Ελλάδα

Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» χρηματοδοτεί το πρόγραμμα «Δεδομένα για κοινό καλό»

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», αποτελούμενη από την πρόεδρό της, Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου, Κωστή Κοντογιάννη, συναντήθηκε χθες (29.06.2022) στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών και Περιουσίας (του «Υπερταμείου» όπως είναι ευρύτερα γνωστή) με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, Γρηγόρη Δημητριάδη, και τον Αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο, Στέφανο Γιουρέλη.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν και ο διευθυντής της Μονάδας «Αρχιμήδης», (που δημιουργήθηκε με τη στήριξη της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στο Ερευνητικό Κέντρο «ΑΘΗΝΑ», με αντικείμενο την Τεχνητή Νοημοσύνη, την Επιστήμη Δεδομένων και τους Αλγορίθμους), Τίμος Σελής, και οι επιστημονικοί υπεύθυνοι, καθηγητές Κωνσταντίνος Δασκαλάκης και Χρίστος Παπαδημητρίου.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η υπογραφή της συμφωνίας χρηματοδότησης εκ μέρους της Επιτροπής δράσεων, που θα αναθέσει το Υπερταμείο στη Μονάδα «Αρχιμήδης».

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν:

– Αξιοποίηση των «Πολυπληθών Δεδομένων» (Big Data) που διαθέτουν οι εταιρείες που εποπτεύονται από το «Υπερταμείο» για ανάπτυξη προσωποποιημένων υπηρεσιών και προστασία των πολιτών από κακή χρήση τους

– Εφαρμογές για άτομα με ειδικές ανάγκες, ώστε να διασφαλιστεί η προσβασιμότητά τους στο σύστημα των αστικών συγκοινωνιών

– Ανάλυση της οδικής συμπεριφοράς με στόχο τον περιορισμό κατανάλωσης καυσίμων και εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

– Αξιολόγηση των διαδικασιών που ακολουθούν τα ΕΛΤΑ με στόχο τη βελτίωση της διανομής επιστολών και δεμάτων

«Χρηματοδοτούμε την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, προκειμένου να αναθέσει στον “Αρχιμήδη” να εκμεταλλευτεί τα τεράστια δεδομένα που έχουν οι εταιρείες που αυτή εποπτεύει. Ο στόχος είναι να αναπτύξει εφαρμογές και εργαλεία τα οποία θα αντιμετωπίζουν συγκεκριμένα θέματα που αφορούν το κοινό καλό, αφορούν τον κόσμο, την καθημερινή πραγματική ζωή», τόνισε σε δηλώσεις της η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και παρέδωσε στον διευθύνοντα σύμβουλο του Υπερταμείου, Γρηγόρη Δημητριάδη, τα συμφωνητικά και τη μεταφορά του ποσού των 200 χιλιάδων ευρώ.

«Σήμερα υλοποιείται η τελευταία δράση τη Επιτροπής “Ελλάδα 2021”. Είναι η ακροτελεύτια δράση μας. Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί αυτή η τελευταία δράση είναι για το μέλλον και το κοινό καλό», προσέθεσε η κ. Αγγελοπούλου και επισήμανε ότι αποτελεί την πεμπτουσία της φιλοσοφίας της Επιτροπής, για συνέργειες και συνεργασίες με στόχο το μέλλον.

Αναφερόμενη στην πρόσφατη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό εξήγησε τον τρόπο με τον οποίο κινήθηκε η Επιτροπή. «Απευθυνθήκαμε στην κοινωνία για να μας πουν οι πολίτες τις ιδέες τους. Δεν επικεντρωθήκαμε μόνο στο παρελθόν, αλλά το μισό και περισσότερο της δουλειάς και των προτάσεων είχε να κάνει με το μέλλον», υπογράμμισε η κ. Αγγελοπούλου, ενώ τόνισε ότι «δεν έγιναν φαντασμαγορικά πράγματα, αλλά έγιναν ουσιαστικά έργα σε όλη την Ελλάδα και όπου υπάρχουν Έλληνες, έγιναν πράγματα με τεράστια επιρροή στη ζωή των ανθρώπων. Και, το πρωτάκουστο, χωρίς να πάρουμε χρήματα από το κράτος».

«Η δράση αυτή είναι πολύ σημαντική για εμάς», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Δημητριάδης. «Δίνει μία νέα προοπτική στις εταιρίες που εποπτεύουμε και προσδοκούμε πολλά από αυτήν».

Ο διευθυντής της Μονάδας «Αρχιμήδης», καθηγητής Τίμος Σελής, τόνισε ότι «όσα θα γίνουν έχουν άμεση σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών και τη βελτίωση των υπηρεσιών».

«Το σχέδιο μας είναι να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους επιστήμονες και να αξιοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για το καλό της ανθρωπότητας», δήλωσε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Columbia, Χρίστος Παπαδημητρίου, ενώ ο καθηγητής του ΜΙΤ, Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, συμπλήρωσε ότι «τα δεδομένα είναι η μεγάλη δύναμη και απαιτείται υπευθυνότητα για την αξιοποίησή τους προς όφελος της κοινωνίας».

Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα