιατί δεν θα παρευρεθούμε οργανωμένα στα συλλαλητήρια για την τραγωδία στα Τέμπη
«Συμπαραστεκόμαστε σε όσους αγωνίζονται για τη δικαίωση των θυμάτων τους, έστω και αν ο δικός μας δρόμος μέχρι σήμερα υπήρξε μοναχικός και δύσκολος» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση
Συλλαλητήριο για την τραγωδία στα Τέμπη