Ελλάδα

Η Διώρυγα της Κορίνθου επαναλειτουργεί από τον Ιούλιο

Στο τελικό στάδιο τα έργα στη Διώρυγα της Κορίνθου κάτι που θα ανάψει το πράσινο φως για την επαναλειτουργία της τον επόμενο μήνα. Την είδηση ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρεία.

Παράλληλα, όπως αναφέρει η Διώρυγα της Κορίνθου (Α.Ε.ΔΙ.Κ), τον Ιούλιο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το νέο portal και e-commerce υπηρεσίες της εταιρείας με παροχές εξατομικευμένων υπηρεσιών, όπως η online αναγγελία (άφιξης/διέλευσης) και το online ticketing.

Σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία, η πρώτη φάση των έργων ολοκληρώνεται, επιτρέποντας την επανεκκίνηση των διελεύσεων της Διώρυγας από τον Ιούλιο. Από το φθινόπωρο η διώρυγα θα διακόψει και πάλι για λίγους μήνες τη λειτουργία της, καθώς την περίοδο εκείνη η διέλευση των πλοίων είναι πολύ περιορισμένη, οπότε και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση του έργου.

Eξάλλου, η Α.Ε.ΔΙ.Κ προχώρησε στην απόκτηση του νέου ρυμουλκού «Βεργίνα» εντός του πρώτου τετραμήνου του 2022, και ακολούθως προχώρησε στην άμεση ενσωμάτωση του στον υπάρχοντα στόλο που διαθέτει. Το πλοίο αυτό θα χρησιμοποιηθεί για τη ρυμούλκηση κατά τη διέλευση της Διώρυγας, όπως επίσης και για τη ρυμούλκηση και συνδρομή στους χειρισμούς ασφαλούς πρόσδεσης εμπορικών πλοίων στους λιμένες Κορίνθου, Κιάτου, Θίσβης, Καλαμακίου και Σουσακίου.

Διώρυγα της Κορίνθου: Τα έργα αποκατάστασης

Παράλληλα, στα έργα αναβάθμισης, τα οποία ξεκινούν άμεσα, εντάσσεται η περίφραξη κατά μήκος της διώρυγας (εντός του 2022), αλλά και η εκκίνηση της πεζοδρόμησης μιας έκτασης 3,5 χιλιομέτρων, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Όσον αφορά στη δεύτερη φάση του έργου που θα αρχίσει τον χειμώνα, στόχος είναι να ολοκληρωθεί η θωράκιση της Διώρυγας έναντι των κατολισθήσεων με τη σταθεροποίηση των πρανών.

Τον στόχο αυτό υπηρετεί επικουρικά και η μελέτη βιωσιμότητας (feasibility study) για όλο το μήκος της Διώρυγας, στην οποία προχώρησε το Υπερταμείο, προκειμένου να εξεταστεί ποια επιπλέον έργα μπορεί να χρειαστεί να γίνουν για τη σωστή συντήρηση του σημαντικού αυτού μνημείου.

Παράλληλα, στόχος του Υπερταμείου είναι και η περαιτέρω στοχευμένη αξιοποίηση της περιοχής. Για τον λόγο αυτό έχει εκπονηθεί αναπτυξιακό σχέδιο με τις ενδεδειγμένες εμπορικές χρήσεις της.

Συνολικά, το έργο της αποκατάστασης της Διώρυγας περιλαμβάνει:

-Εκσκαφές σε μήκος 1 χλμ. για τη σταθεροποίηση των υφισταμένων πρανών.

-Τον καθαρισμό της Διώρυγας από προϊόντα καταπτώσεων και συντρίμματα λιθεπένδυσης της αρχικής κατασκευής.

-Την κατασκευή πασσαλότοιχου για την εξασφάλιση της προστασίας του ποδός του πρανούς της Διώρυγας.

-Την κατασκευή μέτρων ενίσχυσης της θεμελίωσης του νοτίου ακροβάθρου της γέφυρας των αγωγών μεταφοράς λυμάτων.

-Την κατασκευή όλων των έργων διευθέτησης και απορροής των επιφανειακών υδάτων.

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα