Site icon NewsIT

Η… ιδιαίτερη διακόσμηση στο υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης μέχρι το 2020!

10.07.2018 | 22:32
Η… ιδιαίτερη διακόσμηση στο υπ. Οικονομίας και Ανάπτυξης μέχρι το 2020!

Πάνω από 160 έργα (πίνακες και γλυπτά) αποφοίτων παλαιότερων και νεότερων ετών, που ανήκουν στην συλλογή των περίπου 3.000 έργων της Πινακοθήκης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, θα κοσμούν τους ορόφους του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης μέχρι και το 2020, μια δράση που γίνεται στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 χρόνων Πολιτικής Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης συναντήθηκε σήμερα με τον πρύτανη της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνο Χαραλάμπους με αφορμή την έκθεση έργων τέχνης που φιλοξενείται στους ορόφους του υπουργείου από την αρχή της εβδομάδας.

Ο κ. Δραγασάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησης δήλωσε τα εξής:

«Εγώ θέλω καταρχήν να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου στον Πρύτανη, στους συνεργάτες του, στη σχολή, διότι το αποτέλεσμα αυτής της πρωτοβουλίας, ήταν απρόσμενα θα’ λεγα, μεγαλύτερο από ότι περιμέναμε. Το υπουργείο εσωτερικά τουλάχιστον, έχει αλλάξει όψη, αλλά κυρίως είμαι αποδέκτης πάρα πολλών θετικών σχολίων και από τους εργαζόμενους και από τους επισκέπτες.

Αντιλαμβάνομαι λοιπόν αυτό το οποίο έγινε εδώ, όχι ως μια διακόσμηση χώρων, αλλά ως μια εκδήλωση σεβασμού προς τον χώρο της εργασίας και προς την εργασία, αφενός των καλλιτεχνών που έκαναν όλα αυτά τα έργα και αφετέρου για όλους εμάς που δουλεύουμε εδώ μέσα, τους εργαζόμενους που αφιερώνουν μεγάλο μέρος της ζωής τους σε αυτό το χώρο εργασίας. Εδώ δημιουργούμε, εδώ ικανοποιούμαστε, εδώ απογοητευόμαστε, επομένως όλα αυτά τα συναισθήματα έρχονται σήμερα να συναντηθούν με όσα εκπέμπουν αυτά τα έργα τέχνης.

Επειδή αυτά τα έργα προέρχονται από ένα είδος όπως είπε ο Πρύτανης αποθέματος που έχει η σχολή από τις σπουδές των φοιτητών, σκέφτομαι ότι τέτοια αποθέματα και κοιτάσματα δημιουργίας η κοινωνία αυτή κρύβει πολλά και στον τομέα της τέχνης και στον τομέα του πολιτισμού και στον τομέα της οικονομίας. Και ακριβώς η ανακάλυψη και αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων δημιουργίας είναι αυτό το οποίο  προσπαθούμε και εμείς και πρέπει να κάνουμε. Συνέπεσε κ. Πρύτανη η έξοδος από τα μνημόνια, με την έξοδο αυτών των έργων τέχνης από την περιφρόνηση. Ελπίζω αυτό να γίνει για όλη την κοινωνία, για την χώρα μας τα επόμενα χρόνια».

Ο κ. Χαραλάμπους δήλωσε ότι: «Το γεγονός ότι τα προϊόντα μιας  σπουδής που γίνονται  μέσα σε μια Ακαδημία, εξέρχονται και παίρνουν θέση μέσα  στην κοινωνία, μέσα στους χώρους εργασίας, μέσα στα Υπουργεία , μέσα στα Πανεπιστήμια, δηλώνει την εμπλοκή ότι η τέχνη δεν είναι προϊόν μια κλειστής κοινότητας, αλλά προέρχεται και εξάγεται στην κοινότητα και είμαστε σε μια ευτυχή συγκυρία που αυτό συμβαίνει στο Υπουργείο Οικονομίας».

Βασικός στόχος του εγχειρήματος αυτού είναι να επαναπροσδιοριστεί η σχέση των πολιτών με τις δημόσιες υπηρεσίες και τους δημόσιους χώρους και να κατανοήσουμε τη σημασία του να μην αντιμετωπίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση σε πολιτιστικά αγαθά, ως πολυτέλεια. Για αυτό το λόγο φιλοδοξία όλων των συντελεστών της προσπάθειας, είναι η δράση αυτή να επεκταθεί και σε άλλους φορείς και δημόσιους χώρους.

Την έκθεση επιμελήθηκαν ο Γιάννης Σκαλτσάς επίκουρος καθηγητής στην ΑΣΚΤ και ο Περικλής Αντωναρόπουλος, ζωγράφος-συνεργάτης στην ΑΣΚΤ και project manager της εγκατάστασης των πινάκων και των γλυπτών. Εκ μέρους του υπουργείου τη δράση “έτρεξαν” ο γενικός γραμματέας Ηλίας Ξανθάκος, η ειδική υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης της Εθνικής Αρχής Συντονισμού του ΕΣΠΑ, καθώς και συνεργάτες από το γραφείο του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version