Παρασκευή, 22 Νοε.
20oC Αθήνα

Η Ελλάδα «τρολάρει» την Τουρκία: Έστειλε τη φρεγάτα «Λήμνος» σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση

Η Ελλάδα «τρολάρει» την Τουρκία: Έστειλε τη φρεγάτα «Λήμνος» σε ΝΑΤΟϊκή άσκηση

Την φρεγάτα «Λήμνος» έστειλε η Ελλάδα στην άσκηση ναυτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ  με την ονομασία «Dynamic Mariner» που ξεκίνησε τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί την άλλη Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων της Συμμαχίας (MARCOM).

Ωστόσο, η αποστολή της συγκεκριμένης φρεγάτας στην πολυεθνική συμμαχική άσκηση, η οποία διεξάγεται σε συνδυασμό με την τουρκική ναυτική άσκηση Mavi Balina, στα τουρκικά παράλια και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου έχει μια ξεχωριστή σημασία.

Η φρεγάτα «Λήμνος» του Πολεμικού Ναυτικού, είναι γνώριμη στους Τούρκους, καθώς το καλοκαίρι του 2020 είχε γράψει την δική της «ιστορία» κατά την διάρκεια της κρίσης του «Oruc Reis» με την περίφημη «επακούμβηση» στην τουρκική φρεγάτα «Kemal Reis», που παραλίγο να προκαλέσει σοβαρό και θερμό επεισόδιο.

Αν και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ήταν σκόπιμη η απόφαση του ΠΝ να στείλει την συγκεκριμένη φρεγάτα, που «πόνεσε» την γειτονική μας χώρα, ωστόσο το γεγονός αυτό έχει μια συμβολική αξία, ειδικά όταν στη φωτογραφία που δημοσίευσε το ίδιο το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό και αναδημοσίευσε η MARCOM του NATO, η φρεγάτα «Λήμνος» βρίσκεται δίπλα δίπλα με τα…συμμαχικά τουρκικά πλοία στο Ναύσταθμο του Ακσάζ.


Η φρεγάτα Λήμνος (F451) στα δεξιά

Όσον αφορά την νατοϊκή άσκηση Dynamic Mariner, σε αυτήν συμμετέχουν:

  • 50 κύριες μονάδες επιφανείας (φρεγάτες, αντιτορπιλικά, κορβέτες),
  • πέντε υποβρύχια,
  • πέντε εναέρια μέσα (συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας),
  • 1.500 πεζοναύτες και προσωπικό, από 12 κράτη του NATO (Βέλγιο, Βουλγαρία, Καναδά, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία , Ισπανία, Τουρκία και ΗΠΑ).

Στην άσκηση συμμετέχουν και μέσα της Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2) και της Standing NATO Mine Countermeasures Group Two (SNMCMG2), ενώ θα εκτελεστούν σενάρια και ασκήσεις κατά μονάδων επιφανείας, αεράμυνας περιοχής, ανθυποβρυχιακού πολέμου, ενώ θα αναπτυχθούν ναρκοθηρευτικά και αμφίβιες δυνάμεις.

Πηγή: onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις