Ελλάδα

Η Ελλάδα διαμαρτύρεται… ιντερνετικά!

Η οργή των πολιτών για τα νέα μέτρα αποτυπώνεται μέσα στο ίντερνετ από τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, τα γνωστά Facebook και Twitter.....
 

 

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω, τα σπασμένα αλλονών», «Γιατί να πληρώσουμε, μαζί τα φάγαμε;». Η κραυγή των δυσαρεστημένων, οργισμένων και απογοητευμένων Ελλήνων έχει βρει τον δικτυακό τηλεβόα και το ψηφιακό πανό της. Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Τwitter έχουν κατακλυστεί από νέους «λογαριασμούς» και συνομιλίες, όπου άλλοτε με έντονη δυσαρέσκεια, άλλοτε με πικρό μαύρο χιούμορ και «μπηχτές» για το πολιτικό προσωπικό της χώρας, κατακρίνεται η επιλογή της προσφυγής στο ΔΝΤ.
 
«Σκοπός μας ήταν να προκαλέσουμε κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης από τους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης και όχι μόνο» αναφέρει χαρακτηριστικά το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ κ. Γιάννης Αλμπάνης, που διέδωσε το μήνυμα των αντιδράσεων στην Ελλάδα μέσω του Facebook και του λογαριασμού με τον τίτλο «Can΄t pay, won΄t pay. Solidarity to the people of Greece» («Δεν μπορούμε να πληρώσουμε, δεν θα πληρώσουμε. Αλληλεγγύη στους πολίτες της Ελλάδας»).
 
Η απήχηση του λογαριασμού μέσα σε λιγότερο από δύο ώρες ξεπέρασε τα ελληνικά δικτυακά σύνορα και δέχτηκε επισκέψεις και αιτήματα φιλίας από εκατοντάδες άτομα από Μεγάλη Βρετανία, Ουγγαρία, Γερμανία και Ισπανία. «Η σελίδα έγινε πόλος έλξης και κινητοποίησης με απτά αποτελέσματα. Αύριο, ημέρα των πανεργατικών συλλαλητηρίων, θα υπάρξουν συγκεντρώσεις συμπαράστασης στο Βερολίνο,το Μπιλμπάο, τη Βουδαπέστη και το Λονδίνο», δηλώνει ο κ. Αλμπάνης. «Το Ιnternet έχει καθιερωθεί στις συνειδήσεις όσων κινητοποιούνται εναντίον των θεσμών της παγκοσμιοποίησης, όπως είναι το ΔΝΤ το ερέθισμα για την ανταλλαγή ιδεών και αντιλήψεων».
 
Η αγωνία για τα οικονομικά μέτρα διαπερνούσε σχεδόν κάθε tweet από την Ελλάδα, από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου. Οι χρήστες της μικροϊστολογικής υπηρεσίας άλλοτε με χιούμορ και οργή και άλλοτε με αίσθηση «παραίτησης» έστελναν το μήνυμά τους. Η επονομαζόμενη «aaduck» δεν δραστηριοποιείται πολύ καιρό στο Τwitter, αλλά όσα γράφει χαρακτηρίζονται από έντονο σαρκασμό. «Ε, όλη μέρα με τον έρπη! Και εγώ έχω βγάλει επιχείλιο, αλλά δεν μετέδωσα σε όλο τον κόσμο… ζωστήρα!» και η παγκόσμια τράπεζα, εδώ και χρόνια. Είναι εργαλείο που ξεπερνά σύνορα και προσπερνά την κατεστημένη λογική των παραδοσιακών ΜΜΕ». Αλλά δεν αρκεί μόνον ο «τοίχος» μηνυμάτων στην οθόνη. «Το Διαδίκτυο δεν υποκαθιστά τη συγκέντρωση, την απεργία ή τη διαδήλωση. Τροφοδοτεί το πολιτικό ενδιαφέρον και δίνει έγραψε την Κυριακή. «Δηλαδή ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα οδυνηρότερα μέτρα του αιώνα και τα δελτία επικέντρωσαν στον έρπη του! Μου φάνηκε γελοίο», δηλώνει στο «Βήμα».
 
Είναι όμως το Τwitter τρόπος αντίδρασης; «Συμβάλλει περισσότερο σε ένα στιγμιαίο ξέσπασμα. Φυσικά και λέγονται πολύ έξυπνα πράγματα. Επικοινωνούνται εύκολα οι ιδέες, απλώς δεν ξέρω κατά πόσο όλο αυτό μετουσιώνεται σε δράση. Ας μην ξεχνάμε ότι για τη συμμετοχή στα social media προαπαιτείται η παραμονή μπροστά σε μια οθόνη και ο εναγκαλισμός με τον καναπέ».
 
 
Αναδημοσίευση από “Το Βήμα”
 
Ελλάδα

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα